С провокативен парад сърбите в Босна празнуваха събитие, допринесло за гражданската война

С провокативен парад сърбите в Босна празнуваха събитие, допринесло за гражданската война

© ReutersС провокативен парад по време на най-сериозната политически криза от края на гражданската война в Босна и Херцеговина сърбите в Република Сръбска празнуваха 30 години от обявяването на независимост - акт, допринесъл за последвалите години на кръвопролитие с над 100 хиляди убити.


На парада и други церемонии тази година, продължаващи три дни, присъстваха премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, председателят на парламента Ивица Дачич (дългогодишен говорител на Слободан Милошевич), руски и китайски дипломати в Сараево, няколко представители на партията на Марин льо Пен.


Отбелязването на 9 януари 1992 г. е забранено от босненския съд, но въпреки това хиляди се събраха да гледат парад с бронирани машини на жандармерията и маршируващи въоръжени полицаи, докато над тях прелитат полицейски хеликоптери и звучат националистически песни. Сръбски части от федералната армия не бяха включени, макар това да се е случвало в предишни години.

"Този митинг е най-добрият отговор на онези, които отричат нашите права, които ни налагат санкции. Той ми доказва, че трябва да се вслушвам във вас - че не сте ме избрали да изпълнявам волята на американците, а волята на сръбския народ", заяви лидерът им Милорад Додик.


"Това е нещо перфектно, изключително за тези хора, за тази република и поздравявам всички с Деня на републиката - в чужбина и в Република Сръбска", казва във видео репортаж на "Ройтерс" Перо Йованович. "Това означава много, означава оцеляването на този народ тук, правото ни да празнуваме. Имаме право на това и никой не може да ни го отрече. Всички днес сме горди с този парад и тази радост."


САЩ наложиха на Додик допълнителни санкции тази седмица, както и на свързаната с националистическата му партия телевизия, по обвинения в корупция и раздухване на етническа и междунационална вражда, дестабилизиращи Босна и Херцеговина. Той даде и интервю, в което каза, че вижда един ден босненските сърби да се отделят и да създадат федерация или конфедерация със Сърбия.


Милорад Додик.

© Reuters

Милорад Додик.


Парадът днес бе в Баня Лука - главният град на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, докато формално столицата на сърбите е сараевското предградие Пале. През 2015 г. Върховният съд на страната забрани отбелязването на този ден, защото е дискриминация срещу мюсюлманите и хърватите в страната, които за четирите години на етническо прочистване бяха прогонени от сърбите от териториите, които контролират сега. Празнуването е често критикувано от САЩ и Европеския съюз.


С провокативен парад сърбите в Босна празнуваха събитие, допринесло за гражданската война

© Reuters


Република Сръбска, както и Мюсюлманско-хърватската федерация, има собствена полиция, но трябва да участва във федералните институции като правораздавателните органи, армията, агенциите за сигурност и данъчната администрация.

Всички действия на национално ниво изискват консенсус между трите етнически групи. Додик усилено бойкотира сръбското участие във федералните органи, заканва се напълно да напусне армията, правосъдната и данъчната системи и парализира работата на държавата. Той нарича босненците "втора категория хора", "предатели, приели исляма" и "продали православната си вяра за една вечеря".


Днес на парада звучаха песни в защита на православния кръст и "бляскавата нова сръбска република", разказва "Асошиейтед прес". През 2020 г. Додик непрекъснато говори за надеждите си "истинските приятели" на сърбите - Русия, Китай и пропагандиращите "нелиберална демокрация" в ЕС, да подействат като "бент срещу тиранията на западните демокрации".


В парада участваха около 800 въоръжени полицаи, представители на антитерористичните отряди, жандармерията и кавалерията. Те маршируваха с блокове ученици и ветерани от войната, разказва "Ройтерс". Хиляди наблюдаваха сред множество сръбски знамена, а в шествието бе носен голям сръбски трикольор.


С провокативен парад сърбите в Босна празнуваха събитие, допринесло за гражданската война

© Reuters


"Няма свобода за сърбите без държава", каза още в речта си Додик, който е сръбският представител в тричленното колективно председателство на Босна и Херцеговина. Подобно говорене, публичните възхвали на осъдени военнопрестъпници, заплахите срещу съседи мюсюлмани и стрелба във въздуха по време на молитви в местни джамии допринесоха за покачване на напрежението през миналата година.


"Раздухват паника и това ме плаши" казва в репортаж на "Франс прес" 70-годишната Мира Вулетич от Пале. Тя е сред малцината, желаещи да говорят с името си. "Но мисля, че го правят, за да прикриват схемите и кражбите си", допълва тя. "Днес взех пенсията, с която ще изкарам десетина дни. Продължаваме да я караме като животни."


"Никога не може да се изключи конфликт в Босна. Додик ще продължава още и още с историята си, която може да завърши с опит за отделяне, а той няма да мине без още конфликти", коментира Сречко Латал, редактор в изданието за разследваща журналистика Balkan Insight.


Додик и сръбския президент Александър Вучич през март 2021 г.

© Reuters

Додик и сръбския президент Александър Вучич през март 2021 г.


Мъж на 30-ина години, който споделя, че е безработен и трудно живее, казва, че "баща ми се е сражавал за Република Сръбска и дори е награждаван за това, че е помогнал за създаването ѝ". Сега оцелява, като работи по строежи в страна с ниски заплати, масово ширеща се корупция, бюрокрация и неработещо правителство, описва АФП.


"Ако видя, че конфликтът е неизбежен, незабавно ще избягам с жена ми. Няма да се сражавам като баща ми", допълва сърбинът.


Сараево

© Reuters

Сараево

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK