Русия: НАТО да си събира партакешите и да се връща, където беше през 1997 г.

Русия: НАТО да си събира партакешите и да се връща, където беше през 1997 г.

© ReutersРусия продължи да покачва залозите с все по-остри и ултиматичвни изказвания преди утрешната среща в Женева с делегация на САЩ по повод исканията на Москва за гаранции за сигурност. Отправи ги зам.-министърът на външите работи Сергей Рябков пред ТАСС, след като пристигна в Швейцария начело на руската делегация.


От външното министерство в Москва съобщиха, че всъщност разговорите започват още тази вечер в "тесен кръг". Предварителните консултации със зам.-държавния секретар Уенди Шърман в резиденцията на американския представител в Конференцията по разоръжаването Рябков описа двучасовия разговор с думата "потресаващ". След което добави, че обсъждането е било "сложно, н оделово, утря няма да си губим времето".


Преди това пред ТАСС той каза: "Даже на неспециалист е ясно, че няма да им се получи да се искат от Русия отстъпки в ситуация, когато именно НАТО през последните десетилетия се стреми така да се каже да "изтласка" нашата страна и да я докара, ако не до ролята на подчинен, то във всеки случай до второстепенна роля в европейската и международната политика. При това да го направи с нанасяне на директна щета на нашата сигурност. Всичко това е минало. И преди не им се получаваше особено, а сега на това просто трябва да бъде сложен край.
Така че НАТО да си събира партакешите и да се отправя зад границите от 1997 г."


Той е най-високопоставеният в министерството специалист по отношенята със САЩ, но се смята, че думите му, колкото и да са крайни, могат да се възприемат като тактика за психологическо дестабилизиране на опонента преди важни преговори. Както и че той е твърде далеч от Кремъл, където всъщност се взимат решения, които той само изпълнява.


Наивно е да се разчита на напредък по въпросите за гаранции на сигурността на предстоящите преговори със САЩ и НАТО, съдейки по публичната позиция на западните партньори в навечерието на срещата, продължи руският дипломат. Според него по-скоро ще се разговаря "за обясняване логиката на подхода и уточняване от какво се ръководят като цяло колегите във Вашингтон и НАТО".

"Искам да чуя преди всичко нещо по-внятно по повод неразширяването на НАТО, отказ от решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. (бел.ред. - тогава лидерите на страните от НАТО заявиха, че ще поканят Украйна и Грузия в алианса), за недопускане от САЩ и натовските държави продължаване на геополитическото усвояване на цялото пространство, подконтролно на тази група държави на запад, северозапад, югозапад от нашите граници. И това е главното за нас, а това съвършено не са аспектите, върху които в момента се фокусира американската страна", казва Рябков в интервюто.


Русия: НАТО да си събира партакешите и да се връща, където беше през 1997 г.

© Reuters


Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, заяви днес за CNN, че не очаква някакъв пробив на поредицата срещи с руснаците тази седмица, но се надява да се очертае терен на общ интерес. "Ще можем да сложим въпросите на масата, руснаците ще направят същото... и ще видим има ли възможности да продължим напред."


Какъвто и да е напредък зависи от действията на двете страни в преговорите и всичко обсъждано трябва да бъде на реципрочна основа, казват от дни насам от Вашингтон. "В момента е много трудно да видим действителен напредък, докато има растяща ескалация", каза и днес Блинкен.


Русия е опряла пистолет в челото на Украйна със 100 хил. военни на границите ѝ.


Антъни Блинкен,

държавен секретар на САЩ


Преди това за телевизия Ей Би Си държавният секретар обясни, че алтернативата, която е преставена на Владимир Путин, е, че при агресия срещу Украйна веднага ще се премине към сдържане на Русия с огромни "финансови, икономически и други последици" за страната, като тази седмица ще се провери по кой път ще поеме руският президент. Блинкен подчерта, че това не е само позиция на САЩ, но и на европейските им партньори, ЕС и Г-7, както и че НАТО ще подсили позициите си по източния фланг на алианса в близост с Русия и ще се увеличи отбранителната помощ за Украйна.


Като терен за взаимно разбирателство той посочи евентуално възстановяване на договора с Москва за ракетите с малък и среден обсег в Европа и за числеността и разположението на конвенционалните сили на континента. Блинкен каза още:


"Но всичко това е по-голямо от въпроса за Украйна - става дума за основни принципи в международните отношения, гаранциите за мир и сигурност:

  • една страна просто не може да променя границите на друга със сила
  • една страна не може да диктува на друга какво да избира и с кого да се съюзява
  • не може да има държави със сфери на влияние, за да подчиняват съседите си.

Това трябва да остане в миналото. За това става дума. Затова е толкова важно да подкрепим териториалната цялост на Украйна, суверенитета и независимостта ѝ, но и изброените базови принципи."


Украински войник на линията на разделение с проруските сепаратисти в Донбас.

© Reuters

Украински войник на линията на разделение с проруските сепаратисти в Донбас.


Според Рябков в Женева руснаците няма да обсъждат нито Украйна, нито разполагането на техни миротворчески войски в Казахстан. Той за пореден път повтори, че за Москва е важно едно нещо - едностранно, а не на реципрона основа, САЩ и НАТО да се откажат от разширяване на съюза и да ликвидират изградената си инфраструктура.


Зам.-министърът продължи с отхвърлените многократно от Запада твърдения - че именно тези елементи били неотменна част от обсъждан политически пакет при обединението на Германия, разпускането на Варшавския договор, военното оттегляне на СССР от Източна Европа.


Като подминава факта, че разговорите в края на 80-те и самото начало на 90-те години са водени с вече несъществуващата държава СССР и три от страните в нея са от повече от 17 години в НАТО, Рябков разказва следното: "съветското ръководство получи уверения от най-високопоставените и най-отговорни дейци и в САЩ и в европейските страни за това, че фактически НАТО преминава към политика на затворени врати". Това се било променило, когато на запад си помислили, че са удържали победа в студената война.


Затова обещания, политически гаранции, някакви си думи нищо не значат.


Сергей Рябков,,

зам.-министър на външните работи на Русия


Според него Русия не се интересува от трудностите от ратифицирането от САЩ или страните в НАТО на подобно евентуално тотално отстъпление - дори в Русия коментатори го наричат "екзотично" предложение. "Да си се оправят както искат с проблемите с ратифицирането и процедурите за предоставяне на нужните ни гаранции."


Дипломатът обвини САЩ, че страдат от илюзии за еднополюсен свят, с които е трудно да се разделят, защото "това винаги е определена политическа и психологическа травма". Оттук произтичали и "всякакви емоционални изхвърляния, ексцесии, заплахи, утлиматуми, общо взето - истерично поведение. Но трябва да привикват към новата ситуация, да се адаптират и мъничко да дадат на заден ход, включително в буквален смисъл. Иначе ще пострада собствената им сигурност".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK