В Германия 2022 г. може да е последната на щедри бюджетни разходи

Финансовият министър Линднер (в средата) с управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард и френския си колега Брюно льо Мер.

© Reuters

Финансовият министър Линднер (в средата) с управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард и френския си колега Брюно льо Мер.Новият министър на финансите на Германия Кристиан Линднер призовава колегите си членове на правителството да противодействат на всички по-високи разходи с бюджетни съкращения в техните ведомства, казаха във вторник двама души, запознати с проектобюджета на правителството за 2022 г.


Насоките отбелязват промяна във фискалната политика на Берлин след две години на рекордни нетни нови заеми и безпрецедентни държавни разходи за смекчаване на въздействието на COVID пандемията върху гражданите и компаниите в най-голямата икономика в Европа.


Линднер е партиен лидер на фискално предпазливите Свободни демократи (FDP), най-малкият от партньорите в трипартийната управляваща коалиция на социалдемократическия канцлер Олаф Шолц. В нея участват Зелените - природозащитници, подкрепящи повече разходи.

По време на коалиционните преговори миналата година Зелените прокараха искане за свръхзапълване на правителствените фондове за климата с неизползван дълг от 60 милиарда евро, за да позволят повече публични разходи при преминаването към икономика, защитаваща климата.
Но Линднер и FDP сега работят за привеждане от 2023 г. нататък на федералния бюджет обратно в съответствие с текущите суспендирани лимити на дълга. Това означава намаляване на федералните заеми до малка част от БВП и финансиране на всяко увеличение на публичните разходи с нови приходи или съкращения на бюджета в други пера.


За тази година Линднер и финансовият държавен секретар Вернер Гатцер планират трето и окончателно освобождаване от правилото за ограничаване на дълга, за да позволят нетни нови заеми до 100 милиарда евро, казаха пред "Ройтерс" двама души, запознати с проектобюджета за 2022 г., пожелали анонимност.


Ако министерствата се нуждаят от допълнителни средства, те трябва да направят съответните спестявания на друго място в техните бюджети, казаха източниците.


"Допълнителните разходи трябва да се финансират чрез подходящи контрамерки - например чрез преразпределяне на средства в съответния отдел или чрез увеличаване на приходите с мерки като намаляване на субсидиите", каза един източник.

Германия пое рекорден нов дълг от 215 милиарда евро миналата година след безпрецедентен заем от 130 милиарда евро през 2020 г. за финансиране на мерки по време на пандемията. От 2023 г. нататък правителството има за цел да намали федералните заеми до под 10 милиарда евро, каза източникът и добави: "Това е изпълнимо, но не е лесно".


И Шолц, и Линднер твърдят, че Германия трябва да се върне към по-консервативна фискална политика и да намали дълговата си тежест, след като пандемията приключи, тъй като страната трябва да се подготви своевременно за всякакви бъдещи кризи.


В коалиционното си споразумение трите партии също така се съгласиха да измислят нови начини за публични разходи, като например разрешаване на Федералната агенция за недвижими имоти (Bima) да финансира усилията за повече социални жилища с допълнителен нов дълг, който няма да бъде отчетен по силата на дълговите правила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK