Полша понижава ДДС за отопление, за да намали ефекта от инфлацията

Полша понижава ДДС за отопление, за да намали ефекта от инфлацията

© ReutersПолша ще намали данъка върху добавената стойност върху газа, храните и бензина като част от втори пакет от мерки за смекчаване на удара от растящата инфлация, каза премиерът във вторник.


Бързият ръст на цените удари бюджетите на домакинствата, създавайки главоболия и за правителство, което изгради популярността си до голяма степен върху повишаването на жизнения стандарт на обикновените поляци чрез щедри социални помощи. "(Програмата) има за цел да остави възможно най-много пари в портфейлите на поляците", каза Матеуш Моравецки на пресконференция.


Мерките, няколко от които бяха обявени по-рано, включват намаляване на ДДС за основни хранителни продукти и газа до нула, рязко намаляване на ДДС за горивата, отоплението и електричеството.
Полша беше засегната от енергийната криза в Европа, която започна миналата година, когато вдигането на ограниченията за COVID-19 постави огромни изисквания към изчерпаните запаси от природен газ. Повишаването на цените на горивата през зимата допринесе за намаляване на това, което хората могат да си позволят.


Моравецки каза, че мерките срещу инфлацията ще струват на бюджета 15-20 милиарда злоти (3.74-4.99 милиарда долара).


Управляващите националисти на Моравецки "Право и справедливост" (PiS) са изправени пред труден старт на годината, като фирмите се оплакват от нарастващите енергийни разходи и грешки на водещата икономическа програма, която имаше за цел да намали данъците за повечето хора, но доведе до някои служители, като учителите, които ще получат по-ниски заплати през януари.


Особено неприятни за властта са съобщенията, че институции като училища и болници са изправени пред многократно по-високи сметки за газ, отколкото преди година.


Последният пакет от антиинфлационни мерки съдържа предложение за добавяне на тези институции към тарифен механизъм, който предпазва домакинствата от покачване на цените на газа.


"Този (механизъм) означаваше, че увеличението на сметките за газ за домакинствата все още остава много голямо, но средното увеличение от 54% за тези клиенти в сравнение с няколкостотин процента... за други лица, трябва да се признае, че беше доста разумно", каза вицепремиерът Яцек Сасин пред общественото радио.


Икономистите заявиха, че мерките на правителството ще намалят пика на инфлацията през първата половина на 2022 г., но могат да послужат за стимул на ръста на цените по-късно.


В понеделник анализатори от Credit Agricole заявиха, че временното намаляване на ДДС върху храните до нула всъщност би довело до по-високи цени, отколкото биха били в противен случай, когато данъците се върнат към нормалното. Според тях има риск компаниите да усвоят частично данъчната облекчение като подарена им печалба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK