В Казахстан армията вече стреля без предупреждение, президентът говори за хиляди бойци

В Казахстан армията вече стреля без предупреждение, президентът говори за хиляди бойци

© ReutersПрезидентът на Казахстан нареди на армията и органите на реда да стрелят без предупреждение срещу "престъпниците". "В чужбина призовават за преговори за мирно решаване на проблема. Каква глупост! Какви преговори с престъпници, с убийци", заяви Касъм-Жомарт Токаев в поредното си телевизионно обръщение.


Той продължи да говори, че "си имаме работа с добре подготвени и въоръжени бандити - както местни, така и чуждестранни", но отново без да даде никакви доказателства за думите си. "Именно с бандити и терористи и трябва да ги унищожаваме", допълни той, като по-късно в речта си говори за десетки хиляди бойци и техен единен команден пункт.

Интернет ще се възстановява за известни периоди от време на отделни части от страната, добави президентът. След което предупреди: "Това не означава свободно публикуване на измислици, клевети, оскърбления, подстрекателски призиви. При появата на такива материали ще откриваме и наказваме техните автори."


От сутринта на територията на цялата страна е въведено "критично червено" ниво на терористична опасност и навсякъде се провежда антитерористична операция. Според изданието Tengrinews това означава, че спецслужбите могат да претърсват всекиго, да правят обиски, да спират превозни средства, както и да забраняват трафика.
Репортери на руски медии съобщават, че в Алмати продължават да се чуват изстрели и по улиците се виждат убити, а при опит да доближат мястото на инцидентите военните започват да стрелят във въздуха, за да ги прогонят.

Миротворческата операция на силите на съюзниците от Организацията на Договора за колективна сигурност вече е в пълна сила, след като и парламентите на последните две държави - Таджикистан и Киргизстан - одобриха изпращането на свои части. Командващ на силите, чиято численост все още не се съобщава, е началникът на руските въздушно-десантни войски ген. Андрей Сердюков.


Токаев заяви в обръщението си, че особено много благодари на президента Владимир Путин, че "много оперативно и по другарски топло реагира на моето искане" за помощ. След това той благодари на лидерите на Китай, Турция и други държави, които го подкрепили, и изказа съболезнование на роднините на убитите и загиналите в събитията.


Президентът се нахвърли върху правозащитните организации, които се събирали където и когато си искат, което отвличало полицията да ги охранява, вместо да си върши работата, а там униформените били обект на обиди и насилие. На активността им Токаев приписа блокирането на интернет, от което страдали всички, включително бизнесът.


Последва атака и срещу медиите. "В същността си подстрекателската роля за нарушаване на реда играят т.нар. свободни средства за масова информация и чуждестранни дейци (обикновено под това властите имат предвид бившият банкер Мухтар Аблязов, обвиняван за най-голям противник на управлението - бел.ред.), които са много далеч от интересите на нашия народ. Може убедено да се каже, че тези безотговорни демагози станаха съучастници в разгръщането на трагедията в Казахстан. Ще реагираме твърдо на всички актове на правен вандализъм", допълни той.


След това президентът съобщи, че е създал специална междуведомствена група за издирване и залавяне на бандити и терористи, "на които ще се търси най-строга наказателна отговорност". Той призова населението да докладва всякаква съмнителна дейност, която забележи, но не обясни какво означава "съмнителна".


Токаев заяви, че държавата била проспала тайната подготовка на събитията и спящи клетки на бойци, като съобщи, че "само град Алмати бе нападнат от 20 хиляди бандити". Действията им били разкрили ясни планове за атаки срещу военни, административни и обществени обекти във всички области на страната. Освен тях работели "добре подготвени специалисти по идеологическа диверсия, умело използващи денизформация, фалшиви новини и способни да манипулират настроенията на хората".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK