"Изумителен метален свят": предстои мисия до необичайно ценна бивша планета

Илюстрация на базата на данните от "Хъбъл" и други

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Илюстрация на базата на данните от "Хъбъл" и другиФилм, в който Земята ще се сблъска с богато на ресурси космическо тяло, може да вземе "Оскар" тази година. Месеци по-късно Don't Look Up ще има алтернативна версия, но в реалния живот: човечеството ще изпрати апарат до такова тяло, "струващо" повече от икономиката на собствената му планета.


16 Psyche е астероид с диаметър 226 км, който вероятно е бил планета и който американската космическа агенция НАСА ще проучи с апарат през август 2022 г. Забелязан от "Хъбъл", той привлича вниманието със състава си. Отраженията на светлината върху него дават на учените представата, че той е изграден от ценни метали: желязо, никел или злато.


Такава находка би имала голяма научна стойност - повечето астероиди са със скалиста повърхност, а 16 Psyche напомня повече за земното ядро. С развитието на космическата ера обаче ползите биха могли да станат и иконономически: потенциалната стойност на тези ресурси е 10 квадрилиона долара.
Един квадрилион е равен на 1000 трлн. или милион милиарда. За сравнение, земната икономика се оценява на 84.5 трлн. към 2020 г.


Нищо няма да се потвърди, докато специална мисия на НАСА със същото име не стигне дотам. Тя започва през лятото тази година - вместо догодина - а апаратът ще достигне целта два пъти по-бързо от очакваното.


"Ако не е Звездата на смъртта..."


Астероидът носи името на Психея - красивото олицетворение на душата в гръцката митология. Психея получава от Зевс безсмъртие след множество изпитания, причинени от завистта както на Афродита, така и на собствените ѝ сестри.


Открит е през 1852 г. и е в астероидния пояс между Марс и Юпитер, три пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята. Представлява около 1% от масата на всички тела в астероидния пояс. Може да се наблюдава и с "очите" на НАСА - споделения наскоро със света инструмент за наблюдение на подобни обекти в Слънчевата система.


"Изумителен метален свят": предстои мисия до необичайно ценна бивша планета

© NASA/JPL-Caltech/ASU


Psyche вълнува учените по още една причина: този метален състав им дава сигнал, че може би предстои среща не с астероид, а с ядро на планета, останало без скалистата си обвивка при сблъсъци в миналото. Според НАСА няма друг подобен обект в Слънчевата система и за човечеството това е единствената възможност да посети ядро на планета.


Информацията какво точно има на Психея ще е важна за бъдещата космическа индустрия и плановете за добив на ресурси в следващите десетилетия.


От гледна точка на НАСА обаче икономическите ползи не са двигателят на мисията. Научното любопитство се съчетава с потенциалните ползи за човечеството, ако успее да се добере до тези ресурси, следва от думите на ръководещия я учен пред канадска медия.


"Дори ако можехме да вземем голямо парче метал и да го докараме тук, какво бихте направили? Мжете ли просто да седнете на нег и да го скриете и да контролирате глобалните ресурси, както диамантите се контролират корпоративно, и да защитите пазара си? Какво, ако решите да го донесете и да решите проблемите с металните ресурси на човечеството за всички времена?"


Линди Елкинс-Тантън,

главен учен на мисията Psyche


Линди Елкинс-Тантън се пошегува, че вариантите, ако Психея не се окаже бивша планета, са много малко - освен "Звездата на смъртта" тя може да е само тяло, образувало се в близост до Слънцето в първите години от живота на Слънчевата система; материал от първите дни на системата, който така и не се е разтопил. "Или ще видим нещо наистина невероятно и уникално, или нещо абсолютно изумително."


Много по-бързо от очакваното


Съчетанието от тези фактори стана причина НАСА да побърза. Апаратът трябваше да излети през 2023 г. и да пристигне в началото на следващото десетилетие. Сега началото е година по-рано, а очакваното приближаване през януари 2026 г. - четири години преди обявената цел. Елкинс-Тантън обясни, че ще се пътува "два пъти по-бързо" до Психея и издаде нетърпението на агенцията си: "Светът ще види този изумителен метален свят много по-скоро".


Това е възможно отчасти с промяна на траекторията и с помощта на гравитацията на Марс, която ще бъде използвана от апарата, с маршрут, по-отдалечен от Слънцето. Това намалява излагането му на висока температура, а следователно - и масата, и бюджета за направата на апарата, нужен за пътешествието от 2.4 млрд. км.


В продължение на най-малко 21 месеца орбитално устройство ще изучава характеристиките на астероида на различни орбити над над повърхността му (най-ниската ще е едва на 85 км над нея). Ще се използват данни за магнитното поле, изображенията от повърхността, измервания на гама лъченията и неутроните, излъчвани от него.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK