Испания доплаща наем за млади, за да се махнат от родителите си

Испания доплаща наем за млади, за да се махнат от родителите си

© ReutersИспанското правителство ще плаща 250 евро на месец на младежи с ниски доходи, за да им помогне да напуснат домакинството на родителите си в страна, където все повече и повече млади остават по домовете си, защото не могат да си позволят да плащат наеми.


Министърката на жилищното настаняване Ракел Санчес каза на пресконференция след седмичното заседание на кабинета във вторник, че от този месец за срок от две години испанците на възраст под 35 години и с годишен доход под 24 318 евро могат да поискат месечната субсидия за наемане на апартамент.


Субсидията "е важен елемент, така че жилищата (цените) да спрат да бъдат пречка за еманципацията на младите хора", каза тя.

Испания има един от най-високите дялове в Европа на млади хора, живеещи с родителите си. В такава ситуация са били до 55% от 25-29 годишните през 2020 г. според последните официални данни, което е с 6.5 процентни пункта повече от 2013 г.
Този брой е свързан в значителна степен с ендемично високата младежка безработица в Испания, където 29% от хората под 25 години се регистрират като безработни.


Въпреки това, директните субсидии за плащане на наеми може да са по-малко ефективни, отколкото се надява правителството, тъй като повишеното търсене на малки апартаменти вероятно ще доведе до по-високи цени, каза Франсиско Инярета, говорител на Idealista, най-големият уебсайт за недвижими имоти в страната.


"Предишен опит показа, че основната последица е директното увеличение на цените", каза той, добавяйки, че наемателите, които печелят малко над обявения лимит, вероятно ще се почувстват дискриминирани да плащат повече, без да получават субсидии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK