За една четвърт от населението на Земята 2021 г. е била рекордно гореща

За една четвърт от населението на Земята 2021 г. е била рекордно гореща

© ReutersСветът е по-горещ днес, отколкото в който и да било момент от изминалите 2000 години, а за една четвърт от населението на Земята предходната година е била най-горещата.


Това сочат няколко нови годишни анализа, сред които и един на американската космическа агенция НАСА и Националната атмосферна и океанографска администрация.


При глобална температура 1.1 градуса над доиндустриалните нива миналата година е била шестата най-гореща, откакто има измервания. "Науката не оставя място за съмнение: климатичните промени са екзистенциалната заплаха на времето ни", казва Бил Нелсън, администратор на НАСА. Нелсън каза, че 8 от 10 най-горещи години в историята са били през изминалото десетилетие, пише британският "Гардиън".
Рекорди са измерени в Африка, Южна Азия и части от Южна Америка. Продължава да намалява нивото на арктическия лед, а в океаните се натрупва все повече топлина (поредна рекордна година). Специално промените в Арктика, която се затопля три пъти по-бързо от средното на глобално ниво, ще се отразят силно за покачването на морското равнище.


"Каквото стане в Арктика, не остава в Арктика."


Гавин Шмид,

директор, Goddard Institute for Space Studies, НАСА


Фактът, че изминалата година е по-малко гореща от предходната, отчасти е свързан с явлението Ла Ниня, което охлажда водите на Тихия океан. За учените резултатите от 2021 г. (независимо че не е най-горещата, за разлика от рекордната 2020-а) са още едно доказателство, че дългосрочното затопляне се свързва с човешката дейност, изкопаемите горива и обезлесяването. Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е сега на нива, каквито не са виждани на Земята в последните 4 млн. години, пише още "Гардиън".


Освен това миналият юли остава най-горещият в историята. Общо 1.8 млрд. души, или почти четвърт от населението, живеят в държави, където е отчетена най-горещата година в света, сочи отделен анализ, изготвен от Berkeley Earth. В списъка са 25 държави, сред които Китай, Нигерия и Иран.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK