Пристрастяването към видеоигри вече се смята за заболяване

Пристрастяването към видеоигри вече се смята за заболяване

© audiovisual.ec.europaОт 1 януари зависимостта към видеоигри официално се смята за заболяване, след като на тази датата влезе в сила обновеният списък със заболявания ICD-11. Това е международната класификация на заболяванията, съставена през 2018 г. от Световната здравна организация и одобрена през 2019 г. от Световната асамблея по здравеопазване.


Наричано още игрово разстройство, това състояние се характеризира с постоянно или периодично нарушаване способността човек да контролира честотата или продължителността на времето, прекарвано пред екрана на игри - в интернет или офлайн.


Подобно на други форми на пристрастяване, и за тази е характерно, че човек започва да преподрежда приоритетите на всекидневието си и интересите си в живота в полза на играенето на електронни игри, дори когато от това вече има отрицателни последици за общуването и здравето.
Симптомите могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично. За диагностициране е достатъчно да се установят проблеми в живота, работата или резултатите в училище. Понякога това изисква по-продължително наблюдение, но има и случаи, в които симптомите са толкова очевидни, че заболяването се определя веднага.


За настойчиви предложения на специалисти да се обяви за заболяване пристрастяването към видеоигри се заговори през 2017 г. По това време се спореше дали има просто отрицателни последици от подобно увлечение, или то е болестно състояние.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK