Снимка с история: Когато полицейските акции са ежедневие

Снимка с история: Когато полицейските акции са ежедневие

© ReutersАгенция "Ройтерс" представя в края на годината историите зад някои от снимките на 2021 година, разказани от фотографите, които са ги направили.


Полицай заема позиция по време на операция срещу наркодилъри в бедняшкия квартал Жакарезиньо в Рио де Жанейро, Бразилия. Снимката е от 6 май 2021 г.


Фотографът на "Ройтерс "Рикардо Мораес разказва: "Мълчаливи празни улици - така намерих бедняшкия квартал Жакарезиньо, когато пристигнах, за да отразя полицейската операция, която щеше да завърши с 28 смъртни случая - най-смъртоносната в историята на Рио де Жанейро.
При затворени магазини и без обичайното неспирно движение на хора и мотоциклети напрежението си пролича. След като в продължение на няколко часа обикалях общината, без да намеря много неща за снимане, мислех да се откажа.


Продължих да обикалям и се натъкнах на група полицаи, които нахлуваха в празните алеи на фавелата. Снимайки внимателно, малко по малко, за да не ме накарат да си тръгна, ги последвах по улиците. До този момент операцията продължаваше вече часове и когато звукът от стрелбата спря, местните жители бавно започнаха да се връщат към ежедневието си, а предприятията започнаха да отварят отново.


Контролът на наркодилърите върху тази територия означава, че фавелата Жакарезиньо, както и работниците и семействата, които живеят тук, са свикнали ежедневно да понасят пристъпи на насилие, и този ден не беше по-различен. Понякога камерите могат да предизвикат повече безредици, отколкото полицейските оръжия.


Полицаите, които все още работеха, се движеха по уличките, насочвайки оръжията си във всички посоки. Минах покрай два бара, където хората гледаха новините или разговаряха на улицата. Когато полицаите минаха покрай тях с оръжията си, жителите не показаха никаква реакция. Те говореха, смееха се и се шегуваха помежду си, докато напрегнатите полицаи търсеха членове на банда. До края на деня бяха убити 28 души, включително един полицай."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK