Преговорите САЩ-Русия: Сериозни, полезни, трудни, но никой не отстъпи

Преговорите САЩ-Русия: Сериозни, полезни, трудни, но никой не отстъпи

© ReutersСлед почти 8 часа разговори в Женева за сигурността в Европа делегациите на САЩ и Русия не отбелязоха напредък, но и никой не е очаквал нещо повече от представяне на позициите и уточняване по кое може да се преговаря. Въпреки това Русия веднага продължи с настояването много бързо да получи съгласие по исканите от нея гаранции за сигурността.


Ръководителите на двете делегации първо заявиха в отделни срещи с репортери, че срещата е била полезна и е преминала много професионално. "Имахме много полезна дискусия и размяна на мнение днес, което ще ни помогне да си изясним как да продължим напред", каза Уенди Шърман, вторият човек в Държавния департамент след Антъни Блинкен.


"Разговорът беше труден, продължителен, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се разкрасяват нещата и заглаждат острите ръбове. Останахме с впечатление, че американската страна подходи към руските предложения много сериозно и ги е проучила задълбочено", оцени руският ѝ колега Сергей Рябков, зам.-министър на външните работи.

В разговорите е било отделено време за европейската сигурност като цяло, евентуалното намаляване на мащаба на военните учения, повече прозрачност и преговори по разположените на континента ракети, както и за ситуацията около Украйна, в частност, като продължаването на обсъждането е пренесено към срещата НАТО-Русия в Брюксел в сряда с участието на всички страни от алианса.
Според първоначалните оценки двете страни днес са останали почти на изходните си позиции и доста далеч от намирането на копромис.


Преговорите САЩ-Русия: Сериозни, полезни, трудни, но никой не отстъпи

© Reuters


Не успяхме да се договорим за това НАТО да не се разширява на изток, каза Рябков, макар да е наясно, че това са само консултации. Той поискал и правни гаранции, че няма да има нападателни средства близо до руските граници, както и алиансът "да се откаже от материалното усвояване на територията на встъпилите в него държави след 1997 г." Това са всички източноевропйски държави от бившия Варшавски договор и те са НАТО. Самата тема за някакви юридически гаранции по въпроса - ключова за Русия и по която тя не може да отстъпи - предизвика сериозни възражения от САЩ, допълни той.


Според Уенди Шърман това е тема, по която дори няма какво да се разговаря и тя е била посрещната с твърда американска позиция: "Няма да позволим никому да затръшне вратата на политиката на НАТО на отвореност към бъдещи членове". Тя отново настоя, че позицията на Вашингтон е, че няма да взима никакви решения за други държави без тяхно участие.


"За нас това е абсолютно задължително - да се удостовери, че Украйна никога няма да стане член на НАТО. Искаме да бъде оттеглена формулата от срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 г. (бел. ред. - че вратата е отворена за членство на Украйна и Грузия, когато са готови, за което ще получат "пътна карта") и да бъде заменена със следното: "Украйна и Грузия никога няма да станат членове на Северноатлантическия алианс.


Писна ни от празни приказки, от полуобещания, от неправилни тълкувания, което често се случва при преговори зад закрити врати. Не се доверяваме на другата страна. Трябват ни железобетонни, юридически значими гаранции, не обещания, а именно гаранции с думите "задължават се" и "длъжни са" - никога да не стават членове на НАТО", цитира думите му РИА "Новости".


Преговорите САЩ-Русия: Сериозни, полезни, трудни, но никой не отстъпи

© Reuters


Рябков също говори за твърда позиция, както и че "абсолютно не са прави тези, които твърдят, че Русия е тръгнала по пътя на ултиматумите". По думите му Москва не застрашава никого с някакви последствия, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени и не е изключено да се намери баланс на интересите между Русия и НАТО. Президентът Владимир Путин е заявявал, че може да има "най-различни" отговори в случай на отказ на руските искания.

Зам-министърът каза още, че Русия е фокусирана върху дипломацията и не иска да обсъжда с какви военно-технически мерки може да отговори при провал на преговорите. Не обсъждаме нов телефонен разговор Путин-Байдън и няма краен срок за преговорите, но не говорим за седмици или месеци, цитира думите му "Ройтерс". Няма да говоря за подробности, докато преговаряме, но очакваме бърз отговор от САЩ и НАТО, допълни той.


"Ако Русия напусне дипломатическия процес, ще стане съвсем очевидно, че те никога не са залагали сериозно на дипломацията. И казах това съвсем ясно на зам.-министър Рябков - Русия е изправена пред много ясен избор, който трябва да направи, и трябва да го направи лично Влдимир Путин", коментира Шърман.


Малко по-късно от Белия дом заявиха, че са подготвени Русия да започне да разпространява дезинформация за поети ангажименти от САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK