Петте водещи ядрени сили се обявиха против война помежду си

Заседание на Военния комитет на НАТО.

© nato.int

Заседание на Военния комитет на НАТО.Страните от т.нар. ядрена петорка разпространиха съвместно изявление, в което казват, че тяхна първостепенна отговорност е да не допускат избухване на война между държавите с ядрено оръжие, както и да намаляват стратегическите рискове.


Подписалите САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция и Китай препотвърждават предишни изявления, че тяхното ядрено оръжие не е насочено срещу цели от тази петорка или срещу която и да е друга държава.


Въвеждането на координати на целите става относително бързо, но подобен режим означава избягване на ядрен удар заради технически или друг инцидент. Обикновено поради това ракети на бойно въоръжение са насочени към отдалечени райони на световния океан.
"Всеки от нас има намерение да съхрани и да укрепва националните мерки по предотвратяване на несанкционирана или непреднамерена употреба на ядрено въоръжение", пише в съвместния текст.


"Заявяваме, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да бъде започвана. Доколкото употребата на ядрено оръжие би имало дълбоки последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените въоръжения - докато продължават да съществуват - трябва да служат за отбранителни цели, да сдържат агресия и да предотвратяват война. Смятаме, че разпространението на такива въоръжения трябва да бъде предотвратено."


Руското външно министерство твърди, че изявлението е подготвено по руска инициатива. По същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че трябва да има среща на лидерите на "ядрената петорка", както и среща на върха на държавите, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, т.е. на същите тези пет страни.


"Подчертаваме стремежа си да работим с всички държави за създаването на атмосфера на сигурност, по-благоприятна за напредъка в разоръжаването с крайна цел изграждането на свят, свободен от ядрено оръжие, без да е накърнена чиято и да е сигурност", пише още в декларацията.


"Възнамеряваме да продължим да търсим двустранни и многостранни подходи, за да избягваме военната конфронтация, да укрепваме стабилността и предсказуемостта, да повишаваме нивото на взаимно разбиране и доверие и да предотвратяваме надпреварата във въоръжението, която на никого няма да донесе изгода и ще се превърне в заплаха за всички. Изпълнени сме с решимост да водим конструктивен диалог на основата на взаимно уважение и признаване интересите и загрижеността си в областта на сигурността."


Освен петте водещи ядрени военни сили има поне още няколко държави с такова въоръжение. Това са Индия и Пакистан, най-новата неофициална членка на този клуб по всичко изглежда е Северна Корея, а от десетилетия се твърди - но никога не е потвърждавано официално - че Израел разполага с такова оръжие.


Страни като Република Южна Африка и Либия са се отказвали доброволно от ядрените си оръжейни програми, а в момента се водят поредните преговори с Техеран за международен контрол над иранската ядрена програма, която властите твърдят, че е единствено с мирни цели. Ако Иран е близко до сдобиване с ядрено оръжие, това рязко увеличава вероятността от превантивна военна операция от Израел и форсирани опити на богатите страни от Персийския залив да се сдобият с такова въоръжение за своя защита.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK