Какво има в архивите, заради които унищожиха "Мемориал"

Какво има в архивите, заради които унищожиха "Мемориал"

© memo.ruВ края на 2021 г. Върховният съд на Русия обяви за незаконни двете структури на центъра "Мемориал", основаната от акад. Андрей Сахаров и съмишленици най-стара неправителствена организация в страната. Изненадващо, прокуратурата се аргументира с това, че тя създавала лъжлив образ на СССР като терористична държава.


"Мемориал" се занимаваше със събиране и публикуване на данни за масовите репресии на болшевишкия комунистически режим, в който бяха избити милиони хора. Според мнозина анализатори в Русия една от основните причини за този удар, е, че днешните спецслужби, които се гордеят, че са наследници на КГБ, искат да превземат и скрият архивите на "Мемориал", в които има милиони единици оригинални документи.


Ето какво има в базите данни на Международното историко-просветителско, благотворително и правозащитно общество "Мемориал":
Жертви на политически терор


base.memo.ru - списък с жертвите на политически репресии


Това е основната към момента база данни от този тип, включваща над 3 милиона души. Имената им са събрани от регионалните Книги на паметта, авторски бази данни, материали от държавните архиви и архива на "Мемориал". Предишната версия на този списък се намира на lists.memo.ru, има и като база данни на платформата Github.


mos.memo.ru - жертви на държавния терор в Москва


Преподредена на основата на конкретни адреси подборка данни от базата lists.memo.ru. Съществува и във формат MySQL.


stalin.memo.ru - сталински списъци за разстрел


База данни с възможност да преглед по регионални списъци. Тя е основана на 383 списъка на осъдени на разстрел с директно решение на членовете на Политбюро през 1937-1938 г. В нея са включени 44 500 имена. Съществува и в MySQL формат.


listsbook.memo.ru - указател с биографии на репресираните


Фрагменти от неспециализирани издания, включващи данни за репресираните (списъци и биографии). Съставен е на основана на книжен архив от Държавната публична историческа библиотека, "Мемориал" и Центъра "Сахаров". Откъси от книги са в PDF формат.


Раздел "Жертви на репресии" - книги и справочници за жертвите на политическия терор в СССР


База данни за история на терора


nkvd.memo.ru - кадрови състав на органите за държавна сигурност на СССР (1935 - 1939)


Като база данни за историята на терора включва имена и биографии на над 41 хиляди служители на НКВД, събрани при анализа на заповедите за присъждане на награди от този период. Позволява да се прегледат конкретни хора според това къде да служили, какви звания са имали и с какви награди са отличени. Отделно са описани репресираните служители на НКВД. Базата е във формат MediaWiki, а необработени данни може да се получат, като се пише на авторите на указателя.


topos.memo.ru - цифров вариант на проекта "Топография на терора"


Справочник за местата, свързани с историята на политическите репресии в Москва и Московска област. Съдържа над 740 обекта, организирани по тематични групи.


Бази данни за остарбайтерите


tastorona.su - база със спомени на остарбайтери


Данните са основно по проекта "Та сторона", съдържащ архив от устните разкази на военнопленници и остарбайтери (така наричат граждани на страни от Източна Европа, предимно от Полша и Украйна, репатрирани като роби в трудови лагери в нацистка Германия, след войната част от тях са прехвърлени в СССР - бел. ред.). Става дума за около 300 интервюта от Центъра на устна история "Мемориал". Позволява подбиране тематично или географски, като така се стига до конкретни места от интервютата. Има указател за споменати хора.


ost-db.tastorona.su - база данни за принудителния труд от съветски граждани в Германия


Обхваща сведения от повече от 320 хиляди писма от бивши остарбайтери, изпратени от оцелели и близки до "Мемориал". Информацията се проверява от доброволци.


ost-west.memo.ru - проект за събиране и публикуване на списъци на остарбайтери "Списък на прогонените"


Задачата на проекта е да направи достъпни за онлайн проучване архивни документи за историята на принудителния труд в Германия. Търсят се списъци на изселените в руски архиви, публикуват се онлайн и се свързват с топоними на интерактивна карта.


Архивни и музейни колекции


memoirs.memo.ru - база на мемоарния фонд


В архива на "Мемориал" се пазят над хиляда спомена за ГУЛаг, написани както от затворници, така и от служители от системата. Голямото мнозинство от мемоарите още не са публикувани. В момента се работи над непублично описване на мемоарната колекция. Спомените са подредени по датите на написване, споменатите в тях теми и са частично анотирани. Работата с тази база данни е възможна след консултиране с пазителите на архива с истории за ГУЛаг. Има електронен каталог на фонда "Колекция мемоари и литературни произведения".


Фотобаза по история на държавния терор, ГУЛаг и съпротивата срещу режима в СССР. Проектът "Фотоархив Мемориала" обединява колекции фотографии от няколко регионални структури на "Мемориал". Цялата база съдържа около 800 фотографии с тематично описание.


База данни с лични дела на репресираните. Съставена е на основата на над 30 хиляди лични дела, съхранявани в архива на "Мемориал". Като се вземат предвид споменатите в тях лица, става дума за съдбата на около 180 хиляди души и огромно количество документи от най-различен тип, съдържащи се в делата. Базата позволява да се прави подборка по множество критерии: мястото, където е излежавана присъдата, професионална дейност, партийна принадлежност и др. Използва се от служители на архива за консултиране на изследвания.


Музейна база. Обединява цялата музейна колекция на "Мемориал" и включва фотографии и описания на предмети. Позволява подборка според мястото на произход и примерна дата на създаване, името на създателя, фонда, тип на предмета и под. Използва се от музейни работници и се подготвя за публикуване на сайта на музея на Международния "Мемориал".


База данни на Училищния конкурс. Съдържа сведения за повече от 38 хиляди работи от Ученическия конкурс "Човекът в историята. Русия - ХХ век", провеждан от "Мемориал" от 1999 г. насам. Работите са описани тематично, а към близо 2700 от тях има анотации. Използва се от сътрудници на конкурса.


Бази данни за история на инакомислието и самиздат


hts.memo.ru - информационен бюлетин "Хроника на текущите събития", излизал в периода 1968 - 1983 г.; това е ключов източник за историята на правозащитната и дисидентска активност в СССР.


samizdat.memo.ru - каталог на Самиздат, включващ 7134 записи за текстове, създадени и неофициално разпространявани в СССР от края на 50-те години до 1990 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK