НАТО няма да позволи Русия да създаде втора категория членове на алианса

НАТО няма да позволи Русия да създаде втора категория членове на алианса

© ReutersНАТО оценява положително готовността на Русия за дипломатически разговори следващата седмица, но не може да приеме създаването на втора категория съюзници, които не може да защитава, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след онлайн разговор на външните министри на страните членки.


"Готови сме да обсъждаме контрола над въоръженията с Русия - конвенционални и ядрени - но това трябва да става на реципрочна основа. Това е различно от едностранното налагане на ограничения.... не можем да се окажем в ситуация, в която ще имаме членове на НАТО, които като алианс няма да бъде позволено да защитаваме", цитира думите му "Ройтерс".


През декември Москва оформи едностранно в проект за споразумение - още преди да е ясно дори дали ще има преговори - искания за правно обвързващи гаранции за сигурност, сред които НАТО ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна. Едно от тях е за оттегляне на вече изградена натовска инфраструктура до състоянието от 1997 г., т.е. преди да започне приемането на бившите страни от Варшавския договор и бивша Югославия.
Поради заболяването от COVID-19 на външния министър Теодора Генчовска на разговора България бе представлявана от заместничката ѝ Ирена Димитрова. Тя е с 20-годишна кариера в дипломацията, като през последните четири години оглавяваше отдел "НАТО" в дирекция "Политика за сигурност" на ведомството, била е в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел и е специализирала в Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността "Джордж Маршал", Германия.


Ирена Димитрова

© МВнР

Ирена Димитрова


"По време на заседанието тя подчерта необходимостта от предприемането на мерки за деескалация от страна на Русия. Предстоящите срещи с Русия в различни формати, включително заседанието на Съвета НАТО-Русия на 12 януари 2022 г., са стъпки в правилната посока", се казва в съобщението на МВнР в София.


"Заместник-министър Димитрова заяви още, че не може да има какъвто и да било компромис с основополагащите принципи и документи на европейската сигурност. Тя препотвърди и ключовото значение на единството и солидарността в Алианса, включително чрез изпълнение на всички мерки за засилване на колективната отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО."


Струпването на руски войски близо до границата с Украйна продължава, каза още Столтенберг. Той уточни, че по всички контакти с Русия се водят консултации със страните членки. Всяка страна трябва да бъде свободна сама да избира своя път, добави той по повод настояването на президента Владимир Путин НАТО да декларира, че няма да приеме Украйна, ако тя поиска членство.


30-те съюзници са обединени срещу руски военни действия в Украйна, съобщи в "Туитър" американската мисия в НАТО. "Преди Съвета НАТО-Русия външните министри подчертаха нуждата от дипломация, диалог и намаляване на напрежението", се казва още в позицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK