Големи брандове призовават за глобален договор за производството на по-малко пластмаса

Големи брандове призовават за глобален договор за производството на по-малко пластмаса

© ReutersМеждународни брандове, включително Coca Cola и PepsiCo, призоваха в понеделник за глобален пакт за борба със замърсяването с пластмаса, което включва съкращения в производството ѝ, а то е ключов източник за растеж на петролната индустрия.


Официални лица от цял свят ще се срещнат на конференция на Асамблеята на ООН по околната среда (UNEA 5.2) по-късно тази година, за да започнат преговори за договор за справяне с кризата с пластмасовите отпадъци, която задушава депата, унищожава океаните и убива дивата природа.


Остава неясно дали някаква сделка ще се съсредоточи върху управлението на отпадъците и рециклирането или ще предприеме по-трудните стъпки като ограничаване на новото производство на пластмаса, ход, който вероятно ще се сблъска със съпротива от големите петролни и химически фирми и големи страни производителки на пластмаса като Съединените щати.
Над 70-те имена, подписали съвместното изявление, включват компании за потребителски стоки като Unilever и Nestle, които продават безброй продукти с пластмаса за еднократна употреба - от шампоани до шоколади, както и търговци на дребно като американския гигант Walmart и френската банка BNP Paribas.


"Намираме се в критичен момент за създаване на амбициозен договор на ООН", се казва в изявлението, като се отбелязва, че всяка сделка трябва да "намали производството и употребата на чиста пластмаса".


"UNEA 5.2 е решаващият, най-благоприятен момент да обърнем хода на глобалната криза със замърсяването с пластмаса. Не можем да си позволим да го пропуснем", се казва в изявлението.


По-малко от 10% от цялата пластмаса е рециклирана, а разследване на "Ройтерс" миналата година разкри, че новите технологии за рециклиране, рекламирани от индустрията на пластмаси, трудно се справят с проблема.


Междувременно се очаква производството на пластмаса, която се извлича от петрол и газ, да се удвои в рамките на 20 години. Това е ключов източник на бъдещи приходи за енергийните компании, тъй като търсенето на изкопаеми горива намалява с нарастването на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.


Въпреки че увеличаването на глобалното рециклиране е от решаващо значение за справянето с пластмасовите отпадъци, тези усилия няма да попречат на замърсяването с такива продукти да продължи да нараства, ако не се наложат ограничения върху производството, установи забележително проучване на Pew Charitable Trusts за 2020 г.


Тъй като натискът върху фирми, които продават продукти от трудна за рециклиране пластмаса, да се справят с получените отпадъци, се оказа, че те се обединяват с производители на цимент, за да изгарят пластмасови отпадъци като евтино гориво в прдприятия в развиващите се страни, установи разследване на "Ройтерс" миналата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK