Знае ли гражданинът Слави Трифонов, че е невъзможно "веднага" да паднат визите за САЩ

Знае ли гражданинът Слави Трифонов, че е невъзможно "веднага" да паднат визите за САЩ

© audiovisual.ec.europaИскането за незабавно отпадане на визите за българи за пътуване до САЩ и приемане в Шенгенското споразумение, за което говори Станислав "Слави" Трифонов в понеделник, в момента няма дори минимални основания и това би трябвало да е известно на партията "Има такъв народ", предложила външния министър в правителството.


На страницата си във "Фейсбук" в понеделник (3 януари) той направи две публикации в рамките на около 3 часа.


В първата е написано и следното: "България веднага трябва да стане член на шенгенското пространство. Аман от чакане, чакални и уж сме европейци, ама сме по-малко европейци от истинските европейци. Така че - без визи за Америка и членове на Шенген веднага. След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно."
Във втората Трифонов внесе уточнение към тълкуването на първата публикация, че казаното било "моето лично мнение като гражданин на България по отношение на допускането на Северна Македония за преговори за членство в ЕС (...)". За да няма съмнение, че вижда визите/Шенген като чипове за залози на масата на преговорите за Северна Македония, той написа:


"И към нашите партньори от НАТО и ЕС - след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген."


Всъщност, сядайки на масата, един играч трябва на първо място да знае наистина ли чиповете му имат очакваната от него стойност за останалите. Както и да е проверил дали изобщо на масата седят тези, за които е обявил залог.


САЩ формално не са страна по това дали и как да започнат преговорите за еврочленство на Северна Македония, т.е. реално не седят на тази маса. Европейската комисия само помага в диалога между Вашингтон и страните членки с визи, но окончателното решение е единствено на американците и е по отношение на конкретна държава.


Решението за Шенген се взима от страните по споразумението, не от ЕС или институциите в Брюксел.


Причините според САЩ да има визи за българи са известни отдавна и условията за отпадането им са основно две:


- намаляване под 3% на дела на отхвърлените молби на български граждани за визи в предходната година или среден показател под този праг за предходните две фискални години


- разрешаване на проблеми със сигурността, издаването на паспорти и корупцията (т.е. с правораздаването) в България


По повод втората причина има и конкретен пример и конкретни имена от преди половин година. При санкционирането на български граждани по Международния закон "Магнитски" на 2 юни 2021 г. в съобщението на министерството на финансите на САЩ се казва следното:


"Делян Пеевски e използвал Илко Желязков, за да ръководи схема с подкупи, включваща документи за право за постоянно пребиваване на чуждестранни граждани, както и за подкупване на правителствени служители чрез различни средства в замяна на подавана от тях информация и на тяхната лоялност."


и


"В друг пример още от 2018 г. тези двама правителствени служители са ръководили схема за продажба на документи за пребиваване в България, в която представители на компании са плащали подкупи на български официални служители, за да си осигурят, че техните клиенти ще получат незабавно български документи за пребиваване вместо да правят депозит от 500 000 долара или да чакат 5 години за боработване на законно подадена молба." (Сред санкционираните бяха бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и нейният главен секретар Красимир Томов, разследвани и в България за незаконна схема за издаване на паспорти).


Делян Пеевски в момента е депутат от Движението за права и свободи.


Критериите пред България


Буквално преди дни - на 21 декември, Европейската комисия разпространи годишния си обзор за безвизовото пътуване между САЩ и страните от ЕС, който изпрати до Европейския парламент и Съвета на ЕС. Там ясно са изброени основанията това да не се случва за България. За отговор на поставяните от Вашингтон въпроси се изисква доста работа от българските власти, партии и техните лидери.


Европейският парламент даде на Европейската комисия срок до 22 декември да намери начин за пълно прилагане на реципрочния принцип да няма страни от ЕС с визов режим за САЩ, защото в противен случай ще съди Комисията в Съда на ЕС. Сега Комисията отговаря, че е готова да се защитава в съда в Люксембург, но няма да въведе заради това визи за американците, защото това е "контрапродуктивно в този момент и не служи на целта да постигнем безвизов режим за всички европейци".


Това би накърнило отношенията на ЕС с ключов стратегически партньор във време на положителни промени в редица сектори на връзките ни със САЩ като търговия, технологии, климат, околна среда и енергетика, външна политика и глобална сигурност, продължава документът. И напомня, че Европейската комисия е само наблюдател в тристранните формати и срещи по този въпрос - такива предстоят през пролетта на 2022 г. - и е готова да помага на засегнатите страни като България да си решат проблема с американците.


Знае ли гражданинът Слави Трифонов, че е невъзможно "веднага" да паднат визите за САЩ
Само през втората половина на 2021 г. по този въпрос е имало поне три срещи на високо ниво между Европейската комисия и американската администрация, включително с участието на секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Алехандро Майоркас. На последната от тях на 8 декември Вашингтон е заявил, че за България и другите две страни от ЕС с визи остават някои комплексни въпроси. На съответните правителства са изпратени въпросници за това какви са последните им действия по работните планове за отпадане на визите.


Секторите на "особена загриженост" включват:

  • наличието на схеми за бързо предоставяне на гражданство на чужденци срещу съответна инвестиция в страната
  • случаи на измами и фалшифициране в паспортните служби
  • проблеми с управлението на биометричните данни
  • корупцията в обществения сектор
Освен всичко друго, България е страна по Споразумение със САЩ за засилване на сътрудничеството в предотвратяване и борбата със сериозната престъпност (13-326 от 2019 г.).


В края на октомври "Ройтерс" цитира Алехандро Майоркас да казва, че "имаме четири държави, за които предстои да вземем решение: Израел, Кипър, България и Румъния". Това стана не в официално изявление, а на събитие на индустрията за пътувания, където той допълни, че "ние сме много, много фокусирани върху програмата" за безвизово влизане в САЩ, носеща значителни ползи за икономиката и сигурността.

В края на 2021 г. израелската преса описа, че в в страната няма особен оптимизъм скоро да настъпи промяна. Причините са най-рзлични - от опасения в САЩ, че млади иизраелци, отслужили военната си повинност, ще си намерят причина да останат в Америка и след като изтекат 90 дни за безвизовото пътуване, до искането на Вашингтон за достъп до израелските данни за това дали кандидатите за визи имат някакъв проблем със закона.

Освен това отхвърлените молби на израелци са се увеличили за две години от 4.2% на 6.7%, което е над два пъти над прага за отпадане на визите. В България този показател е два пъти по-голям от израелския.


Защо отпаднаха визите за хървати


Три държави от Европейския съюз са все още извън американската програма за безвизово пътуване (Visa Waiver Program или VWP) - България, Румъния и Кипър. За последната проблемът се усложнява от това, че властите в Никозия не контролират от 1974 г. близо една трета от територията на острова, където е т.нар. Севрнокипърска турска република, призната единствено от Турция.


Хърватия е последната страна от ЕС, която на 23 октомври 2021 г. влезе в VWP, позволяваща пътуване по бизнес или за туризъм без виза (но все пак се кандидатства за одобрение за допускане в САЩ в ESTA - онлайн системата за разрешаване на пътувания). Две години по-рано това успя да постигне Полша.


За да стане част от VWP една страна трябва да покрие критерии като борба с тероризма, прилагане на закона, контрол над имиграцията, сигурност на документите и гранична охрана, както и под 3% дял на отхвърлените молби за визи.


За фискалната 2020 г. (в САЩ тя приключва на 30 септември всяка година) Хърватия успя да намали отказаните молби от 4% на 2.69% и покри този технически критерий (визите отпаднаха 7 седмици по-късно). В същото време Кипър удвои този показател до 6.21%, Румъния е с 10.14%, а България - с 12.52% отказани молби.

Едно от възможните обяснения за това увеличение в България повече от 4 пъти над прага за отпадане на визите е, че от от март 2020 г. заради пандемията САЩ затвориха границите си за влизане на граждани от ЕС. Т.е. почти не се кандидатстваше за визи и не се издаваха такива и необичайно повече молби са били отхвърлени. Няма да е изненадващо и за 2021 г. данните за България да са сходни, защото Вашингтон отмени забраната от 8 ноември и то при строги изисквания пристигащите да са ваксинирани.


Любопитно е, че през 2020 г. има страни с високи показатели за отказ на въпросните В визи - Австрия (8.91%), Чехия (26.82%) или Естония (32.65%), но те са в VWP, а за замразяването или изваждането от този режим действа друг механизъм.


Освен това хърватите успяха да направят и важна крачка към членство в Шенген. На 9 декември страните от ЕС се договориха за проект за решение, потвърждаващ, че Хърватия е покрила нужните условия и окончателното решение, което се взима от страните по Шенгенското споразумение (а не от всички в ЕС), се очаква в първото полугодие на 2022 г.


Това е по време на започналото на 1 януари френско председателство, а в края на ноември 2021 г. при визитата си в Загреб президентът Еманюел Макрон заяви: "Хърватия е готова за Шенген. Тя потвърди, че има организация и способности да контролира и защитава границите си, външни за ЕС, във връзка с борбата с нелегалния трафик". В тази визита бе подписан обявеният през май договор за покупка на 12 френски бойни самолета Rafale за 999 млн. евро ($1.1 млрд).


Проблемите за членство в Шенген са известни от години


Претенциите на страни от Шенген към България - някои от тях заявени публично като тези на нидерландския премиер Марк Рюте. При посещението му в София през 2018 г. той каза, че има още работа да се върши по въпроса, а тогавашният премиер Бойко Борисов отвърна, че оставало само да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка (по-известен като мониторинг - бел. ред.).


Пред Европейския парламент през същата година Рюте каза: "България и Румъния трябва да изпълнят няколко условия, произтичащи от присъединяването им към ЕС и които са дефинирани в Механизма за сътрудничество и проверка. Корупцията е един от критериите. И в това отношение договорките са си договорки и трябва да ги спазваме. Не може да имаме страни в Шенген, които не са изпълнили всички критерии".


Четири години по-късно мониторингът още не е отпаднал. Междувременно се появи нов механизъм на ЕС за върховенство на закона и обвързването му с достъпа до евросредства. По Плана за възстновяване и развитие на ЕС, по който България очаква да получи дарение от милиарди евро в следващите няколко години, се водят разговори с Европейската комисия за много по-конкретни и с детайлни срокове мерки за борба с корупцията, върховенство на правото и отговорност на главния прокурор.


Максималното постигнато засега е, че от юли 2021 г. България и Румъния имат достъп само за четене до Визовата информационна система. Това е базата данни, свързваща граничните служители по външните граници на ЕС с консулствата на държавите членки по света, но българските и румънските власти няма да могат да въвеждат в нея данни. Достъпът е свързан с планираното за първата половина на 2022 г. включване на нова система за влизане и излизане в ЕС. За да въвеждат двете страни информация в нея, първо трябва изцяло да се интегрират в Шенген.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK