НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

На срещата в НАТО - зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, генералният секретар Йенс Столтенберг, руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко и зам.-министърът на отбраната ген. Александър Фомин.

© Reuters

На срещата в НАТО - зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, генералният секретар Йенс Столтенберг, руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко и зам.-министърът на отбраната ген. Александър Фомин.Ръководството на НАТО е заявило днес на срещата с Русия, че алиансът е готов да насрочи поредица от преговори по различни теми, включително взаимно намаляване на ракетите в Европа, но Москва ясно е заявила, че не е готова на такава крачка, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след края на срещата, продължила няколко часа в централата в Брюксел.


Но според него разговорът е бил откровен, полезен и по няколко въпроса. Сред тях е бил и проектът за споразумение с НАТО, предложен от Москва в средата на декември, който руснаците са представили.


"Има значителни различия между съюзниците от НАТО и Русия. Няма да е лесно преодоляването им, но е положителен знак, че двете страни седнахме на една маса и се заехме със сериозни въпроси", каза той.
"Русия заяви, че иска време, за да се върне с отговор по някои от нашите предложения и ние сме готови да я изчакаме. Диалог и разговори са нужни - включително с двустранни формати и в ОССЕ. Благодарни сме и от тесните консултации със САЩ преди и след преговорите с руснаците в Женева", каза Столтенберг. "Но за сериозно споразумение разбира се е нужно намаляване на напрежението около Украйна от страна на Русия. Това е най-лесният начин, готови сме да обсъждаме притесненията си и винаги сме призовавали Москва да следва този път", допълни генералният секретар.


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters


На няколко пъти след въпроси от журналисти Столтенберг изтъкна, че на руската делегация е било заявено, че в списъка им с искания има неща, по които да се разговаря, но сред тях не са фундаментални принципи на европейската сигурност, включително правото на Украйна да кандидатства и да стане член на алианса, ако поиска. "Такъв принцип е и спазването на границите и НАТО няма да прави компромис със суверенитета на държавите и правото на съюзниците да се защитават. Русия има войски в Грузия, Украйна и Молдова без съгласието на властите в тези държави и са нежелани там", напомни Столтенберг.

"Украйна е суверенна държава, не е заплаха за Русия - най-голямата сухопътна сила в Европа - и може да решава какво иска. Русия вече използва сила срещу Украйна и окупира Крим през 2014 г. и контролира чрез сепаратистите Донбас. Затова става дума за обратното - Русия е агресорът и струпва десетки хиляди военни, дронове, артилерия край Украйна. Това е проблемът. Кризата е дело на Русия и затова е важно тя да я деескалира. Украйна има право на самозащита и НАТО ѝ помага да реализира това си право."


Столтенберг даде пример и с позицията на неутралните Швеция и Финландия напоследък по повод настояванията на Русия: "Те бяха много ясни напоследък за това - започне ли подобно ограничаване на правото сам да решаваш за едни, но не за други държави, значи ще има две категории страни в Европа. Идеята, че не можеш да правиш каквото искаш, е връщане към сферите на влияние - съседите на Русия трябва да осъзнаят, че това е опасен път."


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters


Коментарът на САЩ


НАТО говори днес с един глас и на Русия бе заявено, че трябва да намали напрежението, заяви и Уенди Шърман, зам.-държавен секретар, която разговора с руска делегация в Женева в понеделик. "САЩ твърдо стоат на принципа нищо за вас без вас, включително Украйна, Европа, НАТО и ОССЕ.", каза тя.


"Днешният съвет се събра за пръв път от 2019 г. и на руснаците ясно и категорично беше заявено, че НАТО няма да затвори вратите си. Никога не се е разширявал със сила, принуда и измама. Суверенно право на страните е да поискат да станат членове. Съюзът не търси конфронтация и не е заплаха за Русия. Русия е тази, която в момента създава заплаха за Украйна, Европа и за всички вас."


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters


Тя допълни: "Ако Русия си тръгне от разговорите, значи никога не ги е искала сериозно. Ако нападне Украйна, ще последват мерки, далеч отвъд последвалото агресията през 2014 г. Готови сме да продължим контактите, но Русия трябва да направи труден избор дали да продължи по пътя на преговорите. Всички се надяваме президентът Владимир Путин да избере мира и сигурността."

Шърман обясни, че тези срещи са само началото, на тях е отговорено, че "НАТО няма да спре да се разширява, няма да изнегли инфраструктурата си до нивото от 1997 г., нищо от Европа няма да бъде прибирано обратно. Ако е загрижена за сигурността си, Русия е обширна държава, най-голямата конвенционална сила в Европа, със САЩ сме най-големите ядрени сили, постоянен член на Света за сигурност на ООН е... и се смята застрашена от Украйна, една тепърва развиваща се демокрация?"


Според нея руската делегация не е поемала ангажимент да намалява напрежението нито, че е казвала, че ще го покачва.


Запитана доколко единен е НАТО при изказано преди време нежелание на Унгария да подкрепи украинско членство, Шърман отговори, че днес всеки един от съюзниците в алианса, "без нито едно изключение", е повторил принципната позиция на съюза. "Членството е процес, нужно е време, има много работа за постигане високите стандарти на НАТО, ще видим дали Украйна, Грузия и други ще ги покрият. А реакцията на Швеция и Финландия е показателна какво предизвика Путин в Европа."


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters


Не чух нещо ново днес, включително защото в Женева разговаряхме близо 8 часа, но важното е, че руснаците не са готови, но и не отхвърлиха предложението за още срещи, допълни тя. "Москва днес чу от всички съюзници, че е много трудно да се разговаря, когато има 100 хиляди руски военни до Украйна, така че трябва да намали напрежението."


Според нея фактът, че руската делегация седна на една маса с 30 държави от алианса и също говори, показва, че има да се върши много работа, може да се постигне напредък, но че и тя не може да каже дали срещите от тази седмица са само спектакъл. Мисля, че и руснаците в момента не са съвсем сигурни, допълни Шърман.


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters


На пресконференцията на Столтенберг стана дума за закритата мисия на Русия в НАТО и на НАТО в Москва, като генералният секретар сподели, че темата е била обсъждана и че този канал на комуникация трябва да се отвори отново, "защото помага на диалога, за който имаме нужда от минимална инфраструктура" Готови сме да подготвим срещите с Русия, което ще е по-лесно с наш офис в Москва, но и без него ще го направим, допълни той.

През октомври НАТО отстрани 8 служители в руската мисия и не позволи запълването на още две позиции там заради това, че те работят за разузнаването. Понеже това означава свиване на персонала наполовина до 10 души, руското външно министерство обяви, че закрива постоянното си представителство в алианса, както и работата на военната мисия и информационното бюро на НАТО в Москва. Плановете са връзката да поддържа посланикът на Белгия.


Столтенберг бе попитан и за коментара се, че НАТО е готов за война в Европа: "А колко близо сме до нов военен конфлит?"


Да, има повишен риск от въоръжен конфликт, но затова са и срещи като днешната, отговори генералният секретар. "Опасно е да се спекулира за риска от война", напомни той.


НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK