"Който се е обогатил, ще помага" - Токаев ще преразпределя доходи на олигарсите на Назарбаев

"Който се е обогатил, ще помага" - Токаев ще преразпределя доходи на олигарсите на Назарбаев

© ReutersУсилията на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев да се разграничи от влиятелния си предшественик и първи лидер на страната Нурсултан Назарбаев продължиха днес в парламента с икономически атаки срещу семейството му и уверения, че обогатилите се по негово време ще трябва да "помогнат".


Назарбаев, който се оттегли едва през 2019 г., загуби поста си начело на съвета по сигурността (един от лостовете, с които се смята, че упражняваше задкулисно власт) едва миналата седмица по искане на Токаев насред протести заради цената на газа, прераснали в искания за смяна на режима.


В реч пред депутатите с видеовръзка днес президентът назначи държавния служител Алихан Смаилов за премиер, взе на прицел управляващия елит, увеличи данъците на минните компании (решение с последици в страна, която е важен износител на полезни изкопаеми) и и критикува силовите структури.
Действията му са особено важни в момент, когато прерасналите в безредици демонстрации в централноазиатската държава се свързват и с междукланови борби. За Токаев, който е на власт едва от две години, проблемът е в доминацията на бизнес групи "основани на принципа "всичко за приятелите, закони - за всички останали"."


Днес схватката на Токаев с Назарбаев доби и нови измерения, след като той заяви, че първият президент, носещ титлата елбасъ ("лидер на нацията"), е благоприятствал появата на "каста от богаташи".


"Много богати хора"


В обръщението пред парламента по-малко от ден след като обяви, че ситуацията в Казахстан вече е под контрол и мисията на Русия и другите военни съюзници приключва, Токаев използва именно тази уважителна титла за Назарбаев. Той обаче не пропусна да упрекне бившия държавен глава за икономическото преструктуриране по негово време:


"Благодарение на елбасъ в страната се появи група от много доходоносни компании и прослойка хора, богати даже по международните стандарти."


Касъм-Жомарт Токаев,

президент на Казахстан


"Според мен е време да се отдаде дължимото на народа на Казахстан," продължи Токаев. Назарбаев бе известен с това, че близките му получаваха власт и постове в богатата на ресурси държава.


Той отиде и по-далеч, като отмени таксата, събирана от компания, свързана според източници на изданието РБК с дъщерята на първия президент Алия Назарбаева, за обществена услуга, с аргумента, че тази задача се полага на държавна компания.


"В предприемачите и като цяло в обществото има множество въпроси за дейността на компания, наричана "Оператор РОП"," каза още държавният глава. Става въпрос за компания, която се занимава със събиране, транспортиране и преработка на отпадъци.


"Време за реформа"


Думите на Токаев бяха част от изложението за програмата за икономическо възстановяване, която той иска да да бъде приложена в опит да се потуши недоволството, станало причина за прерасналите в безредици децмонстрации. Приемникът на Назарбаев възложи на правителството съвместно с Националната бизнес камара "Атамекен" до две години да приеме програма за повишаване на доходите на населението.


Според Токаев "времето за реформа" идва след завършването на "контратерористичната операция", започната от силите на реда след протестите (над 160 души са убити в безредиците, почти 10 хил. са задържани, а активисти говорят за "тих терор"). На силовите структури ще бдат повишени заплатите, ще се променят заплати, данъци и пенсии.


Най-сериозно обаче ще бъдат засегнати именно богатите. "Дойде време да се отдаде нужното на народа на Казахстан и да му се помага на системна и регулярна основа," каза Токаев. По думите му правителството ще определи кръг от компании, с които ще съгласува размера на годишните вноски в специален фонд и в който се очаква "оставали в сенките" хора да допринасят. Инвестиционни фондове и други изградени по време на Назарбаев структури ще бъдат одитирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK