ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Изобретение на 238 г. ще впрегне ветровете на Венера, за да даде поглед към бъдещето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Успех!

  Звучи интересна идея, особено в частта че това и нас чака - нали слънцето расте и ще става все по-горещо - нищо чудно Венера да е имала същите условия преди 500+ милиона години.

 2. 2 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Интерестно десетилетие предстои в изследването на Венера. Преди вреем учени откриха изблици на фосфор в атмосферата ан Венера, което може да е доказателство за живот. Все пак на 60-70 километра над повърхността налягането е като земното, има водни пари, и има слънчева светлина. Всичко необходимо за наличието на живот.

  Също като изблиците на метан в атмосферата на Марс, 95% от метана на Земята се получава от живи организми.

  НАСА дори има проект за Ровър, който да се движи и изследва повърхността, което ако се случи ще е свръхчовешко постижение.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 3. 3 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 455 Весело

  Атмосферата на Венера всъщност е един добър склад пълен до козирката с въглероден диоксид. Излиза, че преди 500+ милиона години местните маймуни или не са се разбрали с тяхната Грета или са разбрали, че основната причина за глобалното загряване е Райко и просто са се преселили малко по-далече от него…

  73! Go Go
 4. 4 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Изследването на Венера са важни за разбиране на процесите на Земята, на условията там са наистина адски. Марсианските апарати работят десетки години, а на повърхността на Венера - десетки минути.
  П. П. Картинката в началото на статията няма нищо общо със съветските изследвания. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 5. 5 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Забавни приказки под шипковия храст. Чудят се как да си оправдаят милиардния бюджет. Ами пречистете океаните , почистете си космическия боклук около земята. Ветровете на марс ще ми гонят, кауни.

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Проектът е интересен и в друга насока - Венера може да е много по-близък източник на полезни изкопаеми ш обозримо бъдеще (все пак над 100 години), отколкото астероидите.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Като човек силно интересуващ се от космическите изследвания приветствам всяка възможност да се добави стойностна инфрормация. Не мисля обаче че от 70 - 80 километра височина в мъглата може да се добие каквато и да е сериозна информация освен за вариации в налягането и температурата и може би за посока и сила на въздушните течения. Тържествено обявеният грант от 100 хиляди е просто смешен и показва че НАСА не гледа особено сериозно на проекта. По-скоро оригиналната статия вероятно помага на екипа да бъде забелязан и подпомогнат.

  Аз не мога да разбера защо НАСА продължава да се уфлянква и след 50 години поне не повторят това което руснаците вече направиха със станциите Венера. Макар и ограничени от нивото на тогавашните технологии те все пак успяха да изпратят няколко снимки които преди 10-тина години бяха правилно обработени от американец и най-после видяхме повърхността на Венера така като трябва. Убеден съм че е напълно по силите на НАСА да конструира апарат който да работи на повърността поне един месец.

  НАСА ме удивлява с мудността си в две посоки - това че толкова години просто пасуват по отношение на Венера и това че толкова години след двата Викинга не са направили и един експеримент за бактериален живот на Марс. Сякаш се старахуват че какъвто и да е отговърът ще секне бюджетния приток.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Забавни приказки под шипковия храст. Чудят се как да си оправдаят милиардния бюджет. Ами пречистете океаните , почистете си космическия боклук около земята. Ветровете на марс ще ми гонят, кауни.
  —цитат от коментар 5 на nix1130


  За да пречисти океаните човечествато трябва да се научи да гледа по-далеч от носа си. Засега само малък процент го правят. Безспорно вглеждането в космоса е един от начините.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Дневник, прав е колегата от пост 4. По-запознатите знаят че данните за "Компютърно генерирания поглед към повърхността на Венера" на първата снимка са от радарните снимки напревени от американската сонда Магелан. През 1989 година руснаците още нямаха дори стойностни компютри за да генерират каквото и да е. За по незапознатите журналисти на снимката пише NASA/JPL. Просто трябва човек понякога и да се досеща.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  Много разходи, малко данни, това са перспективите пред венерианските изследвания. Съветските сонди предварително се охлаждаха, за да преживеят някоя и друга минута в повече. Очевидно този метод е твърде ограничен, никаква изолация не може да запази вътрешността на апарата достатъчно дълго. За да може спускаемият апарат да работи поне един ден, трябва да се разработи електроника (или механика, има и такива проекти) способна да работи при 500°С. При това не е ясно дали подобни разработки биха имали друго приложение. Така че засега всичко е на ниво идеи, максимум идейни проекти. От там и грантове по 100 хил долара. Едва когато се появи някаква перспективна и реализуема идея, сумите ще станат с шест и повече цифри.
  Що се отнася до Марс, всеки от спускаемите апарати, покрай всичко останало, търсеше признаци на живот. Тъй като резултатите на Викингите позволяват различни тълкувания, тяхното повторение е нецелесъобразно.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Що се отнася до Марс, всеки от спускаемите апарати, покрай всичко останало, търсеше признаци на живот.
  —цитат от коментар 10 на tigervi


  Тук не съм много съгласен. Търсеха не признаци на живот, а търсеха дали са съществували условия при които би могъл да се зароди и да просъществува живот. Най вече търсеха дали е имало течаща вода и океан. Това са различни неща от търсене на живот. Чак сега малко се постреснаха от това че тазгодишната сонда на ЕСА ще търси белези на живот по методи сходни на Викингите и затова започнаха да работят по прибирането на събраните проби от последния ровър. Даже и английският Бигъл беше пригоден за някакви микробиологични тестове.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  1) атмосферата на Венера се състои на 96,5 % от въглероден двуокис, който НЕ Е ОТРОВЕН, просто не става за дишане

  2) очевидно става дума за проект за изследване с роеви роботи, изпълнени като аеростати, подобна идея е предлагана през 1970-те

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на Stefan Stefanov
  Stefan Stefanov
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#4] от "tigervi":

  До коментар [#9] от "emil":

  Е то е ясно, че това са компютърно генерирани изображения на НАСА, но може би са използвали радарни данни от съветските сонди, това се има предвид. Между другото някои от тях, по-точно Вега 1 и 2 пускат и сонди-аеростати в атмосферата, точно за каквито се говори и в статията. И тези сонди живеят доста повече от приземилите се апарати защото не изпитват температутите и налягането на дъното на венерианската атмосфера. Това беше и причината хеликоптерчето на Пърсивийрънс да бъде определено като първия летателен апарат по-тежък от въздуха летял в атмосферата на друга плането, а не въобще летателен апарат. Та за Венера си има перспектива в подобен начин на изследване...

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Realist":

  неотдавна починалият Леонид Ксанфомалити бе докрай убеден, че на Венера има живот

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  рудните изкопаеми се образуват в резултат на водния кръговрат, тектоничната активност и въздействието на биосферата
  от всичко изброено само тектониката е налична, ама май доста вяла

  Венера е ценна с това, че когато намерят начин за нейното охлаждане и доставка на кометен лед, ще е цяла нова Земя за "жилищна площ"

  астероидите като източник на материал са по-удобни, защото на повечето не се каца, с тях се СКАЧВАТ (още няма разработена надеждна технология де), излитането е лесно, вакуумът е идеална среда за сепариране на материала на химични елементи по начин, използван в измервателна техника като масов спектрометър, твърде скъп за промишлен метод на планета с атмосфера и гравитация

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  НАСА е зависима от Конгреса
  там не са най-любознателните хора, не са учени
  така че в крайна сметка отпускат пари за неща, които могат да проумеят
  и НАСА е принудена да се съобразява

  в същото време вече има термоустойчива електроника, способна да работи при температури до 500-600 градуса

  но Марс е за предпочитане заради романтичния си ореол и илюзиите, че "не сме рекли, не сме го колонизирали"
  всъщност Марс е безполезен засега
  за да стане полезен, е нужна индустриализация на Луната и Меркурий, колонизиране на астероидите, прелитащи близо до земната орбита, както и десетината най-едри от Пояса
  чак тогава има смисъл от Марс, и то ако не го засенчи проект по охлаждане на Венера и създаване там на благоприятни условия за живот...

  преди време четох разчети как би изглеждала тераформирана Венера: 80% от повърхността - морета и океани с максимална дълбочина 300-500 метра, свят от стотици хиляди острови (нещо като глобална Гърция); 55 земни денонощия трае венерианският ден - една седмица ясно, температурата нараства до около 30-35 на екватора и 20 край полярния кръг, после се заоблачава и вали, температурата се понижава с 5 градуса на екватора, в по-високите ширини се запазва, седмица преди залеза отново се прояснява; след залеза следва 55 денонощия ясна нощ, като едва призори температурите може да паднат до минус 15.
  авторите на разчетите твърдяха, че почти всички растения ще се приспособят към такъв ритъм, т.е. ще има възможност за събиране на достатъчно реколти всяка венерианска вечер

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  Най-топлата планета (на повърхността) в нашата Слънчева система. По-топла даже и от Меркурий.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Проектът е интересен и в друга насока - Венера може да е много по-близък източник на полезни изкопаеми ш обозримо бъдеще (все пак над 100 години), отколкото астероидите.
  —цитат от коментар 6 на PavelCZ


  Едва ли.
  Транспортирането им ще ги направи толкова скъпи, че изобщо не си заслужава да се мисли в тази посока.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2250 Весело


  Също като изблиците на метан в атмосферата на Марс, 95% от метана на Земята се получава от живи организми.
  —цитат от коментар 2 на Realist


  Марсиански крави тайно пърдят в подземни укрития??

  ПП Е, те слизат в укритията само когатосателита минава над тях!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "tigervi":

  Цветовете били съветски, данните - американски :) или поне така ми се струва https://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_358.html

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 21. 21 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  Можеш да дишаш в атмосфера която съдържа между 0.0002 и 2% СО2 и 19 - 37% О2.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Quo Vadis?":

  правите ли разлика между "Asphyxiant gas" и "Toxic gas"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на pinochet
  pinochet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да разбирам,че там е имало твърде много стари дизели и са причинили затопляне? Нещо не ми се вярва много

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#22] от "Николай Теллалов":

  Правя тази разлика а вие осъзнавате ли, че концентрацията също може да е токсична.
  Ако съдържанието на тези газове е извън тези концентрации, по чисто химически причини хемоглобина спира да функционира и ще умрете от задушаване ...

  За да живеете трябва да поемате около 4-5г сол на ден, но ако изядете 600г сол ще умрете с 50% вероятност. Токсична ли е солта ???

 25. 25 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 222 Неутрално

  “Изобретение на 238 г. ще впрегне ветровете на Венера, за да даде поглед към бъдещето“
  Венера “Venus” The Shocking Blue (pop group 1967)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK