Додик предрече обединение със Сърбия на годишнината от ход, разпалил войната в Босна

Милорад Додик

© Reuters

Милорад ДодикЧленът на босненското президентство от етническите сърби Милорад Додик обяви, че Република Сръбска някой ден ще е независима от Босна и ще има свой собствен статус като част от федерация или конфедерация със Сърбия.


Думите на Додик, в разгара на най-тежката политическа криза в Босна и Херцеговина от войната, приключила преди четвърт век, са от негово интервю за сръбския "Вечерне новости", в който дял има правителството в Белград.


Те не са поставени в контекста на разговора, препечатан като въпрос и отговор. Изведени са и в заглавие, и в акцент, който приключва с уверението на Додик, че "това е принос за стабилизация и мир в този регион".


"Защо ние, сърбите, да нямаме право"
Додик започна миналата година кампания за изтегляне на Република Сръбска от ключови институции в Босна и Херцеговина. Отчасти заради нея тази седмица му бяха наложени американски санкции.


Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина нарича това фактическо отделяне (само не и на думи) от Босна. Процедурата по изтегляне предстои да започне, макар парламентът в Баня Лука да призова правителството на Република Сръбска да я започне. Наблюдателите са разделени дали това може действително да доведе до разпад на Босна, но дори говоренето по темата създава напрежение между общностите в страната.


"Защо ние, сърбите, да нямаме право да го направим", пита още Додик. "Всеки имаше разрешение да се отдели от сърбите и да разкъса Югославия, а сърбите да нямат право да се отделят от мюсюлманите в Босна и Херцеговина и да страдат по потисничество и опити да бъдат унищожени идентичността им и Република Сръбска?"


"Убеден съм, че Република Сръбска някой ден ще е независима държава и ще има свой собствен федерален или конфедерален статус със Сърбия."


Милорад Додик,

член на президентството на Босна и Херцеговина


Додик нарича отношенията в Босна "принудителен брак" - по думите му постоянно се говори за "хармонични отношения" и "помирение", а "как да се помирят хора, които никога не са били от една и съща страна на историята"?


Според него наложилите му санкции САЩ подкрепят мюсюлманите (бошняците) в Босна и искат да "унищожат Република Сръбска". Пред "Вечерне новости" обяснява, че целта на санкциите срещу действията му била да му попречат да спечели бъдещи избори.


Тази есен би трябвало да има ново гласуване за тричленното босненско президентство, след като последните направиха Додик част от екипа. Допреди това той бе президент на Република Сръбска - съставна част на Босна и Херцеговина редом с Федерация Босна и Херцеговина (населена от бошняци и хървати) и ползващото се с особен статус Бръчко.


Додик смята и че санкциите целят да обезкуражат всеки опит за "нещо подобно" като изтеглянето от институции. "Нищо не е станало, а вече налагат санкции. Това е страх, не рационален подход. Страхът им ще ми създаде много проблеми в личен план, но какво да направим..."


Европейският съюз също обмисляше санкции, но те се сблъскаха с откритата съпротива на Унгария.


"Русия няма да отиде по-далеч"


Лидерът, попитан какви грешки са правени през 30-те години съществуване на Република Сръбска, той обяви, че ако е имало пропуск, той е бил в това, че поколенията, водили Република Сръбска и Сърбия, не признали "независима Република Сръбска, отделена от другите" - иначе регионът щял да е напълно мирен днес.

Юбилеят, отбелязван днес, е от провъзгласяването на Република Сръбска през 1992 г. - стъпка в ескалацията, довела до тригодишната босненска война със 100 хил. убити. След обявения от Сараево за незаконен референдум за отбелязването на този празник (който конституционният съд смята за дискриминационен за несърби) през 2015 г. Додик за пръв път бе санкциониран от САЩ.


По-нататък в интервюто следва връщане към историята, редом с положителна оценка за сътрудничеството със Сърбия днес и обяснение, че не разчита на Москва за планиране на следващите си стъпки, но и че президентът Владимир Путин, добре запознат със ситуацията, му казал, че уважава териториалната цялост на Босна и Херцеговина, но е готов да помага политически за правата на Република Сръбска. "Няма да отидат по-далеч."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK