Кабинетът "Ковачевски": вицепремиер за борба с корупцията и изненадващи назначения

Кабинетът "Ковачевски": вицепремиер за борба с корупцията и изненадващи назначения

© ReutersБъдещият македонски премиер Димитър Ковачевски обяви вчера състава и структурата на правителството си и част от имената се оказаха изненада за македонските медии.


Сред тях е бивш служебен заместник външен министър, станала известна в София с единствената открита антибългарска кампания в управляващите социалдемократи, докато се оглавяваха от напускащия премиерския пост до дни Зоран Заев.


След гласуването в управленските структури на СДСМ снощи е известно и че Ковачевски ще смени няколко министри, сред които е и вицепремиерът за евроинтеграция Никола Димитров.
Ковачевски ще запознае днес парламента със състава на проектокабинета си, дни преди планираната му среща с българския премиер Кирил Петков, когото би трябвало да приеме като македонски министър-председател на 18 януари. Датата същевременно остава под въпрос, след като председателят на Народното събрание се оказа заразен с коронавирус след Консултативния съвет за национална сигурност снощи (на който беше и Петков).


Повече за Димитър Ковачевски четете тук.


Какво се променя


Кабинетът на Ковачевски ще има трима вицепремиери от СДСМ. Боян Маричик, който отива на мястото на Никола Димитров от досегашния си ресор (правосъдие), ще отговаря за евроинтеграцията. Фатмир Битики остава вицепремиер по икономически въпроси, но новото име е на вицепремиера за борба с корупцията - депутата от СДСМ Славица Гърковска.


В екипа на Ковачевски влизат няколко жени. Като министър на отбраната вместо Радмила Шекеринска ще е Славянка Петровска - бивш служебен заместник-министър на вътрешните работи (преди това шеф на кабинета на вътрешния министър). Тя бе лицето на кампанията, която поведе СДСМ срещу кандидата на опозицията за кмет на Скопие Данела Арсовска заради българското ѝ гражданство.


Какво каза Петровска пред "Дневник" за кампанията четете тук.


Йована Тренчевска, директор на Държавния инспекторат за труд, е новият социален министър.


Още един депутат от СДСМ, Бисера Костадиновска-Стойчевска, влиза като министър на културата.


Няма промяна в министерствата на вътрешните работи (Оливер Спасовски, бивш служебен премиер и смятан за близък до Заев), на земеделие (Люпчо Николовски) и на транспорта (Благой Бочварски, чието име стана известно в България около катастрофата на магистрала "Струма").


Албанските партии


От основния коалиционен партньор, Демократичния съюз за интеграция, няма промяна в министрите. Това означава, че търсещият компромис с България Буяр Османи остава първи дипломат.


Има обаче нови имена заради осигурения от Заев коалиционен партньор - "Алтернатива", която бе част от опозицията и чието влизане в кабинета спаси мнозинството на социалдемократите. При "Алтернатива" отиват здравеопазването (Беким Сали - на мястото на Венко Филипче), информационното общество (Адмирин Алити) и диаспората (Джемаил Чупи, формално министър без портфейл).


Какво означава това за България


Ковачевски коментира приоритетите на правителството (от пандемията и икономиката до евроинтеграцията) малко след завършването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, на който бе обсъждана и българската позиция за Северна Македония.


Той каза, че Северна Македония ще се придържа към "червените си линии" - македонския език и македонската идентичност, "защото сме македонци, които живеят в Република (Северна - бел. ред.) Македония".


Според Ковачевски е добре, че разговорът ще е силно ориентиран към въпроси, насочени към бъдещето, а не към миналото, защото само така може да се върне доверието между правителствата и гражданите.


Той коментира инфраструктурните приоритети на Северна Македония, с които се захвана след дългогодишно забавяне кабинетът на Заев и които поема този на Ковачевски. По думите му най-важните части са "Коридор №8" (Албания - Северна Македония - България) и "Коридор №10" (който идва от Сърбия и свързва с Гърция), ремонт на пътища и други. КСНС призова правителството и парламента да положат усилия за изграждането на "Коридор №8" от българска страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK