Ново разследване показа изненадващ заподозрян за залавянето на Ане Франк

Восъчна фигура на Ане Франк в Музея "Мадам Тюсо" в Берлин.

© Reuters

Восъчна фигура на Ане Франк в Музея "Мадам Тюсо" в Берлин.Шестгодишно разследване на отдавна извършеното предателство на Ане Франк е идентифицирало изненадващ заподозрян за смъртта на известната авторка на дневници, открита в убежището до канал в Амстердам и загинала в нацистки концентрационен лагер през 1945 г.


Сравнително неизвестна фигура - еврейският нотариус Арнолд ван ден Берг, е посочен като заподозрян от екип, включващ пенсионирания агент на ФБР на САЩ Винсънт Панкок и около 20 историци, криминолози и специалисти по работа с данни. Някои експерти обаче смятат, че доказателствата не са убедителни.

Нацистите откриват Ане и още седем евреи, след като се крият близо две години в тайна пристройка над склад, на 4 август 1944 г. Всички са депортирани и Ане умира в лагера "Берген Белцен" на 15-годишна възраст.


Изследователите казват сега, че е "много вероятно" Ван ден Берг да е предал скривалището на семейство Франк, за да спаси собственото си семейство, каза членът на изследователския екип Питър ван Туиск пред всекидневния вестник NRC в понеделник. Екипът стига до заключението, че Ван ден Берг, който е починал през 1950 г., е имал достъп до информация за скривалището, тъй като е бил член на Военния еврейски съвет в Амстердам.


Задната къща. Дневникът на Ане Франк (пълно издание)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Историкът Ерик Сомерс от холандския институт NIOD за изследване на войната, холокоста и геноцида похвали обширния и мултидисциплинарен подход на разследването, но е скептичен към неговото заключение.


Изследването и евентуалното посочване на Ван ден Берг като заподозрян се основават на анонимна бележка, която го споменава, и предположения за военновременните еврейски институции в Амстердам, които не са подкрепени от други исторически изследвания, каза той пред "Ройтерс".


"Те изглежда работят от позицията на това, че той е виновен, и са намерили мотив, който да съответства на това", каза Сомерс. Според него има много други възможни причини Ван ден Берг никога да не е бил депортиран, тъй като "той е бил много влиятелен човек".

Миеп Гис, една от помощничките на семейството, пази дневника на Ане, докато баща ѝ Ото, единственият оцелял във войната, не го публикува през 1947 г. Оттогава той е преведен на 60 езика и завладява въображението на милиони читатели по целия свят.


Организацията "Къщата на Ане Франк", която не е участвала в разследването, но е споделила информация от архивите си, за да помогне, заяви, че е впечатлена от работата на екипа. Директорът Роналд Леополд казва, че изследването е "генерирало важна нова информация и завладяваща хипотеза, която заслужава по-нататъшно изследване".


Ново разследване показа изненадващ заподозрян за залавянето на Ане Франк

© Reuters


Опитът да се идентифицира предателят няма за цел да доведе до съдебно преследване, а да хвърли светлина върху една от най-големите неразгадани мистерии в Холандия от Втората световна война.


С използването на съвременни изследователски техники е била съставена основна база данни със списъци на нацистки сътрудници, информатори, исторически документи, полицейски досиета и предишни изследвания за разкриване на нови следи.


Десетки сценарии и местоположения на заподозрени са визуализирани на карта, за да се идентифицира предателят въз основа на това дали е знаел за скривалището, мотива и възможността да го направи. Резултатите от новото изследване ще бъдат публикувани в книга на канадската авторка Розмари Съливан "Предателството на Ане Франк", която ще излезе във вторник.


През последните десетилетия бяха посочени имената на десетки заподозрени. Самата "Къща на Ане Франк" заключи в последното си разследване през 2016 г., че е възможно откриването на тайната пристройка да е станало съвсем случайно.


Снимка на Мип Гис в Музея на Ане Франк в Амстердам.

© Reuters

Снимка на Мип Гис в Музея на Ане Франк в Амстердам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK