Назарбаев най-после се появи след избухването на кризата в Казахстан

Кадър от видео обръщението, автентичността на мястото и времето на записа не са ясни.

© Reuters

Кадър от видео обръщението, автентичността на мястото и времето на записа не са ясни.Няма конфликт в средите на елитите в Казахстан, президентът на страната Касим-Жомарт Токаев има пълна власт, каза в обръщение бившият ръководител на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Посланието е публикувано на сайта му, почти три седмици след избухването на кризата и насилиет ов страната и след като западни издания започнаха да твърдят, че той води "ожесточени преговори" с Токаев за преразпределение на активи и изглежда в момента е в Китай.


"Президентът Касим-Жомарт Токаев има пълна власт. (...) Няма конфликт или конфронтация в елита", каза Назарбаев. Твърденията за конфликт в управляващия елит той нарече "безпочвени".


Назарбаев се оттегли като президент през 2019 г., но запази позицията си на председател на Съвета за сигурност на страната. На 5 януари, след като започнаха протести в страната, действащият президент Токаев обяви, че самият той ще заеме поста на ръководител на Съвета за сигурност. Така Назарбаев загуби последния си пост, където имаше непредставителна функция.
Протестите в Казахстан започнаха след повишаването на цените на втечнения газ, но впоследствие исканията на демонстрантите преминаха в политически. Между другото, те призоваха Назарбаев да напусне политиката и скандираха "Шал, кет" ("Старче, махай се") по време на митинги. Паметник на Назарбаев беше съборен, а по време на протестите самият той не се появи в публичното пространство.

След края на протестите Токаев каза, че при Назарбаев в страната са забогатели финансови и олигархични групи, близки до първия и доскорошен държавен глава. В резултат на това през последните дни някои от роднините на Назарбаев загубиха високи позиции в административните структури на страната и висши позиции в големи компании. Сред тях са племенникът му - първият заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност Самат Абиш, както и трима зетьове: Тимур Кулибаев, който беше ръководител на Националната камара на предприемачите "Атамекен", Димаш Досанов, председател на борда на КазТрансОйл, и Кайрат Шарипбаев, ръководител на QazaqGaz.


Затова експерти, интервюирани от руската медия РБК, казват, че обръщението на Назарбаев всъщност е "предаване" на неговия клан и завършване на прехода във властта.


Това е финалният етап на разцеплението в елита и новата конфигурация на върха на властта се е стабилизирала, макар че политическите размествания и смяната на ръководителите на големите корпорации ще продължат още известно време, казва Дария Чижова, директор на Информационно-аналитичния център за изследване на социално-политическите процеси в постсъветското пространство на Московския държавен университет.


Появата на Назарбаев в публичното пространство е доказателство, че той се съгласява да ограничи влиянието на своя клан във властта и финансовите структури в замяна на запазването на статута на баща-основател на нацията, допълва Аркадий Дубнов, експерт по Централна Азия. Той обръща внимание и на факта, че автентичността на мястото и времето на записа не са ясни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK