Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е?

Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е?


Според публикации в мрежата ваксинираните се заразявали по-често с Омикрон от неваксинираните. ДВ провери фактите.


Броят на новите инфекции с варианта Омикрон растат бързо в множество държави, а заедно с тях се множат и фалшивите новини. Отскоро например се твърди, че ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон. Ето какво обаче сочат данните.


"96% от случаите са на ваксинирани" - лъжа


"Германското правителство заявява, че 96% от случаите с Омикрон са на хора, които са ваксинирани", пише един потребител в Туитър. Към публикацията върви и диаграма, която уж била на института "Роберт Кох". Тя съдържа данни за инфекциите между 21 ноември и 27 декември. От нея става ясно, че 69% от заразените с Омикрон са изцяло ваксинирани, а 27% дори са с бустер, докато едва 4% са неваксинирани. Но верни ли са тези данни?
В отговор на запитване от ДВ институтът "Роберт Кох" отговори, че въпросната графика не е тяхна, а актуалните числа могат да се видят в седмичния им бюлетин от 30 декември 2021. Говорителка на института обяснява, че там една от стойностите действително е била объркана, но след това е коригирана. Освен това в Германия 71,6% от населението е ваксинирано. "С повишаването на дела на ваксинираните се увеличава и броят на заразените от ковид, които са ваксинирани", обясняват от "Роберт Кох". Ефективността на ваксините не е 100%, но те предпазват от тежки форми на заболяването.


Пробивите при ваксинираните не са белег за това, че препаратите са неефективни. Бустерните дози впрочем увеличават защитата в значителна степен.


Вярно е. Бустерните дози повишават защитата срещу Омикрон


Някои изследвания сочат, че наличните ваксини не защитават така добре срещу Омикрон, както срещу другите варианти на вируса. Резултатите обаче показват също, че предизвиканата от ваксините защита предпазва от тежки форми на болестта поне за определен период от време.


Има и друга добра новина: първи резултати от международни проучвания показват, че бустерната доза води до сериозно повишаване на имунната защита на организма. Студия на BioNTech/Pfizer стига до извода, че три дози от тяхната ваксина защитават почти толкова ефективно срещу Омикрон, колкото две дози срещу първоначалния вариант на вируса.


Вирусологът Волфганг Прайзер, който е сред откривателите на Омикрон в Южна Африка, изяснява пред ДВ: "В интензивните отделения на Южна Африка почти нямаше хора, които да са били ваксинирани."


Манипулативно тълкуване на изследвания


Критиците на ваксините в момента редовно се позовават и на едно изследване от Дания, което показвало, че ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna само три месеца след имунизацията дори имали негативен ефект върху защитата срещу Омикрон. Един потребител в Туитър пише в тази връзка: "Вероятността от заразяване с Омикрон сред ваксинираните с BioNTech е със 76,5% по-висока, отколкото сред неваксинираните, а при ваксинирани с Moderna - с 39,3% по-висока."


Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е?


Резултатите на това проучване, което анализира защитата от ваксините срещу Омикрон, все още не са били подложени на експертна проверка и оценка от други учени. Предполагаемата ефективност на ваксините в това изследване е била изчислена на базата на сравнение между броя на инфекциите на двукратно ваксинирани и неваксинирани в първите седмици след появата на Омикрон в Дания.


ДВ разговаря с епидемиолога и съавтор на изследването Кристиан Холм Ханзен от института Serum в Копенхаген. "Една от причините за по-големия брой регистрирани инфекции сред ваксинираните е, че те се тестват по-често от неваксинираните", казва той. Затова и по-голям процент от случаите става известен. Експертът посочва и друг фактор: в Дания само ваксинираните и преболедувалите имат право да пътуват и да участват в различни събирания и мероприятия - поради това за тях е по-голяма и вероятността да се заразят на тези места. Това обаче в никакъв случай не означава, че са се заразили ПОРАДИ това, че са ваксинирани. Експертът изрично обръща внимание на този факт в своето изследване.


Освен това делът на ваксинираното население в Дания е значително по-голям от този неваксинираното. Към 5 януари в тази страна са били изцяло ваксинирани около 79,46% от хората.


Впрочем цитираното изследване страда и от друг съществен недостатък. То анализира броя на заразените, които са били ваксинирани или неваксинирани, но не прави никаква разлика между леко и тежко протичане на инфекцията.


Заключение: Няма данни, че ваксинираните са по-уязвими, напротив


С други думи, данните от Германия и Дания не могат да служат като доказателство, че ваксините не действат срещу Омикрон и че този вариант на вируса е по-опасен за ваксинираните, отколкото за неваксинираните. Въпросните сведения се използват манипулативно, за да защитават тези против ваксините.


Допуснатите до употреба ваксини действително имат по-слаб ефект срещу Омикрон, отколкото срещу първоначалния вариант на вируса, но въпреки това гарантират относително добра защита и предпазват от тежки форми на ковид. Първите изследвания показват, че бустерните дози значително увеличават защитата от инфекция и от тежко боледуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK