В ЕС се изостря спорът да се обяви ли ядрената енергия за "зелена"

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 736 Неутрално

  За мен са определящи два фактора:
  - енергийна независимост;
  - отчитане на предстоящото нарастване на енергопотреблението, поради навлизането на електромобилите.

 2. 2 Профил на dofftora
  dofftora
  Рейтинг: 357 Неутрално

  По-добре ядрена енергия, чудо на физиката, и там са пълни професионалисти.

  Отколкото Сульо пульо възобновяеми източници, като Доган хидроинженери

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Ако не щат ядрената, поне синтезно ядрената да обявят за зелена. Ма нещо станаха 10000 отлагания на чиновническият им реактор ITER, през който се окрадоха милиарди и се пенсионираха две поколения уЧени, като във всичката (между)държавно инспирирана работа забавяне и мотаене да се вземат максимално дълго време блажни заплати и пенсии от държавните уЧени. Хубавото е, че има частни проекти и независимо че започнаха много по-късно, вече ги задминават.

  мурзилка
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1385 Весело

  Плурализъм, както казваше Тато, като нямаш пари не можеш да взимаш решения. При демокрацията, тези с парите са просто по-убедителни.

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Не !

  United in diversity
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Тия докато си дигнат гащите, ако въобще могат сами и най-вече ако искат да го направят, Китай взе всички световни постижения по термоядрената практика. И най-високи температури и най-дълго задържане на плазмата. Абе всичко, от - до.

  мурзилка
 7. 7 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Не !
  —цитат от коментар 5 на EU Fighter


  Искаш да сме на въглища?

 8. 8 Профил на al_cenov
  al_cenov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии. В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии като се почне от приложения за локално разпределение, батерии и фотоволтавици във всяка къща, геотермия, изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2556 Весело

  Нищо не казаха за развитието на малки модулни ядрени мощности с електрическа мощност равна или по-малка от 300 MWe а там има хляб ...

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#8] от "al_cenov":

  Абе байовото, половината изброени от теб неща са силно замърсяващи, другата половина не са начини за получаване, а на разходване на енергия. Кабинки кво пушиш, сигурно е качествено.

  мурзилка
 11. 11 Профил на dofftora
  dofftora
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#8] от "al_cenov":

  По зелена от ядрена нема. Но само с ядрена не става. Трябва и зелена.

  Това е така заради вариациите в електропотреблението. С други думи ти казвам едни мощности се изключват лесно а други трудно.

  Има място за зелена, но тя по никакъв начин не може да измести ядрената.

 12. 12 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Простичък въпрос през ноща и при тихо време без вятър ,кой ще произвежда ел енергия,а това маже да стане и през зимата.
  Основно в това да се спрат ядрените централи стои Германия която има възможност да произвежда ел енергия от ветрогенератори в Северно море,където има постоянно течение. Но не всички държави имат тази възможност. Като прибавим и германските "хитрини" около газа и северен поток2 се вижда една от основните причини за високите цени на енергията.

 13. 13 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 532 Весело

  " някои ядрени и газови проекти да бъдат признати за "зелени" и да получат еврофинансиране по климатичните политики."

  Мога да се обзаложа, че Френските централи ще станат зелени а всички останали "няма да покрият строгите регулации"😂

 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#12] от "anty":

  Германия в момента най-вече е на природен газ. Ако Путин реши да врътне кранчето "зелените" веи-та нема да ги спасят от замръзване. Да видиш само с каква скорост ше запуснат пак ядрените си централи. Даже ще е толкова бързо, че няма да успееш да видиш как става, ще е сякаш чудо се е случило, докато мигнеш и ше са пуснати.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov

  Това наистина ме учудва. Ярък пример за бюрокрация. В ОК всеки може да си сложи панели на покрива, дори новото строителство при мен в Шотландия вече идва с панели на покривите и система която е интегрирана къв дома.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#12] от "anty":

  България въвежда непрестанно нови вятърни и слънчеви мощности. Но енергията добита от тях заедно със ВЕЦ е едва 17%.
  Така, че ядрените мощности за нас са важни и трябва да строим.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4650 Неутрално

  Тепърва ще има много горещи дебати по темата.От едната страна на " барикадата " са Германия и Австрия , а от другата страна е Франция.

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  .. ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии.
  В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии ..изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. ..
  Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  Абсолютно вярно..

  Нп все пак се и спонсорират , зелените технологии .

  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  За обработката и изгаряне на боклук в София има финансиране 630 милиона, вкл. и по "Околна среда"..

  Но дори и да няма ПРЯКО финансиране, на цели проекти, имамв механизма на въглеродните квоти - който прави ефективно ползването на РДФ в циментовите заводи, например ..

  И ей го , що е то ВЕИ енергия:

  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.

  В Британия добиват голяма част от ВЕИ енергията си, чрез изгаряне на дърва - това можем да го правим и ние !

  Home Economy Environmental accounts A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK
  A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Може ли доказателство с графика "торта" с разбивка по типове генерация, ама извади ПАВЕЦ от сбора на "зелените"+ВЕЦ. Верно, има доста фотоволтаични централи, ама са строени и завършени преди 6-7 години най-последните, поне на територията на общината и дори на областта в която живея. За повечето от тях бяха прахосани хубави земеделски земи.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "al_cenov":

  100% "зелен ток" значи 100% режими на тока и хиперинфлация. Щото "зеленият ток" е зависим от времето. И тикакви батерии не могат да решат този проблем.

 21. 21 Профил на dofftora
  dofftora
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Да много си прав. България трябва да строи ядрени централи. Забележи че и САЩ също са на това мнение. С тази разлика че те биха искали да ги построят самите те. Ходеха наскоро да агитират. Но има и други които могат да строят. Та кои са най-безопасни ? Вероятно отговора е всички са безопасни.

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#18] от "sim4o":

  Ами изгори си мебелите байовото, щот аз не ща България да стане безлесна пустиня като не малка част от Гърция. Пък с тая биомаса пишкаш станахме, щото деева и субсидиите, заради тях се прахосват земеделски земи да се произвежда края биомаса която ще се гори, щото явно не стигат само отпадъците от земеделието. И кво, вместо да се сади храна и така да се намалят цените на пазара на родните земеделски продукти, ние садим и горим. Егати прахосването, както винаги за сметка на потребителя.

  мурзилка
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  https://bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDMonthly/index.htm

  Та ето ти производството от 1-9 януари.
  Енергийната система на България не е зависима от газ и сега прави максимални печалби. И поне 10 години ще прави щото системите на Западните балкани за в окаяно състояние, а Гърция не строи и купува 700 Мегавата от България.
  Следи сайта на ЕСО и ще имаш всички данни в реално време.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  http://www.eso.bg/doc/?39
  Не ми 6е е копирало. Това е.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Не по приходи в пари бе човек. Много ясно че силно субсидираните "зелени" енергии като кеш вземат сериозен дял. Като количество произведена енергия в мегаватчасове и процентен дял от мощностите.

  мурзилка
 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#25] от "Маршалов":

  Ето 24 пост е точно по видове енергии. По-точно от това няма.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3731 Гневно

  ""Да се обявява в ЕС ядрената енергия за устойчива е грешно, както и абсурдно според глобалните стандарти", каза в началото на година министърката на развитието Свеня Шулце. "Ядрената енергия е прекалено рискована, много скъпа и твърде бавно ще помогне на света да защити климата. Затова и никога няма да надхвърли 5% дял в глобалния енергиен микс, както е днес."

  Много ще знае някой за теб като ти изтече мандата но затова пък отказът от ядрена енергия ще е катастрофален особено за страни като нашата.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  А, това е друго вече, не знам обаче, дали е коректно представено, предвид че в базовите мощности вероятно не е вкарана повечето от енергията от Козлодуй, понеже голяма част се изнася по разни шибани договори почти за без пари.

  мурзилка
 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#18:"sim4o"][/quote]

  ”В Британия добиват голяма част от ВЕИ енергията си, чрез изгаряне на дърва - това можем да го правим и ние !”

  То па горенето на дърва е много еко зелено, нали?
  Яко се отделя въглероден диоксид, който уж трябва да намаляваме.
  Бълват се при горенетио яко и ФПЧ, които са основна причина за смъртта на европейците от замърсяване на въздуха. Унищожават се гори, които ”гълтат” въглероден диоксид и отделят кислород... Ама всичко това е много еко, щото има резолюция на Европейския съюз, която го определя за еко зелена политика. Смехории, наречени зелена политика.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  "Позеленяването" на ядрената енергетика обективно НЯМА НАЧИН да се случи, това може да бъде само политически акт!!!

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Весело

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тоя колега май се е объркал за Британия. Тя не е ЕССР членка вече.

  мурзилка
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4117 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Не разбираш ли ,че в случая става дума най вече за йерархия , отколкото за енергия...
  Тази атомно зелена война е между джърманите и франсетата....
  Тя ще отнеме поне пет години докато се види кой кого.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Това е единственото възможно решение да постигнем климатичните цели, запазвайки си комфорта на живот!

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  То и производството на перките, панелите и батериите е изключително "еко", като почнеш от добива на суровините още ......

 35. 35 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 320 Неутрално

  ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии. В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии като се почне от приложения за локално разпределение, батерии и фотоволтавици във всяка къща, геотермия, изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  Колко лесно е решението на проблема с енергията, един господин от Дневник успя да го реши за 5 минути, язък че на германците ще им се наложи да си купуват от Путя газчица и не се сещат за това лесно решение.

 36. 36 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 320 Неутрално

  ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии. В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии като се почне от приложения за локално разпределение, батерии и фотоволтавици във всяка къща, геотермия, изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  Колко лесно е решението на проблема с енергията, един господин от Дневник успя да го реши за 5 минути, язък че на германците ще им се наложи да си купуват от Путя газчица и не се сещат за това лесно решение.

 37. 37 Профил на Red Dragon
  Red Dragon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зелената чума на това десетилетие.

  Колкото по-късно си се родил след 1989 та, толкова по-лошо си живял по времето на комунизма.
 38. 38 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Кой оспорва, че ядрената енергия е не само "зелена", но и най-безопасната и ефективна освен купчина тийнейджъри със сини коси?

  Ако сте толкова уплашени от количеството СО2 в атмосферата, атомът е ЕДИНСТВЕНАТА ви опция, всичко друго са добри пожелания. Пораснете.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Или как векове борба и еволюция на човечеството да е независимо от природните стихии се зачеркват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Честито на великия китайски народ. Завчера вкараха в редовна експлоатация първата в света малка модулна АЕЦ. Не експериментална или пилотна. През последните две години броят на китайските защитени патенти надвишава двойно американските и е в пъти повече от тези на Южна Корея и Япония.

 41. 41 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Дори и да я обявят за "зелена", тя няма да стане такава - добиването на уранова руда, обогатяването й и складирането на отработеното гориво от АЕЦ са всичко друго, но не и природосъобразни.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 337 Весело

  В чакането му е разрешаването на въпроса, там сме силни ние.....

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  То това е ясно:)
  Аз гледам нашата къщичка. На Балканите освен България и Турция (Ако не друго Ердо оправи енергетиката на Турция) всички енергийни системи на останалите държави са в колапс Стари ТЕЦ-ове от времето на Хрушчов:)

 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Предлагам "категоричните антиядрени противници (Германия, Австрия, Дания, Португалия и Люксембург)" да спрат да внасят ток, произведен от АЕЦ.

  Нали перките и соларките дават решение на всички проблеми?

  Така ще докажат на целия свят техните предимства, а АЕЦ-ите ще си фалират по един естествен пазарен път, щото са неизгодни икономически. Ооопа, май беше обратното, но това не е важно, абе да живей Гретето и долу атома!

  Между другото, какво стана с това мило дете?

  Culus capitem delit
 45. 45 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ужас. Всичките тарамбуки дето отидоха в Германия, сега демократично ще пукат от студ. Междувременно загрижени глобалисти ще го оберат до дупка за отопление 😃 каква изненада

 46. 46 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ужас. Всичките тарамбуки дето отидоха в Германия, сега демократично ще пукат от студ. Междувременно загрижени глобалисти ще го оберат до дупка за отопление 😃 каква изненада

 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 818 Любопитно

  [quote#7:"sim4o"][/quote]

  На дърва, на дърва, не на въглища.
  Те били еко, въглеродно неутрален и 100% възобновяем ресурс.
  Просто тия глупендери никога не са мъкнали дръвца до 9-ия (примерно) етаж да си напалят високотехнологичната екокамина с водна риза и твърдо вярват, че електричеството някак спонтанно възниква в контакта.
  Щеше да е смешно, ако не ни се пишеше на нас на задника...

  Culus capitem delit
 48. 48 Профил на acdcbg
  acdcbg
  Рейтинг: 104 Неутрално

  ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии. В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии като се почне от приложения за локално разпределение, батерии и фотоволтавици във всяка къща, геотермия, изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  ...и е един мармот завива шоколада в станиол! Стига с утопията. Кой ще покрие разликите между конвенционалната цена за добив на електроенергия и любимите на всички зелени талибани възобновяеми източници на енергия, които обаче не са постоянни и това ги прави много скъпи?

 49. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#15:"Padrino"][/quote]

  Става дума за различни неща - това в Германия е процедурата да включиш собствения фотоволтаик към мрежата и ЕРП-то да ти плаща, когато произвеждаш повече, отколкото консумираш.
  Ако системата ти е автономна, никой нищо не ти иска.

  Culus capitem delit
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  "След като Европейската комисия публикува предложението си, то ще се обсъжда от правителствата и Европейския парламент в следващите 4 до 6 месеца като може да бъде спряно от евродепутатите (поне 353-ма) или от квалифицирано мнозинсто държави членки (15 от 27-те, събиращи 65% от населението на съюза, като "въздържал се" се брои като глас "против")."

  Това беше важно уточнение. Така погледнато според мен е добре да се включи и ядрената енергия като "зелена" в предложението на ЕК, а след това вече ЕП и държавите членки ще решат дали това наистина е така и дали тя (ядрената енергия) трябва да бъде включена като "зелена" енергия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Я да видим какво прави Китай:

  Китай свърза първия малък модулен ядрен реактор към енергийната си мрежа, което го направи първата страна в света, която черпи енергия от такoва съоръжение, разкрива доклад на Bloomberg.

  200-мегаватовият реактор на блок 1 на China Huaneng Group Co. в залива Шидао е свързан към мрежата в провинция Шандонг. Компанията също така разработва втори реактор, който се планира да влезе в пълна експлоатация следващата година.

  200-мегаватовият малък модулен реактор (SMR) е приблизително една пета от размера на първия дизайн на реактора в Китай, наречен Hualong One. Малкият му размер позволява по-голяма мащабируемост, както и намалени разходи за операции и внедряване.

  Новият модулен ядрен реактор е първият в света модулен високотемпературен реактор с газово охлаждане. Вместо да загрява вода, той нагрява хелий, за да произвежда енергия. Машината е проектирана да се изключва бързо, ако възникне грешка.

  Китай ще инвестира 440 милиарда долара в ядрена енергия през следващите 15 години.

  Според Bloomberg, Китай е най-големият световен инвеститор в ядрена енергетика, като оценките предполагат, че ще плати до 440 милиарда долара за изграждане на нови атомни електроцентрали през следващите 15 години, което му позволява да изпревари САЩ като най-големият производител на електричество от ядрени електроцентрали в света.

  https://lider.bg/za-parvi-pat-malak-modulen-yadren-reaktor-e-vklyuchen-kam-mrezhata-v-kitaj/

  Сам съм, други няма...
 52. 52 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":То това е ясно:)Аз гледам нашата къщичка. На Балканите освен България и Турция (Ако не друго Ердо оправи енергетиката на Турция) всички енергийни системи на останалите държави са в колапс Стари ТЕЦ-ове от времето на Хрушчов:)
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  Гърция вече се отказа от ТЕЦ.

  Сам съм, други няма...
 53. 53 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дори и да я обявят за "зелена", тя няма да стане такава - добиването на уранова руда, обогатяването й и складирането на отработеното гориво от АЕЦ са всичко друго, но не и природосъобразни.
  —цитат от коментар 41 на petrapetra


  Отработеното гориво от АЕЦ е гориво за реакторите на бързи неутрони.

  https://www.mediapool.bg/rosatom-zapochna-proizvodstvo-na-gorivo-za-reaktori-na-barzi-neutroni-news287533.html

  Сам съм, други няма...
 54. 54 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ядрената енергия и газът разбира се, не са зелени, то е елементарно, става въпрос за група лобисти опитващи се да съберат пари за умиращи технологии. В същото време не се спонсорират многобройни възможности в зелени енергии като се почне от приложения за локално разпределение, батерии и фотоволтавици във всяка къща, геотермия, изгаряне на боклук, пречистване на вода, органични отпадъци. Става въпрос за действащи, работещи технологии, но все още скъпи или бюрократизирани. За да си сложиш фотоволтавик на покрива в Германия трябва да се регистриращ като фирма, ДДС месечни декларации и така нататък. Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  Типичен еко талибан. Ни една от изброените простотии не е ЕКО, ни една. Освен ако не си измислил технология да отглеждаш фотоволтаици....хидропонно. Фотоволтаика за целият си живот не може да снулира еко вредата от производството си за разлика от ядрената енергия. Освем синтез се разработват и ториеви реактори. Ядрената енергия е без алтернатива по отношение на нарастващите нужди от електричество - Китай го доказва ежедневно.

 55. 55 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  А защо тоя въпрос трябва да се решава централно. Не е ли редно всяка държава да решава сама за себе си. Най- малкото, защото държавите са различни. Една има много вятър, друга много вода, трета много слънце, четвърта нещо друго и т. н.
  Най- добре е някакво смесица между възобновяеми източници /където е рентабилно/, АЕЦ и превръщането на въглищните централи в газови. ЕС сключва единен дългосрочен договор с Русия за доставка на газ, което ще доведе до срив в цената. Така нещата се подреждат в нормалния логически порядък.

 56. 56 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  Това е политика прокарвана от мъншни сили само за европейски глупаци...

  Nuclear power is expected to play an important part in helping to make sure Britain has the reliable, low carbon energy supplies it needs for the future.
  https://www.energy-uk.org.uk/our-work/generation/nuclear-generation.html

  https://www.trade.gov/market-intelligence/united-kingdom-nuclear-energy

  https://www.vbox7.com/play:187a8c12bd
 57. 57 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Както писа Георги Марков, пътувайте сега, защото след 10 години тези хора в ЕС ще направят така, че да не можете да пътувате с колите си. Защото трябва да спирате на всеки три часа и да зареждате 1 час батериите си.

 58. 58 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Мисля си, че товариш Путин спонсорира противниците на "старомодната" енергетика е Европа. Тази налудничава идея да се покрива потреблението 100% от вятърни и слънчеви генератори, не до 2030, 2050, ами и до 2100 година няма да стане - по простата причина, че вятърът не духа постоянно и слънцето не грее постоянно. А съхранението на електричеството в батерии е непрактично. Та затова ще си купуваме газ от Путин още дълги години явно. И на все по-висока цена.
  Знам, че има фенове на Мъск, които ще дадат примери с батерията му в Австралия... ама тя е само една. За да се инсталират навсякъде такива, ще трябват трилиони, а и то няма толкова литий да стигне. Те за планираните електромобили само се чудят откъде да го намерят, цената на лития последната година скочи х3, пък ако трябва и във всяка къща и обществена сграда батерии да се слагат, ще стане х30 и пак няма да стигне за всички.
  През това време другарят Си на другия край на света продължава да строи нови централи на въглища, и купува с кораби въглища от Индонезия и Южна Африка, даже мините им взе да изкупува, защото мисли поне до 2050 г. да си работят въглищните централи. А след това ще видим, казва. Пък в Европа ние ручаме жабета.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  коментар 24 е точен !
  Всико друго е спекулация, вярвания или по-точно суеверия !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Весело

  Някои ще са по-зелени от други !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 61. 61 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1786 Весело

  Мисля си, че товариш Путин спонсорира противниците на "старомодната" енергетика е Европа....
  —цитат от коментар 58 на Камен


  Да е само другаря Путин с мед да го намажеш. Другарите от всички континенти, включително и нашите англо-американски съюзници упорито работят по въпроса. Тия всичките "зелени талибани" кой мислиш ги финансира, това са стотици, ако не хиляди хора на заплати в ЕС и то не малки.


  https://www.vbox7.com/play:187a8c12bd
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7493 Неутрално

  Ние в България, когато говорим за ядрени централи, никога не вземаме предвид съхранението на ядрените отпадъци. Всичко е зелено, но точно това не е. Ние нямаме огромни територии, като Русия , които не са населени. Не можем да си позволим да съхраняваме отпадъци от две централи. Ние даже на една трудно ще се справим.

 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  ========Германските домакинства с нетен доход под 1300 евро месечно са давали през 2020 г. почти 10% от парите си за енергия.========== В Германия линията на бедност на едночленно домакинство, т.е един човек за 2020г е била 1200 евро и имат енергийни помощи под няколко форми.........тези 10% от парите за енергия в Германия са нищо спрямо % който българите (едночленно домакинство и не само) под българският праг на бедност от 413 лв дават за за енергия....... В България достига и над 70% за някой домакинства ..... примерно тези с пенсия от 370 лв......... в България е геноцид спрямо някой категории българи и линията на бедност е фалшива ........

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#13] от "Padrino":
  "Мога да се обзаложа, че Френските централи ще станат зелени а всички останали "няма да покрият строгите регулации"

  Руският газ получаван в Германия също ще стане зелен.
  Когато се откажем от пазарните механизми за производство и употреба на енергия, започва лобизма с големите пари за подкупи и влияние. Това , което става в Европа с налагане на "зелената енергия" силово с административни закони и наредби е социализъм в чист вид.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Тези като ги удари един студ, ще станат отровно-зелени. Тя зимата сега почва.

  Judjuk
 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Ние в България, когато говорим за ядрени централи, никога не вземаме предвид съхранението на ядрените отпадъци. Всичко е зелено, но точно това не е. Ние нямаме огромни територии, като Русия , които не са населени. Не можем да си позволим да съхраняваме отпадъци от две централи. Ние даже на една трудно ще се справим.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  Абсолютно вярно!

  Същото важи обаче и за отпадъците от ВЕИ.
  Отработени перки, батерии, солари..

  Те или се горят , или се заравят..

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#11] от "skw42563365":

  Що не може да я замести, и кое точно е зеленото в АЕЦ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  Всъщност, дори и за собствена употреба да го монтираш, поне у нас, пак ти трябва разрешение от държавата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#48] от "acdcbg":

  Ма ти кое си мислиш, че е скъпа енергия, ВЕИ ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#8] от "al_cenov":100% "зелен ток" значи 100% режими на тока и хиперинфлация. Щото "зеленият ток" е зависим от времето. И тикакви батерии не могат да решат този проблем.
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  А защо не преминем към биомаса в ТЕЦ?
  ТБО и дървени пелети?

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#11] от "skw42563365":Що не може да я замести, и кое точно е зеленото в АЕЦ?
  —цитат от коментар 68 на Darth Plagueis


  При АЕЦ няма въглеродни емисии !
  :-) Всяко нещо си има и недостатъци естествено.
  Идеални неща няма ... винаги има компромис > въпрос на приоритети

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#12] от "anty":
  "Простичък въпрос през ноща и при тихо време без вятър ,кой ще произвежда ел енергия,а това маже да стане и през зимата."

  За това ще са необходими базови мощности, но те не трябва да са атомни , а газови , които лесно могат да се спират и пускат. Атомните централи не могат да се спират и пускат лесно. Те ще произвеждат електроенергия и тогава , когато няма да е необходима, примерно през деня , когато ще е слънчево и ще духа вятър.

 74. 74 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само със сегашните зелени технологии до 2030 основните европейски икономики могат да достигнат 100% зелен ток.
  —цитат от коментар 8 на al_cenov


  Когато идеологията замести фактите, резултатът не е добър.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "За обсъждане в бизнес средите, неправителствения сектор и банките не помага това, че то се случва точно по време на една от най-сериозните енергийни кризи в Европа. "
  *
  А кои са причините за енергийната криза? Прибързаното и необмислено затваряне на въглищните и ядрените централи.
  Защо електроенергията е толкова скъпа? Пак по същата причина. Освен това ни заявяват най-нагло, че държавната помощ за соларките ще продължи.
  Говори се за рязко съкращаване на потреблението на енергия. А как ще се топлим през зимата и охлаждаме през лятото? Щяло да има енергийни помощи, но за най-бедните. Останалите... знаете отговора.
  Това ще удари и икономиката, оскъпи продукцията и съответно закрие къде що има неизнесено производство. Резултат - безработица и още по-голяма бедност. Плюс това и животинските продукти ще станат недостъпни поради това, че ЕС се кани да ликвидира и животновъдството.
  ЕС на какво се надяват? Че всички останали ще последват примера й и ще тръгнат към колективно самоубийство? После ЕС е отговорен само за 6-8% от бъглеродните емисии, останалите доста бързо ще ги "компенсират" така, че обедняването и жертвите на европейците в името на "светлото" бъдеще ще са напразни.
  Не ми се говори и за транспортната криза, които ни очаква заради забраната на колите с ДВГ. Електрическите коли ще изискват още повече електрическа енергия и не виждам как енергийната система ще издържи. Придвижване - само пеша или с колело.

 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Борбата на здравите сили срещу здравия разум ще става все по-ожесточена. И как хубаво са се подредили: Германия, дагаварилис с Русия, срещу разните там поляци, французи. . . нищо ново под слънцето, само че сега му казват спасяване на климата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#12] от "anty":България въвежда непрестанно нови вятърни и слънчеви мощности. Но енергията добита от тях заедно със ВЕЦ е едва 17%.Така, че ядрените мощности за нас са важни и трябва да строим.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Ядрени мощности в България не са необходими като базови поради тяхната инертност. България е малък потребител на електроенергия и през деня вятърните и слънчеви мощности могат да покрият нуждите от потребление изцяло, а по това време ядрените централи ще продължат да произвеждат ток. какво ще го правим този ток? Вместо ядрени централи , като базови мощности трябва да се строят газови централи , които са по-гъвкави като спиране и пускане.

 78. 78 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  """"Въглищата не бива да бъдат заместени с газ, иначе се връщаме на изходна позиция."""" =======пълни глупости, въглеродният отпечатък е коренно различен и несравним между въглища и газ .......

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":
  "отказът от ядрена енергия ще е катастрофален особено за страни като нашата."

  Глупости на търкалета. Строителството на ненужна ядрена централа , която ще спре развитието на възобновяемата енергетика, ще е фатално за България. На нас не са необходими ядрени централи като базови мощности. Аргументите съм изложил в постове 73 и 77.

 80. 80 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":Всъщност, дори и за собствена употреба да го монтираш, поне у нас, пак ти трябва разрешение от държавата.
  —цитат от коментар 69 на Darth Plagueis


  И как ще ме спре държавата да сложа 10 панела на покрива на къщата си или в средата на двора си, за лични нужди?

 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  """""Според тях и ядрените централи трябва да получат етикет "зелени", защото не отделят вредни газове.""""" категорично ядрените централи са "зелени" и най ефективни , но в Германия дойдоха на власт зелени фашисти и на още много глупости ще се нагледаме ........

 82. 82 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Ние в България, когато говорим за ядрени централи, никога не вземаме предвид съхранението на ядрените отпадъци. Всичко е зелено, но точно това не е. Ние нямаме огромни територии, като Русия , които не са населени. Не можем да си позволим да съхраняваме отпадъци от две централи. Ние даже на една трудно ще се справим.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  Ядрените отпадъци се съхраняват в специални хранилища за целта.Едно от най-модерните такива е във Финландия - https://www.youtube.com/watch?v=aoy_WJ3mE50
  Когато се говори за зелена енергия, никога не се взема предвид какво ще правим само след няколко години със милионите излезли от употреба соларни панели, ветрогенератори, батерии на електромобили и т.н.
  Това в най-кратко бъдеще ще се превърне в огромен проблем, много по-голям от съхранението на ядрените отпадъци от централите.
  А без ядрена енергия Европа е обречена на брутални цени на електроенергията, както и постоянен недостиг на електричество, не само в тъмната част на денонощието.

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Същото важи обаче и за отпадъците от ВЕИ.
  Отработени перки, батерии, солари..
  —цитат от коментар 67 на sim4o


  Вие знаете ли как се произвежда биогориво от кравешки лайна и пикня? В какви казани се вари, какви химикали се добавят и как отработената отрова, обогатена с Бог знае какви мутации, се изхвърля на некое проветриво място?

  А обърнали ли сте внимание, че ако си купите каквато и да е вещ с акумулаторче, например телефон или самобръсначка, ви предупреждават в никакъв случай да не го извърляте заедно с отпадъците? А къде тогава ще изхвърляме милионите акумулатори от автомобили, камиони?

  Решение може да се намери, както всеки път, с технологии (там, където гретето не е наясно, щото не ходи на училище). Най-вероятно основният източник ще е ядрената енергия, с част от която ще се произвежда водород за колите. Повече могат да кажат специалистите, ако не ги е страх от политиците.


  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#67] от "sim4o":
  "Същото важи обаче и за отпадъците от ВЕИ.
  Отработени перки, батерии, солари..
  Те или се горят , или се заравят.."

  Отпадъците от ВЕИ не могат да се сравняват с ядрените отпадъци като замълсяващи околната среда. Ядрените отпадъци са далеч по опасни и вредни и за тяхното съхранявате са необходими много повече средства.

 85. 85 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До сега пет пъти щяхме да направим Беляне ако не бяха шепата неадекватници и политическите подлоги ......

 86. 86 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Друг един немски зелен, от турски произход и веднъж хванат да отглежда марихуана на покрива, неотдавна се изцепи, че трябва незабавно да се прекрати продажбата на хранителни продукти под реалната им себестойност. Никви такива субсидии, бедни, пенсионери, нам кви. Навремето мечтата на всеки зелен беше енергията да поскъпне с много, сега са се втренчили и в храната.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#86] от "Един вампир броди из Европа":

  ========Никви такива субсидии, бедни, пенсионери, нам кви. ========само вика на бизнеса тока и газта ще плащаме и осигуровките и заплатите 60/40...... де се въдите толкова умни ва ?

 88. 88 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#86] от "Един вампир броди из Европа":========Никви такива субсидии, бедни, пенсионери, нам кви. ========само вика на бизнеса тока и газта ще плащаме и осигуровките и заплатите 60/40...... де се въдите толкова умни ва ?
  —цитат от коментар 87 на MPetr


  Имам чувството, че пишете, без да четете. Аз не съм Йоздемир.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 89 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А обърнали ли сте внимание, че ако си купите каквато и да е вещ с акумулаторче, например телефон или самобръсначка, ви предупреждават в никакъв случай да не го извърляте заедно с отпадъците? А къде тогава ще изхвърляме милионите акумулатори от автомобили, камиони?
  —цитат от коментар 83 на Един вампир броди из Европа

  Рециклиране му е майката за отработените батерии. Ще се завърти един цикъл, че батериите на колите ще се рециклират на 20 години и реално ще трябва материали за 20г преди да се завърти процеса.

 90. 90 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "anty":"Простичък въпрос през ноща и при тихо време без вятър ,кой ще произвежда ел енергия,а това маже да стане и през зимата."За това ще са необходими базови мощности, но те не трябва да са атомни , а газови , които лесно могат да се спират и пускат. Атомните централи не могат да се спират и пускат лесно. Те ще произвеждат електроенергия и тогава , когато няма да е необходима, примерно през деня , когато ще е слънчево и ще духа вятър.
  —цитат от коментар 73 на tacheaux


  И какво правим, за една и съща енергия, ще издържаме 2 вида мощности, щото едната мощност - ВЕИ, не е благонадеждна и трябва да има кой да й оправя бакиите ?! .... после не се чудете що цените хвърчат нагоре ....

 91. 91 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Въглищата не бива да бъдат заместени с газ
  —цитат от коментар 0 на др Хабек

  Заветите на др Хабек се претворяват авансово в живо дело. През трето трим 2021 заради дебелите цени на газа производството на газов ток пада с 35% = 6 пункта от общото производство. Също с 6 пункта се вдига производството на въглищен ток.
  https://www.pv-magazine.de/2021/12/14/stromproduktion-aus-gaskraftwerken-wegen-preis-eingebrochen-erneuerbare-trotzdem-ruecklaeufig/

  на природния газ не бива да се гледа като на дългосрочен заместител на изкопаемите горива. ...това е преходно гориво, което трябва да бъде заменено от т.нар. зелен водород или нисковъглероден газ от 2035 г.
  —цитат от коментар 0 на др Хабек

  Ся погледнах: 1 кг зелен водород е средно 5 долара/кг
  https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2020/11/the-hydrogen-trajectory.html
  и е средно 35 квч
  https://www.nap.edu/read/10922/chapter/21
  което е 14 центи за квч
  Либералният газ в момента върви по 80 центи за квч
  https://www.powernext.com/spot-market-data
  Белене едно време умната банка го беше сметнала губещо, понеже за да изплаща кредита с дебелата лихва требаше да продава ток по 6 центи, апък на едро тогава тока вървеше по 3 центи

 92. 92 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#12] от "anty":България въвежда непрестанно нови вятърни и слънчеви мощности. Но енергията добита от тях заедно със ВЕЦ е едва 17%.Така, че ядрените мощности за нас са важни и трябва да строим.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Не точно да строим нова,а поне да използваме двата реактора които си стоят.Да ги монтираме в Козлодуй и сме ок.

 93. 93 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#77:"tacheaux"][/quote]

  България не е страна с изобилие от слънце и/или вятър. Абсурдно е това, което пишеш.

 94. 94 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#88] от "Един вампир броди из Европа":

  Прав си извинявай, ама го слагай в кавички......че като чете набързо човек се бърка ....

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  =====спорът да се обяви ли тва и онова...===и видиш ли много зле било, че някой плащали по 10% за енергия а в България било над 40% ...... ====хм..... В ЕС 21 от 27 държави имат законоустановена минимална работна заплата, докато в останалите шест (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция) равнищата на заплатите се определят чрез колективно договаряне. Изразени в евро, месечните минимални работни заплати в ЕС се различават значително, като варират от 332 евро в България до 2220 евро в Люксембург (по данни на Евростат за 2021 г.).......... къде сме ние , къде са хората https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=earn_mw_cur&lang=en

 96. 96 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Предстои ЕС да реши дали електроенергията добивана от ядрени и газови централи е екологична, т.е. "зелена. Дали произвежданата "зелена" енергия ще бъде достатъчна за да покрие нуждите на промишлеността и хората и да се гарантира енергийната независимост на ЕС? Дали няма да се наложи да се преразглежда отношението и към други енергийни източници и да се окаже, че примерно енергията добивана от централи на въглища не е "черна", а "тъмнозелена".
  Гарантирането на високи екологични изисквания звучи добре. Но безспорно е много скъп процес. Не би било зле решенията да се съгласуват с изискванията и възможностите на икономиката и техниката.

 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  отказът от ядрена енергия ще означава свличане към варварство

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#89] от "alabalko":

  Ще, ще, ще...Ами да се беше завъртял тоя цикъл с преработка на батериЙте ли вече. Бавно, славно, ама станаха вече десетина+ милиона, че и повече електрокаруците от модерен тип, общо всички модели и марки и то тия дето са само на батериЙ, не броя и плъг ин хибридите. Някои от тях поостаряха и вече има по на десетина годишни и значимо количество отпаднали батериЙ, цели, или отделни клетки. Рециклиращите тоя тип батериЙ, фабрики вече трябваше да са построени и да бачкат с пълна пара. Ама ще, ще, ще. Голямото лапуцане и голямото преливане на ЕС бюджетни средства в частни джобове, в това число, без съмнение с връщане на проценти към банкови сметки на конкретни политици, които са гласували тия разходи за зеленясали палитики и как да се провеждат, в какви рамки.

  мурзилка
 99. 99 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Ние в България, когато говорим за ядрени централи, никога не вземаме предвид съхранението на ядрените отпадъци. Всичко е зелено, но точно това не е. Ние нямаме огромни територии, като Русия , които не са населени. Не можем да си позволим да съхраняваме отпадъци от две централи. Ние даже на една трудно ще се справим.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  Ако се сметнат разходите по закриване на атомна централа и строенето на депо за съхранение на отпадъците атомната енергия е всичко,но не евтина или зелена.
  Докато работи-40-50-60 години и лашкаш боклуците в Сибир е голям кеф.Ама после ще ти излезе през носа...
  Ако Мъск започне да изстрелва отработеното гориво в космоса на майната си съм с с двете ръце за атома.И ще е много по-евтино.

 100. 100 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Очевидно нивото на знанията ти, ако въобще имаш някакви относно ядрената енергетика, е на нивото на 1960г., ако не и по-старо и некоректно. Нещата малллллко напреднаха от тогава, товарищ. Има реактори с всякакви размери, мощности, няколко типа начини на организация на елементите и в реакторите и около тях. Мани мани, вземи се опресни малко поне 2022г. сме, събуди се от комоциото!

  мурзилка
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK