На живо

Коронавирусът по света: "Модерна" обещава ваксина срещу Омикрон през март

Коронавирусът по света: "Модерна" обещава ваксина срещу Омикрон през март

© ReutersДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Москва удължи до април затварянето на възрастните заради Омикрон

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че удължава ограниченията, за да забави разпространението на инфекциите със силно заразния Омикрон. Властите настояват хората, които могат да работят от вкъщи, да продължат да го правят, а навършилите 60 г., които не са ваксинирани или преболедували, няма да могат да излизат до 1 април.


Мерките бяха въведени в края на октомври и трябваше да бъдат отменени през февруари, но сега ще бъдат удължени с още месец. Кметът заяви, че повече лекари са мобилизирани за дежурства и че "предстоят няколко трудни седмици."


Засега Омикрон засяга по-слабо Русия, отколкото Европа и САЩ. Във вторник бяха отчетени 31 252 нови случая и 688 починали за последните 24 часа. 1682 случая са потвърдени като причинени от Омикрон, но вицепремиерът Татяна Голикова призна, че властите си дават сметка, че те са много повече.


Коронавирусът по света: "Модерна" обещава ваксина срещу Омикрон през март

© Reuters

Швеция премахва теста за влизане

От пътуващите до Швеция вече няма да се изисква да показват отрицателен тест за COVID-19, преди да влязат в страната, съобщи Ройтерс.


Швеция въведе изискване за отрицателен тест за COVID-19 на 28 декември, за да забави навлизането на варианта Омикрон, но сега, когато той е доминиращ, рискът от привнасянето му е отпаднал.


"Вече не се смята, че пътниците представляват особен риск за разпространението на Oмикрон в Швеция", се казва в изявление на правителството.


Швеция е регистрирала повече от 20 хил. нови случая на ден през последните няколко дни, което е приблизително двойно спрямо рекордите от предишни вълни. Броят на случаите е натоварил здравните услуги, но не в същата степен, както преди пускането на ваксината.

Нито един починал от Омикрон в Израел

Израел ще продължи да предлага четвърта доза ваксина срещу COVID-19, въпреки съобщенията, че и тя не е достатъчна за предотвратяване на инфекциите с Oмикрон, съобщи във вторник Министерството на здравеопазването, прогнозирайки, че заразите, предизвикани от варианта, ще намалеят след седмица.


Генералният директор на Министерството на здравеопазването Нахман Аш каза, че резултатите от проучванията за четвъртата доза не са изненадващи и вече има заразени с поставен втори бустер. Въпреки това "защитата от сериозна заболеваемост, особено сред възрастните и рисковите групи, се осигурява от тази ваксина (доза) и затова призовавам хората да продължат да идват, за да се ваксинират", каза той пред Армейското радио.


Аш каза, че досега не са регистрирани смъртни случаи от Омикрон и че няма увеличение на пациентите на апаратно дишане.


"След друга седмица ще започнем да наблюдаваме спад в числата, но все още ни предстоят две или три трудни седмици", каза той, добавяйки, че някои компютри на Министерството на здравеопазването са били претоварени от обема на данните от тестовете от неделя, което нарушава актуализациите.


На брифинг за Световния икономически форум в Давос, Бенет каза, че Израел тества до 5% от своето 9.4-милионно население за COVID-19 всеки ден, "и затова броят на случаите е толкова голям, а не защото непременно толкова много хора са заразени" .


"Чрез правенето на тези тестове можем да изолираме хората и да забавим темпото на инфекция", поясни той.


Израел в понеделник намали задължителния период на карантина за носители на COVID-19 на пет дни. За да се намали чакането за тестване, правителството насърчи използванет на домашни антигенни комплекти. Властите предвиждат да осигурят 25-30 млн. комплекта безплатно.

Създателите на "Спутник V" твърдят, че тя е 75% ефективна срещу Омикрон

Руската векторна ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е около 75% ефективна срещу новия вариант Омикрон, сообщи във вторник Александър Гинцбург, директор на Центръра "Гималея", където тя е създадена.
"В общата популация защитната ефективност на ваксината "Спутник V" спрямо Омикрон е 75%. А при поставяне на допълнителна доза "Спутник лайт" - 100%", заяви Гинцбург, цитиран от руската агенция ТАСС.


Гинцбург добави, че при хора, които не са си поставили усилваща доза, шест месеца след първоначалната ваксинация, ефективността спада до 56-57%. Реваксинация с едноразовата "Спутник Лайт" на всеки шест месеца според него "е напълно оправдана и изцяло потвърдена от данните". Директорът на "Гималея" е цитиран да казва, че намалението на защитата на "Спутник V" спрямо Омикрон е осемкратно, докато при другите ваксини е поне 21 по-ниско, но ТАСС не уточнява кои ваксини има предвид.


"Можем да кажем, че днес разполагаме с високоефективна ваксина, която при правилно използване чрез поставяне на бустерен компонент, може изцяло да реши всички задачи по защитата на нашето население", заяви още ученият.


Според "Гималея" "Спутник лайт" може да се използва като бустер както след имунизация със "Спутник V", така и след други ваксини.


Руските ваксини срещу COVID-19 имат национални регистрации в около 70 държави, но не са препоръчани за използване нито от Световната здравна организация, нито от Европейската лекарствена агенция. Въпреки, че за "Спутник V" искане за одобрение е подадено още през 2021 г., руската страна все още не е предоставила всички необходими данни, чрез които да се прецени нейната безопасност и ефективност.


Коронавирусът по света: "Модерна" обещава ваксина срещу Омикрон през март

© Reuters

Новите инфекции в Румъния са близки до рекордните

Румъния отчете 16 760 нови случая на COVID-19 във вторник - най-голямото еднодневно увеличение от октомври, когато преминаваше през тежка Делта вълна, съобщи Ройтерс.


Румъния е втората най-малко ваксинирана държава в ЕС след България, като 41% от населението е напълно ваксинирано, с 13% повече от дела на имунизираните българи.


Въпреки рязкото нарастване на инфекциите заради Омикрон, засега хоспитализаците са по-ниски от предходната вълна. 65 души са починали през денонощието.


Румъния съкрати периодите на изолация и карантина за позитивните на COVID-19, техните преки контакти и непроверени пътници от високорискови дестинация до различна продължителност в зависимост от това дали са ваксинирани.


В разгара на четвъртата вълна в края на октомври и ноември Румъния оглави черните статистики за смърност от COVID-19. Пандемията е убила близо 60 хил. души в страната с 20-млн. население.

Уязвими пациенти ще могат да получат четвърта доза в Гърция

Платформата за резервиране на четвърта доза от ваксината срещу коронавируса за хора с отслабен имунитет в Гърция ще заработи в четвъртък, съобщи в. "Катимерини".


Гърция реши да предложи втори бустер на най-уязвимите три месеца след последната им инжекция. Достъп до четвъртата доза ще имат пациенти с хематологични и онкологични заболявания, които се лекуват, хора, приемащи имуносупресивни лекарства, реципиенти на трансплантация и пациенти с ревматични заболявания или бъбречна недостатъчност.


Коронавирусът по света: "Модерна" обещава ваксина срещу Омикрон през март

© Reuters

Полша обяви, че е навлязла в пета вълна на COVID-19

Полша преживява пета вълна от инфекции с COVID-19, каза здравният министър, предупреждавайки, че разпространението на варианта Омикрон може да доведе до безпрецедентно увеличаване на новите случаи.


"Предвиждаме, че пикът на инфекциите ще бъде в средата на февруари и ще е около 60 хил. случая на ден", каза Адам Ниджелски, цитиран от "Ройтерс".


Най-големият брой регистрирани ежедневни случаи досега е 35 251 на 1 април 2021 г.


В петък 13 от 17-те членове на медицинския съвет на Полша, които съветват премиера за COVID-19, подадоха оставки, като посочиха, че политиците не вземат под внимание съветите на науката. Един от напусналите, д-р Константи Шулджински, каза пред TVN24, че смъртността в страните, където са били наложени по-строги ограничения, е била по-ниска, отколкото в Полша, и че петата вълна ще постави здравната система под огромно напрежение.


"Влизаме в следващата вълна на Oмикрон напълно неподготвени. Не забравяйте, че огромната смъртност в Полша не е свързана само с ниския процент на ваксинираните, но и с факта, че имаме много остаряла здравна система", каза Шулджински.


При 38 млн. население Полша е отчела 4.3 млн. случая на коронавирус и над 102 хил. починали от COVID-19.

ЕС върна ограниченията за пътници от Канада, Австралия и Аржентина

Австралия, Канада и Аржентина отпадат от списъка с държави, за които не се налагат ограничения за пътуване до ЕС, съобщи Съветът на ЕС, цитиран от БТА.


С това решение се забраняват временно пътуванията от тези държави до ЕС по несъществени поводи. Уточнява се, че държавите от ЕС запазват правото да не прилагат ограниченията за напълно ваксинирани срещу COVID-19 пътници.


Гражданите на Бахрейн, Чили, Колумбия, Индонезия, Кувейт, Нова Зеландия, Перу, Катар, Руанда, Саудитска Арабия, Южна Корея, Обединените арабски емирства и Уругвай са единствените, които могат да пътуват без ограничения до ЕС.


Подборът на държави, който се променя на всеки две седмици според епидемичните показатели и реципрочността на мерките спрямо пътниците от ЕС, не е задължителен, но допускането на изключения трябва да се съгласува на европейско равнище.

"Модерна" започва клинични изпитвания на ваксина срещу Омикрон

Американската компания "Модерна" съобщи, че започва клинично изпитване на ваксина срещу варианта Омикрон и очаква да предостави данни за нея на регулаторните органи през март с искане тя да бъде разрешена за използване. Това каза изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел на виртуална конференция, организирана от Световния икономически форум в Давос.


"Модерна" разработва и ваксина, която комбинира бустерна доза срещу COVID-19 с противогрипна ваксина. Тя обаче няма да е на пазара преди есента на 2023 г.


На конференцията главният инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи каза, че няма доказателства повтарящите се бустерни дози да вредят на имунната система, но че целта трябва да е изработването на подсилваща доза, която да предизвиква имунен отговор срещу множество потенциални варианти на новия коронавирус.

Вторият бустер е по-малко ефективен срещу Омикрон

Четвъртата доза ваксина срещу COVID-19 повишава антителата до дори по-високи нива от третата, но не е достатъчна, за да предотврати инфекциите с Oмикрон, според предварително проучване, направено в Израел.


Израелският медицински център "Шеба" е поставил втори бустер, за да изследва ефекта му върху персонала си. 154 души са имунизирани с "Бионтех"/"Пфайзер" две седмици след трета доза и 120 с "Модерна", седмица след първия бустер и предходните две дози с "Пфайзер", съобщи "Ройтерс". Резултатите са сравнени с контролна група, която не е получила четвърта доза, според Гили Регев-Йочай, директор на Отделението по инфекциозни болести.


"Ваксините доведоха до увеличаване на броя на антителата "дори малко по-високо от това, което имахме след третата доза, но това вероятно няма да е достатъчно, за да предпази от заразяване с Омикрон", каза Регев-Йочай.


Констатациите, за които болницата каза, че са първите по рода си в света, са предварителни и все още не са публикувани. Израел е първата държава в света, която започна да предлага четвърта доза на най-уязвимите и високорискови групи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK