Намаляването на безработицата по света се отлага за 2023 г.

Намаляването на безработицата по света се отлага за 2023 г.

© ReutersВъзстановяването на глобалния пазар на труда ще отнеме повече време, отколкото се смяташе досега, като нивата на безработица ще останат над нивата отпреди COVID-19 поне до 2023 г. поради несигурност относно хода и продължителността на пандемията, отбелязва международната агенция Организацията на труда в доклад в понеделник.


Агенцията на ООН оценява еквивалента на около 52 милиона работни места по-малко през 2022 г. в сравнение с нивата преди COVID, което е около два пъти повече от предишната оценка от юни 2021 г.


В доклада няма данни конкретно за България, но в прогнозата за Източна Европа се казва, че настоящата година ще завърши с поне 200 хиляди безработни повече спрямо 2019 г. И в този район на света наваксването се очаква през 2023 г., като ще има значителни разлики между отделните държави според нивата на ваксиниране, състоянието на здравната инфраструктура, фискалните възможности на националните бюджети да се помага за защита на работните места и достъпа до фондове на ЕС.
Прекъсванията на нормалния ритъм на живот и работа ще продължат и през 2023 г., когато все още ще има около 27 милиона работни места по-малко, се казва в предупреждението за "бавно и несигурно" възстановяване в доклада за световната заетост и социална перспектива за 2022 г.


"Перспективата за глобалния пазар на труда се влоши след последните прогнози на МОТ; връщането към състоянието преди пандемията вероятно ще остане непостижимо за голяма част от света през следващите години", се казва в доклада.


Генералният директор Гай Райдър каза пред журналисти, че има много фактори зад преразглеждането на прогнозата, като каза, че "основният е продължаващата пандемия и нейните варианти, особено Омикрон".


Като цяло около 207 милиона души се очаква да бъдат безработни през 2022 г. В доклада обаче се казва, че ефектът ще бъде значително по-голям, тъй като много хора не са се завърнали на пазара на труда.


Все пак прогнозираният дефицит на работни часове тази година представлява подобрение спрямо последните две години. През 2021 г. според МОТ има около 125 милиона работни места по-малко от нивата преди пандемията, а през 2020 г. с 258 милиона по-малко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK