Ердоган изостана много далеч зад двама кметове при очаквания за избори

Ердоган изостана много далеч зад двама кметове при очаквания за избори

© ReutersВсе повече турци са готови да подкрепят опозицията вместо президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието в усилията за справяне с икономическия хаос, обхванал страната им.


Това сочат няколко проучвания на водещи социологически агенции.


Нещо повече, една от тях отрежда на двама негови предполагаеми противници - кметовете на най-големите градове, Истанбул и Анкара - двуцифрена преднина в одобрението пред действащия държавен глава, няколко седмици след като мерките му в опит да защити икономическата си политика съживиха спекулациите за предсрочни избори още тази година вместо през лятото на следващата.


Два добри варианта за опозицията
Рейтингът на Ердоган в момента е най-слаб от 2015 г. (годината, след като спечели президентския пост, по времето, когато Турция още бе парламентарна република). В момента е под 37 според авторитетната агенция MetroPoll; през 2015-а му се наложи да повтори избори, за да си върне парламентарното мнозинство, което загуби тогава.


Същото мнозинство изглежда изгубено дори в съюз с Партията на националистическото действие - крайнодесните съюзници, заедно с които фактически управлява Ердоган в момента - според SosyoPolitik. ПСР има 27% (десет пункта под заявилите, че са гласували за нея през 2018-а), ПНД - 6.3% (при 7.3 на сто гласували през същата година).


Анкетата на горната агенция дава на Републиканската народна партия (РНП, най-голямата опозиционна сила, създадена от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк) 22.9% от вота, на Добрата партия на бившия външен министър Мерал Акшенер - 10.3 на сто, на прокюрдската Демократична партия на народите - 9.4%. Над 11% не са решили за кого да гласуват.


Агенция ORC пита гласоподавателите за кого биха гласували, ако изборите за парламент (които се състоят заедно с президентските) бяха "тази неделя". Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) остава водеща, но резултата на следващите две - опозиционни - партии е по-добър от този на ПСР с коалиционните ѝ партньори, Партията на националистическото действие, която е четвърта. "Тази неделя" означава 9 януари, тъй като анкетата е проведена между 4 и 8 януари.

Агенция ORC пита гласоподавателите за кого биха гласували, ако изборите за парламент (които се състоят заедно с президентските) бяха "тази неделя". Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) остава водеща, но резултата на следващите две - опозиционни - партии е по-добър от този на ПСР с коалиционните ѝ партньори, Партията на националистическото действие, която е четвърта. "Тази неделя" означава 9 януари, тъй като анкетата е проведена между 4 и 8 януари.


Според ORC Research съюзът на консерватори и крайнодесни би взел 38.7%, този на РНП и Добрата партия - 39.5 на сто, при 8.4 за прокюрдската партия. При такива данни опозицията не би могла да има мнозинство сама, но за сравнение съюзът на Ердоган и крайнодесните взе над половината места в парламента през 2018-а.


Избор между двама кметове


Ердоган получи 52% от вота през 2018 г. Това му даде легитимност да управлява като президент с почти неограничена власт - но и почти неограничена отговорност - съгласно новата, приета на оспорван референдум конституция на Турция като президентска република.


MetroPoll обяснява, че малко под 38% одобряват Ердоган, но кметът на Анкара Мансур Яваш се ползва с 60%, този на Истанбул Екрем Имамоглу - с 51 на сто.


Дори резултатът на Мерал Акшенер, която според няколко проучвания има шанс също да победи Ердоган на президентските избори, получава малко повече от него в тази анкета: 38.5.


Въпросът не е "за кого бихте гласували", а само измерва дела на одобрение, но отговорите са заредени със силна символика. Кметското място в Истанбул през 90-те години на миналия век изстреля Ердоган към върха на турската политика, а неговата партия го изгуби през 2019-а от Имамоглу - два пъти, тъй като изборите се повториха.


Впечатляващ при Яваш е както делът на одобряващите (60.4 срещу 37.9), така и този на неодобряващите (24.9 срещу 55.4) при сравнение с Ердоган. Кмет на Бейпазаръ, на 100 км от Анкара, между 1999 и 2009 г., десет години след като напуска поста, оглавява турската столица на мястото на Мелих Гьокчек, кандидата от ПСР. Прочува се за две години и половина и с антикорупционните си усилия, и с решителните мерки за борба с последиците от пандемията.


Нов модел, нови нагласи


Икономиката е основната причина за недоволството на турците (това казват и две трети от респондентите в анкетата на Sosyo Politik).


Президентът настоява на въвеждането на модел, чийто икономически успех би върнал доверието на социално консервативната му база от работническата и ниската средна класа.


"Новият икономически модел" според Ердоган трябва да създаде работни места, да стимулира растежа и да осигури евтини кредити и да поведе Турция към онзи възход, който задържа управляващата Партия на справедливостта и развитието и самия него на власт две десетилетия. От тази концепция е част и политиката на турската централна банка, която няколко пъти свали водещите лихви миналата година като предпоставка, но с това даде тласък на инфлацията, превишила 36% миналия месец.


"Очаквам предсрочни избори", каза преди няколко седмици президентът на "Метропол" Йозер Сенджар. "Направеното за икономиката досега е предизборна стратегия."


"Няма безплатен обяд за лирата"


В тази ситуация Ердоган търси решения, които да облекчат положението на турците. Днес президентът заяви, че цените в Турция ще бъдат свалени възможно най-скоро. Увери управляващите депутати, че данните за инфлацията не съответстват на сегашната икономическа действителност


Турската централна банка междувременно продължи с мерките в опит да закрепи лирата, отвъд данъчните облекчения и стимулите за физически лица. Стимулите за депозити се разширяват, ако местни юридически лица преобразуват свои активи в банките от чужда валута (или злато) в лири.


Банката уточнява, че решението е разширяване на схема, която вече се прилагаше за турски граждани (но не и за фирми). На 31 декември Ердоган призова турците да обърнат активите си в злато или долари в лири, защото това е единственият път напред за турската икономика.

Интервенциите успяха първоначално да намалят загубите за лирата, която от 7 за долар през март падна до 18 за долар в средата на декември. След мерките на централната банка в края на месеца тя за кратко се приближи до 10. Вчера обаче се търгуваше за 13.85.

Анализ на "Ройтерс" от времето, когато лирата се бе стабилизирала, предвиждаше, че Ердоган може би подготвя почвата за предсрочни избори с ход, и без това рискован заради задлъжнялостта, до която ще доведе. Още тогава се натрупаха въпроси към стъпките на Ердоган. Как например хазната ще плати гаранциите за депозитите и данъчните облекчения? Ще засегне ли това интересите на бизнеса?


"Няма безпплатен обяд за лирата. Цената на мерките за подкрепа ще дойде накрая във формата на по-големи лихви по кредитите или по-високи данъци."


Хаснейн Малик,

Tellimer


Цитираният анализатор вижда като единствено спасение връщането към парична политика с по-високи лихви, въпреки че Ердоган се обявява за "враг на лихвените проценти".


Опозицията преговаря с депутати на Ердоган


РНП настоява за предсрочните избори от месеци. Въпреки прогнозите на анализатори Ердоган настоява, че такъв вот е изключен преди лятото на 2023 г., когато би трябвало да се състои по график.


Предвид резултатите на партията му обаче в надпреварата за рейтинг все по-уверено навлизат и други сили. След като президентски проучвания миналата есен за пръв път показаха, че бившият вицепремиер Али Бабаджан може да победи Ердоган на балотаж (но неговата политическа сила DEVA все още не е прескочила бариерата от 10%), формацията на бившия премиер Ахмет Давутоглу - Партията на бъдещето - опитва да набере популярност с политичеки маневри.


Заместник-председателят ѝ Селчук Йоздаг съобщи днес, че се водят преговори с 40 депутати да се обединят с партията. В интервю Йоздаг обяви, че въпросните политици от Партията на справедливостта и развитието знаят, че при сегашното ръководство няма как да бъдат спечелени изборите.


Блокът на Ердоган заедно с националистите на Девлет Бахчели има общо 344, без него - 288 от 600. Партията на бъдещето има едва малко над 1% подкрепа според едно от проучванията на "Метропол", но дори убеждаването на няколко души от лагера на Ердоган да обединят сили с Давутоглу би било знак, че Ердоган може и да се сблъска с по-лош резултат от загубата на мнозинство (в момента то се крепи единствено на националистите).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK