На живо

Коронавирусът по света: иРНК ваксините не усложняват бременността

Настъпването на Лунната нова година е един от рисковите моменти преди началото на олимпиадата в Пекин, който властите се опитват да минимизират чрез мащабно тестване и ограничения в придвижването

© Reuters

Настъпването на Лунната нова година е един от рисковите моменти преди началото на олимпиадата в Пекин, който властите се опитват да минимизират чрез мащабно тестване и ограничения в придвижванетоДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Урсула фон дер Лайен ограничи контактите си заради заразен в екипа й

Председателят на Европейската комисия пропусна речта на френския президент Еманюел Макрон в Европейския парламент в сряда и седмичното заседание на комисарите във вторник, след като шофьорът й е дал положителна проба за COVID-19, съобщи самата Урсула фон дер Лайен в социалните медии.


Тъй като е напълно ваксинирана и с бустерна доза, тя не е трябвало да се самоизолира според белгийските и френските правила, но трябвало "да вземе допълнителни защитни мерки като носене на маска, спазване на дистанция и да избягва уязвими хора", съобщи неин говорител. Затова Фон дер Лайен предпочела да се прибере от Страсбург в Брюксел и да ограничи контактите си. Говорителят съобщи, че председателят на Еврокомисията се е тествала за COVID-19 във вторник и в сряда и в двата случая резултатът й е отрицателен.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините не усложняват бременността

© EUCouncil

Чешка певица, заразила се заради сертификат, почина от COVID-19

Чешка фолклорна изпълнителка почина от COVID-19, след като съзнателно се заразила, за да получи сертификат, съобщи Би Би Си. Хана Хорка не искала да се ваксинира, а да получи документа чрез постигане на естествен имунитет, като целенасочено се заразила от болните си съпруг и син. За разлика от нея съпругът и синът били напълно ваксинирани, и се заразили с COVID-19 по Коледа. Хорка, обаче отказала да се изолира от тях и стояла с двамата болни през цялото време, разказва синът й Ян Рек пред Би Би Си.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините не усложняват бременността

© www.asonance.cz

Два дни преди да почине 57-годишната жена постнала в социалните медии, че се възстановява от COVID-19 и вече "ще има театър, сауна и концерт". Певицата от прочутия хор "Асонанс" починала в неделя, след от задушване, тъй като не можела да спре да кашля.


Синът споделя, че майка му не вярвала в конспиративни теории за ваксините: "Тя смяташе, че е по-добре да хванеш COVID-19, отколкото да се ваксинираш. Но не защото ще бъдеш чипиран или нещо подобно".

Само три държави в ЕС имат под 50% ваксинирани граждани

Само три останаха европейските държави, които не са успели да ваксинират дори половината от населението си, след като Хърватия, успя да прескочи чертата и да достигне 53.8% напълно ваксинирани.


България продължава да държи последното място, където се намира вече от 12 месеца. По данни на европейската здравна агенция вече са ваксинирани 28.4% от българите. България изостава и в поставянето на бустерни дози срещу COVID-19, което беше препоръчано заради настъплението на варианта Омикрон и откритието, че ефектът от ваксините отслабва след шестия месец. До момента 7.3% от българите са си поставили трета доза.


Румъния, която заема предпоследното място в Европа е достигнала 41% ваксинирани и 7% с бустер. Словакия е ваксинирала 48.4% от жителите си и е поставила усилваща доза на 23%.


В същото време броят на хората в Европа, които имат бустерна доза са между 20 и 30% за по-малко от два месеца от началото на кампанията. Три държави - Франция, Германия и Нидерландия се доближават до усилване на ваксинационната защита на половината от населението си. Ирландия, която е сред най-добре ваксинираните държави със 77.7%, вече поставила усилваща ваксина на 51.1% от гражданите си, а Дания на 57.5%.


Германци чакат за ваксиниране срещу COVID-19 в Хумболтовия форум в Берлин

© Reuters

Германци чакат за ваксиниране срещу COVID-19 в Хумболтовия форум в Берлин


ЕС си постави за цел до края на септември 2021 г. да ваксинира 70% от пълнолетното си население. ЕС изпълни тази цел в ранната есен. След разрешаването на ваксините за децата и младежите 69.4% от цялото население на ЕС е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Чехия обмисля задължителна ваксинация срещу COVID-19

Чешкото правителство обсъжда в сряда ваксинациите срещу COVID-19 да бъдат задължителни за работниците в ключови професии и хората на възраст над 60 години, след като ежедневният брой на новите случаи на коронавирус достигна рекордни нива, съобщи Ройтерс. От тази седмица някои компании пристъпиха към задължително имунизиране на служителите си.


28 469 нови случая на COVID-19 са докладвани във вторник, повече от два пъти повече от същия ден преди седмица. Oмикрон вече е доминиращият вариант в страната.


Сред мерките, които се подготвят са съкращаване на карантината и периодът на изолация за контактните. На асимптоматични основни здравни работници и служители на социалните служби, които имат положителна проба за COVID-19, е разрешено да продължат да работят.


Хоспитализациите, чиито пик достигна над 7000 в началото на декември, спадна до 1635 във вторник от 1761 в понеделник. 63% от чехите са напълно ваксинирани, а 36% са и с бустерна доза срещу COVID-19 по данни на европейската здравна агенция.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините не усложняват бременността

© European commission (audiovisual service)

Япония разширява ограниченията заради Омикрон

Япония в сряда разшири ограниченията на COVID-19 до столицата Токио и дузина региони, покриващи половината от населението, тъй като вариантът Oмикрон доведе до рекордно увеличение на нови инфекции.


"Ние се борим срещу неизвестен вирус и се надявам, че можем да преодолеем тази ситуация с достатъчна подготовка и без прекомерен страх", каза премиерът Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.


Мерките са свързани с ограничаване на движението и бизнес дейностите, забрани за продажба на алкохол и ограничаване на работното време на ресторантите и баровете.


"Въпреки че мерките няма да бъдат толкова ефективни, колкото когато броят на инфекциите беше по-малък, мисля, че все още могат да смекчат нещата", каза Гаутам Дешпанде, лекар в международната болница "Свети Лука" в Токио.


Във вторник бяха отчетени 32 хил. нови инфекции, повече от максимума за август след края на Олимпийските игри в Токио. Най-много са новозаразените в Токио и в Осака. Автомобилният производител "Тойота" съобщи, че е трябвало да анулира работна смяна в завода си в Токио, след като осем работници там са дали положителна проба.


Коефициентът на заетост на болничните легла в Токио за пациенти с COVID-19 нарасна до 25.9% в сряда, като се смята, че ако той достигне до 50%, това би довело до извънредна ситуация в здравеопазването.

Затворници в САЩ съдят властите, лекували ги с ивермектин

Група затворници в американския щат Арканзас дадоха под съд властите, че незаконно са им давали лекарството ивермектин като лечение срещу COVID-19, съобщи Би Би Си.


Малки дози от ветеринарното лекарство са одобрени в САЩ за лечение на хора, но здравните власти препоръчаха терапията да не се използва за третиране на пациенти с коронавирусна инфекция. Антиваксърите и привържениците на конспиративни теории пропагандират медикамента като алтернатива на ваксините.


Според затворниците те са получавали "коктейл от лекарства", за който им е било казано, че съдържа витамини, антибиотици и стероиди, а лекарят на затворя твърди, че никой не е бил принуждаван да приема ивермектин. Ищците се оплакват, че в резултат на полученото лечение с ивермектин са страдали от проблеми със зрението, диария и стомашни крампи.


Американската здравна агенция CDC предупреди за рязко увеличаване на използването на ивермектин през лятото и препоръча то да не се използва за лечение на COVID-19

© Reuters

Американската здравна агенция CDC предупреди за рязко увеличаване на използването на ивермектин през лятото и препоръча то да не се използва за лечение на COVID-19

ЕМА поиска комбинирани ваксини срещу вариантите на COVID-19

Европейската агенция за лекарствата насърчи разработчиците на ваксини да работят върху повече от една модернизирана ваксина срещу COVID-19, не само само към действащ препарат срещу Омикрон варианта.


Производителите на ваксини в момента спешно адаптират ваксините си, за да ги направят по-ефективни срещу варианта Омикрон, който бързо изтласква Делта.


Главният изпълнителен директор на "Бионтех" Угур Шахин постави под въпрос разработката на ваксини срещу нови щамове и комбинации от варианти. Той каза, че има доказателства, че имунитетът срещу Омикрон ще е достатъчен да осигури защита срещу всички съществуващи варианти на коронавируса и не е необходимо да се търсят допълнителни комбинации.

СЗО не препоръчва бустер за децата

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че няма доказателства, че здравите деца и юноши се нуждаят от бустерни дози ваксина срещу COVID-19.


Главният учен на СЗО Сумя Сваминатан заяви, че макар да изглежда, че защитата от ваксините намалява с времето, ще са необходими повече изследвания, за да се установи кой има нужда от бустерни дози.


Израел започна да предлага бустери на деца на 12-годишна възраст, а лекарственият регулатор на САЩ разреши този месец използването на трета доза от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" за деца от 12 до 15 години. Германия и Унгария препоръчаха всички деца на възраст между 12 и 17 години да получат подсилваща доза COVID-19.


Сваминатан каза, че експерти на СЗО тази седмица да обмислят как да стимулират ваксинациите, за да защитят най-рисковите групи на възрастните, хората с отслабен имунитет и здравните работници.

Почти половин милион инфекции за ден във Франция

Броят на установените нови случаи на COVID-19 във Франция достигна почти половин милион във вторник, съобщи "Ройтерс", като се позова на здравните власти.


За денонощието са потвърдени 464 769 положителни теста, което е най-високият брой дневни случаи не само във Франция, но и в една европейска държава от началото на пандемията.


Въпреки това броят на пациентите в интензивни отделения слабо е намалял за последните 24 часа, като се движи около 3900, уточнява "Ройтерс". 288 души са починали.

Няма разлика в защитата от иРНК ваксините при бременните

Европейският лекарствен регулатор съобщи, че иРНК ваксините срещу COVID-19 не причиняват усложнения при бременност както по отношение на бъдещите майки, така и на техните бебета. Лекарствената оценка е базирана върху собствена оценка на данни от проучвания, включващи около 65 хил. бременности на различни етапи.


Европейската агенция по лекарствата заяви, че прегледът, извършен от нейната работна група за COVID-19, е установил, че ваксините срещу COVID-19 са също толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни, както и при останалото население.


Ваксините, базирани върху иРНК технология, на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Модерна" са най-широко използваните в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK