Грипът бързо се завърна в Европа и може да продължи до лятото

Грипът бързо се завърна в Европа и може да продължи до лятото

© Wikimedia Commons)След като почти изчезна миналата година, грипът се завърна в Европа с по-бързи темпове от очакваното тази зима, пораждайки притеснения относно продължителна "пандемия+епидемия" с COVID-19 на фона на някои съмнения относно ефективността на противогрипните ваксини .


Блокирането на обичайния живот, носенето на маски и социалното дистанциране, които се превърнаха в норма в Европа по време на пандемията COVID-19, изтласкаха грипа миналата зима, като временно отстраниха вирус, който в световен мащаб убива около 650 000 души годишно според данни на ЕС.


Но това вече се промени, тъй като страните приемат по-малко строги мерки за борба с COVID-19 благодарение на широко разпространената ваксинация. От средата на декември грипните вируси циркулират в Европа с по-висока от очакваната скорост, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) този месец.

През декември броят на случаите на грип в европейските отделения за интензивно лечение (ICU) постоянно нараства до 43 през последната седмица на годината, показват данните на ECDC и Световната здравна организация. Това е доста под нивата преди пандемията - със седмични случаи на грип в интензивните отделения, които достигат връх от над 400 на същия етап през 2018 г. например.
Но това е голямо увеличение спрямо миналата година, когато имаше само един случай на грип в интензивно отделение през целия декември, показват данните.


Завръщането на вируса може да бъде началото на необичайно дълъг грипен сезон, който може да продължи до лятото, каза за "Ройтерс" главният експерт по грип на ECDC Паси Пентинен. "Ако започнем да отменяме всички мерки, голямото притеснение, което изпитвам за грипа, е, че тъй като сме имали толкова дълго време почти без циркулация сред европейското население, вероятно ще се отклоним от нормалните сезонни модели", каза той.


Той каза, че премахването на ограничителните мерки през пролетта може да удължи разпространението на грипа далеч отвъд нормалния край на европейския сезон през май. Необичайната ситуация може да окаже прекомерен натиск върху вече пренатоварените здравни системи, се казва в доклада на ECDC.


Във Франция три региона - включително района на Париж - са изправени пред грипна епидемия според данни, публикувани от френското здравно министерство миналата седмица. Други са в предепидемична фаза. През този сезон Франция досега е регистрирала 72 сериозни случая на грип с шест смъртни случая.

Допълнително усложнява нещата това, че доминиращият грипен щам, циркулиращ тази година, изглежда, е H3 на вируса А, който обикновено причинява най-тежките случаи сред възрастните хора.


Пентинен каза, че е твърде рано да се направи окончателна оценка на ваксините срещу грип, тъй като е необходим по-голям брой болни пациенти за анализи в реалния свят. Но лабораторните тестове показват, че наличните тази година ваксини "няма да бъдат оптимални" срещу H3.


Лабораторните тестове показват, че наличните тази година ваксини "няма да бъдат оптимални" срещу H3.Това до голяма степен се дължи на факта, че при вземането на решение за състава на ваксините миналата година имаше много малко или никакъв вирус, който циркулира, което затрудняваше производителите на ваксини да предскажат кой щам ще бъде доминиращ през предстоящия грипен сезон. Vaccines Europe, която представлява водещите производители на ваксини в региона, призна, че изборът на щамове е бил затруднен от много ниската циркулация на грипа миналата година, но добави, че все още няма достатъчно данни, за да се оцени ефективността на ваксините през този сезон.

Грипните ваксини се адаптират всяка година, за да бъдат възможно най-ефективни срещу постоянно променящите се грипни вируси. Съставът им се определя шест месеца преди началото на грипния сезон въз основа на циркулацията на вируси в противоположното полукълбо. Това дава време на производителите на лекарства да се развият и да направят снимките.


Все още не са налични данни в цяла Европа за усвояването на ваксините срещу грип. Но националните данни за Франция показват, че покритието не е толкова широко, колкото се надяваха властите. Властите там удължиха с един месец периода на ваксинация до края на февруари, за да увеличат броя на поставените дози. Според данни, публикувани миналата седмица, досега са били ваксинирани 12 милиона души, около 45% от целевото население.


"Все още има голямо пространство за подобрение, за да се ограничи въздействието на грипната епидемия", се казва в изявление на здравното министерство от 11 януари. Тази година целта е да се ваксинират 75% от хората в риск.


Vaccines Europe заяви, че индустрията е доставила голям брой ваксини срещу грип въпреки натоварването на производствените мощности, породено от пандемията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK