Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с COVID-19

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с COVID-19

© ReutersВълната от варианта Омикрон на коронавируса още не е достигнала пика си, а зачестиха коментарите, че може би през 2022 г. ще видим края на пандемията. Възможно е появата им да е заради наближаващата втора годишнина от обявяването на глобална извънредна ситуация за COVID-19 на 30 януари 2020 г. и на пандемия на 11 март същата година.


Има ли някакви универсални критерии и показатели, които да дават ориентация дали се движим към такъв момент, или политиците просто се опитват да вдъхнат малко оптимизъм в средата на зимата? И какво следва?


Изглежда, на втория въпрос е по-лесно да се отговори.
SARS-CoV-2 достигна такова разпространение - включително има данни за навлизането му сред диви животни - че вариантът със "заличаването" му най-вероятно няма да се случи. Не че няма примери за обратното - коронавирусът SARS-CoV, отговорен за първата за века бързо разпространявана подобна зараза от 2002-2003 г., разболя над 8 хиляди души в 29 държави, но с бързи и ефективни мерки бе ограничен, не е регистриран при хора почти 20 години и се смята за изчезнал.


Целта на държавите е да са в синята група и да останат там - без нови случаи в последните 4 седмици. В момента само 4 от 188 страни и територии са гопостигнали Броят на случаите е силно зависим от националната стратегия за тестване и способността да се раздават и отчитат тестове.

Целта на държавите е да са в синята група и да останат там - без нови случаи в последните 4 седмици. В момента само 4 от 188 страни и територии са гопостигнали Броят на случаите е силно зависим от националната стратегия за тестване и способността да се раздават и отчитат тестове.

Д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, обясни преди дни за "Нова ТВ", че "за изкореняване на един патоген са необходими три условия - траен имунитет на организма срещу него, вирусът да не е много силно заразен и да не се разпространява сред други биологични видове. Нито едно от тях не е изпълнено при коронавируса".


С новия доста по-заразен причинител на COVID-19 човечеството ще трябва да съжителства в по-предвидима ендемична и контролирана среда, т.е. нещо като с грип със сезонни приливи (но не такива "цунами" като сега) и отливи, лесно достъпни безплатни бързи тестове и хапчета за предотвратяване на тежки случаи, изискване в най-натоварените седмици да се носят маски на обществени места и да се поддържа дистанция.


Последното е важно да се помни, защото все още е валидно - поне за САЩ - че едва 2% от заразените са носители на 90% от вирусите, които се въртят в една общност. Което според мнозина специалисти запазва изискването да се правят често тестове за по-бързо засичане на такива "суперразпространители".

За съдбата на ваксинирането - веднъж годишно, примерно - в ендемична ситуация е сложно да се говори, защото това изисква някаква предвидимост кой ще е доминиращият вариант, както и обществена нагласа да продължи приемането на дозите и след края на пандемия. Като се има предвид колко малко хора се ваксинират срещу сезонен грип, перспективата не изглежда да е по-различна.


Колко често ще се случват споменатите "натоварени седмици" в момента е трудно да се прогнозира, особено след изненадващо бурната - макара и очаквана - промяна на коронавируса в Омикрон варианта и особено адаптирането му за още по-бързо разпространяване.


Какво е състоянието п освета според данните от последните 28 дни.

Какво е състоянието п освета според данните от последните 28 дни.

Един носител на Делта вариант заразяваше 6-7 души, Омикрон - още повече и по-лесно. При това шотландски данни показаха, че Омикрон е 10 пъти по-вероятно да предизвика повторно заразяване в сравнение с Делта, за хората с трета доза е 57% по-нисък рискът да развият симптоми, а в САЩ асимптоматичните заразени са около половината от всички заразени.


Ако се налага да се съжителства със SARS-CoV-2, който не вкарва толкова много хора в болницата, може да се окаже достатъчно да се прилагат досегашните мерки и в норма да се превърне по-добрата хигиена и малко по-голямата лична отговорност - като се почувстваш зле, да си стоиш вкъщи (или да работиш надомно).


Кога ще е ясно, че пандемията свършва


Бил Гейтс написа в блога си за края на 2021 г., ще знаем, че пандемията е приключила, "ако коронавирусът е престанал да е водещият фактор, когато решаваме откъде да работим, да заведем ли децата на мач или да отидем със семейството на кино".


Дали и кога SARS-CoV-2 може да стане ендемичен зависи от нивата на защита на населението, като се смята, че държавите с ваксинирани и по-дисциплинирано спазване на мерките за обществени места са с по-добър шанс да излязат от пандемията по-рано. (По тези критерии България няма скоро да прекрачи тази граница.)


Което означава, че няма да има момент на обявяване "Светът излезе от пандемията". "Това е донякъде субективна преценка, защото не става дума само за броя на заразените, а и за това колко тежко го прекарват и какъв е ефектът от преболедуването", обяснява д-р Майкъл Раян, ръководител на Световната здравна организация за извънредните ситуации.


Не бива да се забравя също, че ендемичната фаза не означава задължително изчезване на сериозен проблем. Маларията, например, е ендемична в много държави по света и в същото време убива стотици хиляди деца всяка година. За COVID-19 се предлага критерий спирането на натиска над здравните системи или проблемите в обществото, но това точно не се вписва в оценката за ендемичност, защото системата на Германия може да понесе натоварване, които би смазало тази на България, да кажем.


Тенденцията от първите две седмици на януари - в 146 държави са се увеличили - а на много места са се удвоили - случаите спрямо предходните две седмици.

Тенденцията от първите две седмици на януари - в 146 държави са се увеличили - а на много места са се удвоили - случаите спрямо предходните две седмици.


Специална комисия от експерти на СЗО прави преглед всеки три месеца на положението и може в един момент да обяви, че коронавирусът повече не е здравна заплаха. Но и след това ще има държави, където кризата още няма да е преминала острата си фаза. Според д-р Крис, Ууд инфекционист от Duke University, най-вероятно страните ще се ориентират по критерий като устойчивото намаляване на случаите с течение на времето.


Но и тук е сложно, защото здравните власти трябва да знаят и на какво се дължи намаляването - на успеха на ваксинирането, на дисциплинираното население, на все повече хора с естествен имунитет след преболедуване, на данни от масово и често тестване, на коригиране на статистически грешки от въвеждането на такива тестове... или, най-вероятно, на комбинация от всички подобни фактори?


Сред тях най-противоречиво е разчитането на естествена защита чрез заразяване на населението. Според едни това осигурявало по-комплексна защита, но други напомнят за високата цена от милиони и милиони тежки и смъртни случаи, продължителен/хроничен COVID-19 и неизвестно колко големи поражения за здравето на преболедувалите неваксинирани.


Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с COVID-19

© Reuters


Кампаниите за висока степен на ваксиниране също имат цена. Австралия, например, бореща се да е "Covid-нулева" страна, напълно е ваксинирала 78% от населението, в края на миналата година имаше средно само по 7 смъртни случая дневно, продължителността на живота всъщност се увеличи. Но също така е с един от най-строгите режими за пресичане на границата, а Мелбърн (вторият по големина град) прекара над 260 дни в 6 блокади на нормалния живот.


Прогноза от миналата седмица на здравния отдел на компанията Mckinsey посочи като най-вероятен сценарий за следващите 6 месеца в САЩ Омикрон вълна, която ще е 25% по-заразна от тази с Делта варианта и също 25% по-тежка. Ако тя се сбъдне, тази страна може и да не излезе от пандемията през 2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK