Ердоган се включи в опита да се намали напрежението в Босна и Херцеговина

Ердоган се включи в опита да се намали напрежението в Босна и Херцеговина

© ANADOLUТурският президент Тайип Ердоган каза, че ще обсъди кризата в Босна със сръбския си колега Александър Вучич във вторник и че Анкара ще засили дипломацията си по въпроса, съобщи телевизия NTV.
Вучич ще проведе разговори с Ердоган в Анкара във вторник, за да обсъдят двустранните връзки, сътрудничеството и развитието на събитията в Босна и на Балканите, допълва "Ройтерс", цитирайк итурското президентство.


Говорейки пред репортери по време на посещение в Албания в понеделник, Ердоган каза, че Додик, албанският премиер Еди Рама и други регионални лидери са изразили подкрепа за предложението му за посредничество. "Ще обсъдим с г-н Вучич стъпки, които могат да бъдат предприети на Балканите и проблема с Босна. Ще му подчертая значението на мира и стабилността в Босна за (по-широкия) регион", каза той.


"В следващите месеци ще засилим дипломатическата активност", каза Ердоган, добавяйки, че Турция ще използва "уважаваното" си положение пред регионалните участници за разрешаването на кризата.

Турция отдавна има дълбоки връзки с Балканите, подкрепи покойния босненски мюсюлмански лидер Алия Изебегович по време на гражданската война от 90-те години на миналия век, но изгради добри отношения с следвоенното междуетническо босненско-сръбско-хърватско президентство. Босна беше разделена на два района с широка автономия - Република Сръбска (РС) и Федерация, доминирана от босненците мюсюлмани и хървати. В Сараево е централно правителство, което рядко има силна позиция.
Кризата избухна, след като депутатите от Република Сръбска гласуваха миналата година препоръка за започване на изтеглянето на РС от въоръжените сили, данъчната система и съдебната система на Босна, ход, дълго подкрепян от националистическия сръбски лидер Милорад Додик. Турция разкритикува този ход като "погрешен, опасен" и предложи да посредничи в кризата, която породи опасения за повторение на етнически конфликт.


Миналата седмица Вучич призова Додик да се върне към националните институции, които РС бойкотира от средата на 2021 г. заради закон, криминализиращ отричането на геноцид. Международните присъди за военни престъпления определят клането през 1995 г. на 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница от сръбските сили като геноцид, нещо, което сърбите отричат. Сърбия беше покровител на военновременните босненски сръбски сепаратисти и остава близо до следвоенното сръбско образувание на Босна, споделяйки граница с него.


Говоренето на Додик за отделяне предизвика твърдолинейни националистически митинги и инциденти в градове в цялата Република Сръбска.


По-рано този месец Съединените щати наложиха нови санкции на Додик заради корупция и заплаха за стабилността и териториалната цялост на Босна. Европейският съюз също така каза миналата седмица, че босненското сръбско ръководство е изправено пред санкции на ЕС и загуба на помощи, ако продължи да предизвиква напрежение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK