Сагата с Джокович напомни защо ваксинирането в Сърбия замръзна

Част от протестиращите пред парламента в Белград в подкрепа на Новак Джокович

© Reuters

Част от протестиращите пред парламента в Белград в подкрепа на Новак ДжоковичДокато сръбската общност тропа хора и ликува при допускането на Новак Джокович в Австралия, а пред парламента в Белград се проведоха патриотични митинги в негова подкрепа, в Сърбия спорят за това, че той избягва да си постави ваксина срещу коронавируса. Което в крайна сметка даде основание на министъра на имиграцията да му отнеме визата днес.


Той не се е изказвал публично срещу ваксинирането, но се превърна - и няма нищо против това - в символ на много хора в родината му и по света, които са противници на поставянето на дози и на ограничителните мерки в борбата с пандемията. "Ройтерс" разказва как на опашка за ваксиниране в Белград едни казват, че "той трябва да се ваксинира, защото е добре за всеки и за него в частност", а други - че "това е въпрос на избор, всеки сам си взима решенията".


Досега по официални данни в 7-милионната Сърбия починалите са около 13 хиляди, а заразените - близо 1.4 млн. Ваксини има, но тази седмица с приключен курс са около 47%, а подсилваща доза са си поставили не повече от 25%.
Д-р Снежана Калабич казва за "Ройтерс", че преди година е имало интерес и са се ваксинирали по 5-6 хиляди души на ден, а през последните седмици броят им е намалял до 300 - 400 на ден.


Миналата година имаше въведени ограничителни мерки, но, общо взето, режимът не е строг, а премиерът Ана Бърнабич казва, че предпочита убеждаването, образоването на хората и информирането пред наказанията. Социологическите данни показват, че подходът ѝ не успява да убеди противниците на ваксинирането.


"Тук има масово недоверие към държавата, партиите и институциите", каза за "Свободна Европа" през октомври проф. Ясна Джоржевич, преподавател по социална психология в Белград. Според нея антиваксърските настроения в страната се дължат и на състоянието на здравеопазването и скептицизма към продължаващата много години корупция в академичните среди и болниците.


Преди два месеца в мрежата за разследваща журналистика BIRN бе разказано, че броят на смъртните актове, описващи COVID-19 като основна причина през 2020 г., са три пъти повече от това, което се казва официално на населението.


Статия в British medical journal показа как правителствената реакция е хаотична - драконовски мерки в началото на пандемията и внезапна отмяна на вечерния час през май 2020 г. Президентът Александър Вучич играе и в двата отбора - използва ограниченията като политически инструмент и спекулира с официалните данни за смъртността, разчита на скептични към пандемията съветници, но купува големи количества ваксини от геополитически съображения.


Той нарече задържането на Джокович "унижаване", както и че "цяла Сърбия е с него и нашите органи правят всичко възможно незабавно да се прекрати този тормоз над най-добрия тенисист в света".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK