Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане

Александър Грушко

© Reuters

Александър ГрушкоСлед първата от 2019 г. насам среща на Съвета НАТО-Русия по повод исканията на Москва за гарании за сигурност ръководителят на руската делегация обясни, че двете страни "изобщо нямат" общ дневен ред след разговорите. По думите му разговорът е бил прям, остър и откровен "и мисля, че успяхме да покажем на членовете на алианса, че ситуацията става нетърпима".


"Водещо в натовската политика е сдържането на Русия и за това с отделят огромни ресурси, не се крие, че това е главното предназначение на алианса и този факт пречи на преговорния процес и опитите да се построи европейска сигурност на други принципи. Ако НАТО преминава към политика на сдържане, значи от страна на Москва ще се води политика на контрасдържане", заяви зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.


"Много честно, директно и без заобикалки или някакви политкоректни формули, казахме, че нагнетяването на ситуацията можеда доведе д онай-непредсказуеми и най-тежки последици за европейската сигурност. Русия не е съгласна с такъв сценарий"
Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане

© Reuters


Той изброи част от настояванията на Русия, за които още преди срещата в понеделник със САЩ в Женева бе заявено от Вашингтон и НАТО, че са абсолютно неприемливи и изобщо не подлежат на обсъждане.


Императив в евентуални преговори според Грушко продължава да е:

  • прекратяването политиката на отворени врати на НАТО
  • даване на гаранции на Русия, че алиансът няма да се разширява на изток
  • прекратяване "военното усвояване" на териториите, които алиансът контролира след 1997 г. (т.е. откакто започна да приема страните от бившия Варшавски договор)
  • намаляване на напрежението

"Исканията ни са комплексни и свързани помежду си. Това не е хляб, от който да си отчупите тук или там", допълни той на пресконференция.


Не приемаме "опитите на НАТО да тълкува принципа за неделимост на сигурността кат оразпространен само върху страните на алианса", защото това създавало допълнителни рискове. Партньорите от НАТО се убедиха, "че тази позиция (на Русия) носи принципен характер и няма да отстъпим от нея".


Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане

© Reuters


Свободата на избора на суверенните държави да гарантират сигурността си не бива да е за сметка на същото право на други държави, продължи той. "Членството на страни в други съюзи е длъжно да отчита интересите на сигурността на другите държави", добави Грушко. "Опитите да се изгради сигурност срещу Русия без участието на Русия са контрапродуктивни, обречени на провал и няма да го позволим."

В първия коментар на Кремъл по повод изказвания на президента и премиера на необвързаната Финландия, че страната може да поиска членство в НАТО, говорителят Дмитрий Песков заяви днес, че "безусловно всяк оразширяване на НАТО безпокои Русия. НАТО не е институция за развитие, а инструмент за конфронтация. Този алианс така е замислен, така е проектиран, така е реализиран, така се развива и така съществува. И това е абсолютно очевиден факт, защото разширяването на този механизъм представлява заплаха за нас."

По повод сигурността на Украйна той каза, че когато Киев бъде принуден да изпълни Минските споразумения, ще намалее и напрежението около тази страна. Както и НАТО да прекрати всякакво военно сътрудничество с Украйна, добави Грушко.


За идеята да се активира за по-лесни контакти руската мисия в НАТО, чиято дейност Москва прекрати в края на миналата година, той каза, че това е възможно, но ще стане", когато алиансът поеме в различна посока, коят опозволи колективни силия за изграждане на сигурността"


Русия: Щом НАТО ще ни сдържа, ние ще минем на контрасдържане

© Reuters


Отделно изявление направи зам.-министърът на отбраната ген. Александър Фомин. Според него пренебрегването на руската позиция заплашвало с конфликти и ициденти в Европа. Това води до подкопаване архитектурата за сигерност на континента, която и без това деградира напоследък, допълват от министерството.


Фомин обвини алианса, че неведнъж Русия била предлагала мерки за намаляване на напрежението, но те били пренебрегвани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK