Байконур в Казахстан е под пълна блокада

Улица "Гагарин" в Байконур.

© Wikimedia Commons)

Улица "Гагарин" в Байконур.В град Байконур в югозападната част на Казахстан, изграден по времето на СССР, за да обслужва най-големия космодрум на страната, властите забраниха да се излиза без причина от домовете, а на улиците може да се събират не повече от трима души.


В района, който в съветски времена беше град Ленинск от закрит тип, по принцип се влиза през контролни постове, а сега до 19 януари през тях няма да може да се преминава нощем. Между 23 и 6 часа не се пропускат и пешеходци.


Използвана е заповед от мерките от март 2021 г. за борба с коронавируса, но има добавени елементи след въвеждането в града на повишено "синьо" ниво на терористична опасност. Масималното ниво на такъв режим е в сила от днес на територията на цял Казахстан, но Байконур - заедно с космодрума - е със статут на федерален град на Руската федерация.
Това е определено в двустранен договор, според който кметът се назначава съвместно от Русия и Казахстан по руско предложение. Комплексът е даден под наем на Русия до 2050 г.


Забранено е по улиците да има непълнолетни без придружител, както и придвижването на повече от трима души, освен ако не са членове на едно семейство, пише сред мерките, публикувани на сайта на местната администрация. Добавена е забрана да се излиза от домовете между 23 и 6 часа, т.е. има необявен комендатски час.

"Разрешава се напускането на жилищните помещения в този период единствено при директна заплаха за живота и здравето или заради служебни нужди. Движението на граждани в града е разрешено при наличие на документи за самоличност, специален пропуск или справка от местоработата, служебно удостоверение", пише в заповедта на кмета от днес.


"За целите на обществения ред и сигурност се усилва охраната на особено важни държавни и стратегически обекти, както и ключовите за населението и транспорта, забранява се продажбата на алкохол, бира и други алкохолни напитки.


"Синьо" ниво на терористична опасност се въвежда при наличие на изискваща потвърждение информация за реално възможно извършване на терористичен акт. Властта в Казахстан определи като терористи участниците в протести, превзелите и опожарили административни сгради, мародерите, разграбили магазини.


"Знаем какви сътресения изпитва сега Казахстан и какви мерки се предприемат от властите за сигурността на населението. Моля всички да се отнесем с разбиране към въведените ограничения. Уверен съм, че в близките дни с поскрепата на съюзническите държави казахстанските власти ще стабилизират ситуацията и ще отпадне необходимостта от приетите мерки", пише в решението на кмета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK