Нусантара е името на новата столица на Индонезия, която ще е в джунглите

Новата столица ще е на остров Калимантан (Борнео), където имат територии Малайзия и Мянмар.

© Wikimedia

Новата столица ще е на остров Калимантан (Борнео), където имат територии Малайзия и Мянмар.Парламентът на Индонезия одобри закон за новата столица, с който придава правна рамка на амбициозния проект за 32 млрд. долара. Инициативата бе обявена от президента Джоко Видодо през 2019 г., но бе забавена заради пандемията. Нейната цел е управлението да напусне Джакарта и да се премести в джунглите на Калимантан (Борнео е по-познатото на Запад име на този остров, въведено от холандците).


Името на бъдещата столица ще е Нусантара, което на явански език означава "архипелаг" или "външните острови". Изборът е лично на президента, но се посрещна критики, че то ще действа объркващо за хората, както и че е странно да се кръщава нещо на говор, използван на хиляди километри, а не на калимантански. Има и недоволни, че е бил твърде кратък периодът за обществено обсъждане и екооценка.


Джакарта се превърна в пренаселен 10-милиона град, страдащ от непрекъснати огромни задръствания, смог, замърсена вода. Най-големият проблем е, че целият район потъва под морското равнище - някои райони с 25 см на година.
С новия закон се определя как ще се финансира проектирането и изграждането на новата столица и кой ще ръководи всичко това - специална агенция със статут на министерство. За ръководител на проекта се спрягат имената на бивш министър на технологиите и на бивш управител на Джакарта.


Опитът на властите е да създадат и нов образ на най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Нусантара трябва да бъде "нисковъглероден хъб" с фармацевтични, технологични и здравни компании.


Преместването на 2 хиляди километра от Джакарта, която ще остане основният търговски и финансов център, ще има и ефект на създаване на нов източник на икономическа активност. На остров Ява, където е сегашната столица, са концентрирани 60% от населението и половината икономика, макар Калимантан да е 4 пъти по-голям като площ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK