Министър има почти неограничена власт да остави или изгони Джокович

Министър има почти неограничена власт да остави или изгони Джокович

© ReutersСлед като тази седмица визата на Новак Джокович беше възстановена от съдия на Федералния съд, окончателното решение дали той може да остане в Австралия остава в ръцете на един човек: министъра на имиграцията Алекс Хоук.


Личните правомощия на министъра на имиграцията да издава или отменя визи са толкова широки и мощни, че са описани като "богоподобни" от не друг, а от самия бивш министър на имиграцията Крис Евънс. Доклад от 2017 г. на Liberty Victoria Rights Advocacy Project отбелязва, че министърът на имиграцията има с "огромна преднина" право на повече лична преценка от всеки друг министър.


Това не е нова ситуация. През 1989 г. тогавашният министър на имиграцията Робърт Рей се опита да измени Закона за миграцията, за да премахне министерската преценка от всички въпроси, свързани с имиграцията, като каза:

"Широките дискреционни правомощия, предоставени от Закона за миграцията, отдавна са източник на обществена критика. Насоките за вземане на решения се възприемат като неясни, произволно променяни и прилагани и подлежащи на ежедневна политическа намеса в някои случаи."
Този ход обаче беше блокиран и оттогава изключително широките правомощия на министъра остават.


Широкообхватни дискреционни правомощия (неограничени, предоставени на нечие лично усмотрение) са част от имиграционната система на Австралия, откакто Законът за ограничаване на имиграцията е приет през 1901 г. и са запазени в последващия Закон за миграцията от 1958 г. И двата закона дадоха широка свобода на преценка на министъра да издава или отказва визи.


След неуспешния опит за премахване на тези правомощия през 1989 г., законодателните реформи въвеждат нова система за предоставяне, отказ и анулиране на визи. Въпреки това известна законова преценка остава на министъра, за да позволи гъвкавост да се намесва, когато това е в "обществен интерес".


Този вид интервенция е била предназначена за проява на състрадание или по хуманни причини, например в случай на предоставяне на квалифицирани визи на британско семейство през 2020 г., чието заявление за постоянно пребиваване е отказано поради високите медицински разходи, свързани със специалните грижи, необходими за детето им.


От 1989 г. насам Законът за миграцията всъщност е променян няколко пъти, за да се увеличи личната власт на министъра.Министърът не може да бъде задължен от съда да упражнява специалните си правомощия. И ако се изпълняват правилно, решенията на министъра на практика не могат да бъдат преразгледани от съд.


Това означава, че ще бъде много трудно за адвокатите на Джокович да обжалват решението на Хоук, ако визата му бъде отменена отново.


Не е изненадващо, че случаят с визата на Джокович не е първият път, когато решенията на министъра предизвикват противоречия. Всъщност през годините има редица парламентарни запитвания, свързани с използването на тези правомощия.

  • Съвсем наскоро тогавашният министър на имиграцията Питър Дътън се намеси, за да издаде визи на двама детегледачи през 2015 г., които пристигнаха с туристически визи и бяха изправени пред депортиране на летището. Сенатска комисия препоръча да бъде порицан Дътън, след като разследването установи, че той е подвел парламента.
  • През 2004 г. беше проведено разследване, след като тогавашният министър на имиграцията Филип Рудок беше замесен в така наречения скандал "пари за визи". Рудок беше обвинен, че е използвал министерските си правомощия, за да дава визи на хора, представлявани от туристически агент, който е дарил пари на Либералната партия. В крайна сметка той беше освободен от всякакви подозрения за престъпни нарушения.
  • Притеснения бяха изразени както при запитвания за използването на подобни министерски правомощия, така и за липсата на адекватни механизми за отчетност, което създава "както възможност, така и усещане за корупция".

Тези министерски правомощия също бяха разгледани внимателно, когато става въпрос за тежкото положение на бежанците и търсещите убежище, които са били в различни форми на задържане, откакто са пристигнали с лодки и корабчета преди близо десетилетие. Някои от тях бяха държани в същия хотел в Мелбърн, където Джокович престоя миналата седмица.
Министерството на вътрешните работи публикува данни, показващи колко пъти министърът е използвал правомощията си по член 195А от Закона за миграцията, за да освободи с временни визи хора от задържане. Въпреки това не са налични статистически данни, които да показват колко пъти на бежанците се предоставят по-постоянни визи с министерски указ.


Парламентарно разследване през 2018 г. изслуша доказателства, че на случаите на "очевидни основания", включващи хора, търсещи убежище, е "отдавано малко внимание" за министерска намеса. Търсещите убежище не бива да разчитат на министъра за упражняване на лична преценка, която не може да бъде преразгледана в случаи като този.


Авторката е професор в School of Law, Murdoch University.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK