На живо

Коронавирусът по света: Франция ограничи сертификата до ваксинираните

Китайци се редят на опашка за тестване за COVID-19 в третия по големина град в страната - Тиендзин, където бяха установени няколко случая на инфекцията. Тиендзин има почти 14 млн. жители

Китайци се редят на опашка за тестване за COVID-19 в третия по големина град в страната - Тиендзин, където бяха установени няколко случая на инфекцията. Тиендзин има почти 14 млн. жителиДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Първа инжекция срещу COVID-19 търси одобрение в САЩ

Първото лекарство срещу COVID-19 под формата на мускулна инжекция очаква одобрение за употреба в САЩ, съобщи Ройтерс. Това е антителният коктейл на "Глаксо Смит Клайн" (GSK ) и "Вир Байотехнолоджи" (Vir Biotechnology), който вече беше разрешен в много държави, включително в ЕС, но под формата на венозна инфузия.


Лекарството, сотровимаб, се прилага при високорискови пациенти в начален етап на заболяването, за да се предотврати влошаването на леки или умерени случаи на COVID-19.


Сотровимаб принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела - лабораторно генерирани съединения, които имитират естествените защитни сили на организма. Тестовете показаха, че лекарството действа и срещу бързо разпространяващия се вариант Oмикрон.


Новият метод на приложение, известен като интрамускулна инжекция, предлага повече удобство, тъй като може да се извършва от семейни лекари и да спести на пациентите пътуване до болницата.


GSK и Vir заявиха във вторник, че Съединените щати са се съгласили да закупят още 600 хил. дози от терапията за неразкрита сума. Продукти, подобни на сотровимаб, се предлагат или разработват от Eli Lilly, Regeneron и AstraZeneca.

Бедните страни са отказали 100 млн. ваксини срещу COVID-19

По-бедните държави са отказали дарения за повече от 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 през декември, разпространявани от глобалната програма на ООН COVAX, главно заради кратката им остатъчна валидност, съобщи Ройтерс.


"Повече от 100 милиона бяха отхвърлени само през декември", каза Етлева Кадили, директор на отдела за доставки в агенцията на ООН УНИЦЕФ, пред депутатите в Европейския парламент.


Обикновено даренията от по-богатите държави идват към края на срока на валидност на ваксините, когато те преценят, че няма да могат да ги използват. СЗО многократно е критикувала по-развитите държави, че са твърде егоистични при споделянето на ваксините, забавяйки ваксинационните кампании в по-изостаналите държави, които сами не могат да си купят ваксини.


Като втора причина за отказ от ваксини УНИЦЕФ посочи искания от по-бедните страни за забавяне на доставките заради недостиг на хладилници и складове за съхраняването им.


В момента 681 милиона доставени дози ваксини срещу COVID-19 в момента стоят неизползвани в около 90 по-бедни държави по света, според благотворителната организация CARE. Повече от 30 държави, включително Демократична република Конго и Нигерия, са използвали по-малко от половината от дозите.


През есента най-богатите държави се споразумяха да осигурят достатъчно ваксини, така че до средата на 2022 г. 70% от пълнолетното население на планетата да бъде ваксинирано срещу COVID-19.


Неизползвани ваксини срещу COVID-19 на "Астра Зенека" с изтекъл срок на годност са изхвърлени на сметище край нигерийската столица Абуджа

© Reuters

Неизползвани ваксини срещу COVID-19 на "Астра Зенека" с изтекъл срок на годност са изхвърлени на сметище край нигерийската столица Абуджа

Френските учители стачкуват срещу COVID-19 хаоса в училище

Френски учители излязоха на стачка в четвъртък заради хаотичните според тях правила за управление на COVID-19 кризата в училищата, съобщи Ройтерс. Причината са нови правила за тестване, влезли в сила след коледната ваканция.


"Стигнахме до такова отчаяние, умора и гняв, че нямахме друг изход, освен да организираме стачка, за да изпратим твърдо послание на правителството", заяви Елизабет Ален-Морено, национален секретар на Учителския синдикат - Национален съюз на автономните синдикати (SE-UNSA).


Профсъюзите заявиха, че очакват много училища да бъдат затворени и голям брой учители - включително около 75% от преподавателите в началните училища - да се присъединят към еднодневната стачка. Профсъюзи, представляващи училищни директори, инспектори и друг персонал, също са обявили участие в протеста.


Правителството отмени по-ранната си политика за бързо затваряне на класовете с положителни случаи на коронавирус и сега държи да има присъствени занятия, доколкото е възможно. Инфекциите в училищата рязко нараснаха след подновяване на занятията, пише Ройтерс.


Положителните случаи може да доведат до ситуация, когато десетки ученици и служители са изпращани в лаборатории и аптеки за изследване. "Изтощението и раздразнението на цялата образователна общност достигнаха безпрецедентно ниво", се казва в общо изявление на протестиращите профсъюзи. "Министърът и правителството носят цялата отговорност за тази хаотична ситуация - заради непрестанните промени на основни положения, неработещи протоколи и липса на подходящи инструменти, които да гарантират, че училищата могат да функционират правилно", заявиха стачкуващите.


Коронавирусът по света: Франция ограничи сертификата до ваксинираните

© Reuters

"Фолксваген" затвори два завода в Китай заради COVID-19

Китайското подразделение на "Фолксваген" (Volkswagen) обяви, че спира работата на два завода за резервни части и за автоматични скоростни кутии в град Тиендзин заради пандемията от COVID-19 в града, съобщи Ройтерс.


В двата обекта са направени по два пъти тестове на всички служители и се чакат резултатите, се казва в съобщението. Компанията изтъква, че се надява скоро да възобнови производството, но най-голям приоритет за нея е здравето и благополучието на служителите.


В северния град Тиендзин, на около 100 км от Пекин, в сряда са били регистрирани 41 вътрешно разпространени случаи на заразяване с потвърдени симптоми, спрямо 33 случая предходния ден, сочат данни от Националната здравна комисия.

"Астра Зенека" съобщи, че бустерът й защитава от Омикрон

"Астра Зенека" съобщи, че бустерът й защитава от Омикрон


Британско-шведската компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) съобщи в четвъртък, че предварителните данни от проучване показват, че нейната ваксина срещу COVID-19, Vaxzevria, генерира увеличение на антителата срещу Oмикрон и други варианти, когато се прилага като трета, бустерна доза.


Повишеният отговор, е регистриран и срещу варианта Делта, е наблюдаван при анализ на кръвта на хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с иРНК ваксина, каза производителят на лекарства, цитиран от Ройтерс.


Краткото изявление, което не включва конкретни данни, съобщава, че изпитванията за ефективността на бустера са направени при сравнителен анализ на преработена ваксина, която използва векторната технология на Vaxzevria, но е насочена към сега заменения Бета вариант. "Астра Зенека" се опитва да покаже, че бета-специфичната ваксина има потенциал и срещу други варианти и се очакват повече данни от проучвания през първата половина на годината.


Оксфордският университет и компанията миналия месец започнаха работа по ваксина, специално насочена към Oмикрон, въпреки че повечето производители засега не са сигурни дали ще е необходимо такова надграждане.


Използването на ваксината на "Астра Зенека" като бустер все още не е разрешено в ЕС.


Коронавирусът по света: Франция ограничи сертификата до ваксинираните

© Reuters

Финландия намали карантината на пет дни

Финландия намали продължителността на карантината за COVID-19 от 10 дни на пет за повечето случаи, съобщи нейният орган за обществено здравеопазване в четвъртък.


С варианта на Oмикрон "напредъкът на развитието на инфекцията се ускори и следователно продължителността на карантината от десет дни вече не е оправдана както преди", каза пред репортери главният лекар на органа за обществено здраве (THL) Ото Хелве, цитиран от Ройтерс.


Финландия отчете 53 600 нови случая на COVID-19 за седмица, което е с повече от 27% повече от предходната, но властите заявиха, че картината не е пълна заради липса на капацитет за тестване, причинена от бързото разпространение на варианта Oмикрон в страната. Броят на хоспитализираните се е удвоил до 690 за две седмици.


Властите се надяват заради високите нива на ваксинация пикът на Омикрон да бъде ограничен в рамките на около месец, докато в останалите скандинавски страни, където обхватът на ваксинираните е по-висок, прогнозите са вълната да достигне плато за няколко седмици.

Швеция намали срока за поставяне на бустер

Швеция намали препоръчителния интервал от време между втората и третата доза ваксина срещу COVID-19 от шест на пет месеца.


Решението ще засегне хора на възраст между 18 и 64 години, докато по-възрастните вече имаха това право. Бустерът на децата на от 12 до 17 г. ще се поставя след шестия месец от втората доза.


"Целта на по-краткия интервал от време е повече хора да могат да бъдат ваксинирани по-рано. Регионите не трябва да стоят без работа с неизползван капацитет", каза в изявление главният епидемиолог на здравната агенция Андерс Тегнел.


Швеция е ваксинирала 86% от населението на възраст 12 и повече години с една ваксина и 82% с две или повече ваксини.

СЗО предупреди за риск от съчетаване на COVID-19 и грипа

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че има опасност през пролетта коронавирусът да се разпространява едновременно с други респираторни заболявания и призова страните да се подготвят, съобщи БТА, като се позова на китайската инфоррмационна агенция Синхуа.


Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария ван Керхов подчерта на пресконференция, че подобен сценарий е възможен на фона на разпространението на други респираторни заболявания, като грипа.


През последната седмица СЗО отчете над 15 милиона случая на COVID-19 по света, най-големият брой за седем дни от началото на пандемията. Седмичният брой на починалите остава относително стабилен - 48 хил. души. Хоспитализациите се увеличават почти навсякъде, но още не са достигнали заетостта при предишните вълни. Това може да се дължи на по-малко тежкия вариант Омикрон, или на широкоразпространения имунитет от ваксинация или предишно заболяване, добави генералният директор Тедрос Гебрейесус.


"Нека бъдем наясно: макар че Омикрон причинява по-малко тежко заболяване от Делта, той остава опасен вирус, особено за тези, които са неваксинирани", подчерта той.

Дания разреши четвърта доза за най-уязвимите

Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза на най-уязвимите си граждани, ставайки първата европейска държава, която ще поставя втори бустер на фона на рекордния брой на заразените с варианта Омикрон, съобщи Ройтерс, цитирайки министъра на здравеопазването.


Решението е взето в момент, когато законодателите се съгласиха да разхлабят в края на тази седмица антиковидните ограничения, след като нивата на хоспитализации и смъртност се стабилизираха въпреки рязкото увеличаване на случаите.


"Колкото по-широкоразпространена в обществото е инфекцията, толкова по-голям е рискът, че тя ще достигне до най-уязвимите", каза здравният министър Магнус Хойнике.


Лекарственият регулатор на ЕС изрази съмнение в необходимостта от четвърта доза ваксина срещу COVID-19 и каза, че няма достатъчно информация за бързо разпространяващия се вариант Омикрон.


Унгария съобщи, че обмисля дали да предлага ваксинация с четвърта доза. Чили и Израел вече започнаха кампаниите си за поставяне на такава доза.


Дания, която е сред най-високо ваксинираните в света, преминава през над 20 хил. новозаразени дневно, но хоспитализациите и смъртността се стабилизираха на нива, по-ниски от преди година. Четирима от всеки петима в Дания са с две дози, а над половината - с бустер.


"Ние сме в по-добра позиция, отколкото очаквахме и се опасявахме", каза началникът на здравната агенция.


Театрите, кината, музеите, развлекателните паркове и ботаническите градини ще отворят, а спортните събития ще се провеждат при ограничен брой зрители.

Преболедувалите и тестващите губят достъп до обществените места във Франция

Френският Сенат одобри въвеждане на ваксинационен сертификат, който ще замени здравния пропуск, ограничавайки достъпа до обществени места на хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19. Новите правила, които правителството се надява да влязат в сила още тази седмица, предвиждат неваксинираните да не могат да посещават ресторанти и културни центрове, да ползват влакове и самолети на дълги разстояния. С тях отпада възможността тези услуги да се ползват срещу отрицателен тест за коронавирус.


Правилата ще се прилагат, докато във френските болници има над 10 хил. пациенти с коронавирус. В момента те са около 24 хил., уточнява БТА.


Ваксинационният пропуск ще важи само за пълнолетните, а хората, които са взели час за ваксинация, по изключение ще могат да ползват обществен транспорт. Сенаторите отхвърлиха предложението ресторантите да проверяват дали самоличността на приносителя съответства на представения сертификат, като прецениха, че подобни проверки са от компетентността само на полицията.


В сряда във Франция бяха регистрирани близо 362 хил.нови случая на COVID-19. Седмичното темпо на заразяване достигна 2811 на 100 хил. души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK