САЩ: Не обмисляме санкции срещу българското правителство

Нед Прайс

© Reuters

Нед ПрайсАдминистрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия." Това заявява говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в позиция, разпространена от посолството на САЩ в София.


Това е отговор на журналистически запитвания след интервю за македонската секция на "Гласът на Америка" на Клаудия Тени, представител в Контгреса от Републиканската партия, съпредседателка на групата за приятелство със Северна Македония и на Македонско-американското общество.


В разговора тя е попитана от журналистка дали смята, че натиск над София чрез санкции би променил ситуацията с блокираното начало на преговорите на Скопие за членство в ЕС. "Не съм сигурна, че санкциите в момента са подходящи. Но не са изключени, санкциите са нещо много ефективно, особено ако продължат да блокират, да разпространяват негативност и да създават пречки за заслуженото приемане на Албания и Северна Македония в ЕС", казва Тени. Тя допълва, че потенциално можело конгресмени да разгледат такъв вариант, за да спрат българите да блокират.

Решенията за санкции се взимат от две институции на изпълнителната власт - Държавния департамент и Министерството на финансите, както и лично от президента на САЩ. Законодателите могат да ги задължат със специално решение на двете камари, което понякога е включвано като част от друг закон - например този за бюджета за отбрана.
Клаудия Тени в интервюто за "Гласът на Америка"

Клаудия Тени в интервюто за "Гласът на Америка"


Клаудия Тени е един от инициаторите на писмо от 18 ноември 2021 г. до българския посланик във Вашингтон, към което се присъединиха дузина членове на Конгреса от двете водещи партии на САЩ. В него те призовават България да положи усилия да разблокира до края на годината преговорите на Скопие и Тирана за еврочленство. "Продължаващото отлагане на напредъка на Северна Македония и Албания към членство в ЕС поставя под съмнение ангажиментите на западни лидери, отварящо вратата за антизападно политическо влияние в района [на Западните Балкани], особено от Китай и Русия", се казва в писмото им.


Днес говорителят на Държавния департамент заяви още: "Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. (...) Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK