Енергийна агенция: Русия засилва газовата криза в Европа

Енергийна агенция: Русия засилва газовата криза в Европа

© ReutersРусия допринася за недостига на природен газ в Европа и това съвпада с напрежението между Москва и Запада заради Украйна, заяви днес ръководителят на Международната енергийна агенция (IEA).


Това се случва три седмици, откакто никакъв газ не влиза в Западна Европа по едно от основните трасета - тръбопровода "Ямал-Европа". Потребителите предпочитат да купуват от газохранилищата, вместо да плащат за поскъпналото в пъти гориво. От "Газпром" от месеци насам обясняват, че са готови да внасят газ, стига да имат договори за това, но компанията предпочита те да са дългосрочни, а не изкарва обеми на спотовия пазар.


Според базираната в Париж IEA случващото се в Европа увеличава аргументите за въвеждане на задължителни квоти от газови запаси за европейските компании.
"Вярваме, че има силен елемент на затягане на условията на европейските газови пазари заради поведението на Русия", каза Фатих Бирол, цитиран от "Ройтерс". Той допълни, че това "съвпада с повишеното геополитическо напрежение около Украйна".


По думите му през последното тримесечие на 2021 г. вносът от "Газпром" е намалял с 25% на годишна база, въпреки високите цени и намалелите спотови продажби. В същата ситуация други вносители са ги увеличили.

"Сегашният дефицит в газовите хранилища в ЕС се дължи основно на "Газпром". Ниските нива на запаси на компанията в нейни хранилища в ЕС са отговорни за половината от дефицита на събрания в Европа газ. И това се случва, макар че газовите хранилища на "Газпром" се равняват на само 10% от общия капацитет на хранилищата в ЕС", обяснява Бирол.


Москва настоява, че газовият гигант изпълнява всичките си договори.


Но според Бирол "Газпром" би могъл да увеличи доставките за Европа с поне една трета заради наличието на свободен за това капацитет на газопроводите, равняващ се на 10% от средното месечно потребление на ЕС или на един пълен с втечнен газ кораб на ден.


Вместо това Русия изпраща газ към Китай, надхвърлящ договорните ѝ задължения към китайски клиенти, добави Бирол.

"Мисля, че регулациите в Европа трябва да се прегледат отново, за да се осигурят такива нива на запаси, които на практика покриват нуждите на крайните потребители чрез задължения за търговските оператори да поддържат минимален обем газ в хранилищата", обясни ръководителят на IEA


От 21 декември "Ямал-Европа" работи в реверсивен режим и по него газ влиза в Полша от Германия. По него обичайно преминаваше около една шеста от руския годишен износ за Европа и Турция. Направлението към турския пазар беше заместено от "Турски поток". Очаква се газ отново да потече към Германия по-късно през януари, тъй като "Газпром" има предплатени поръчки.


Ориентировъчната за европейските пазари цена на газа достигна миналия месец над 180 евро за мегаватчас, докато в началото на 2021 г. бе 19 евро. Вчера цената бе около 89 евро след поскъпване от 6% заради ограничените руски доставки и студеното време. Свалянето под 100 евро се дължи отчасти на доставките на втечнен природен газ, включително от САЩ.


Намалени са и доставките по тръбата през Украйна към Централна Европа - в понеделник обемът бе малко над 287 хил. мегаватчаса на ден, докато в началото на декември бе повече от 900 хиляди MWh на ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK