В Омикрон глобалната икономика съзря шанс да премине отвъд COVID-19

В Омикрон глобалната икономика съзря шанс да премине отвъд COVID-19

© ReutersПравителствата по света облекчават правилата за карантина, преразглеждат ограниченията на коронавируса и отменят спешната подкрепа от началото на пандемията, докато се опитват да върнат икономиките си обратно към някаква версия на нормалност.


Ходовете, мотивирани от по-малката тежест на варианта Омикрон, необходимостта да останат работниците по местата си и глобалното възстановяване, генерираха нотка на оптимизъм, която вдигна цените на петрола и акциите.


Здравните експерти казват, че бързото разпространение на варианта все още може да предвещава повратна точка в пандемията.
Те обаче добавят, че много зависи от това как властите управляват кампаниите за ваксиниране и балансират други здравни мерки, които все още са необходими, като същевременно убеждават своите граждани да не захвърлят предпазливостта.


"Правим голяма стъпка и това също означава, че поемаме голям риск", каза холандският премиер Марк Рюте миналата седмица, преди магазините, фризьорите и фитнес залите да се отворят отново при частично премахване на блокирането въпреки рекордния брой нови случаи.


Това блокиране вече беше рядкост, като повечето западни страни преминаха този етап и се фокусираха върху това как безопасно да се отворят по-нататък.


Около половин дузина съкратиха времето за карантина от 10 на пет дни, посочвайки по-бързия цикъл на заразяване с Омикрон като основание за разхлабване на правилата, предизвикали вълна от отсъствия на работници, засегнала бизнеса.


Великобритания и Израел облекчиха изискванията за последващи PCR тестове, тъй като растящите нива на Омикрон инфекции претоварват лабораториите. Местните медии твърдят, че Великобритания може да обяви допълнително облекчаване на ограниченията по-късно този месец.


Способността на Омикрон да навлиза бързо сред населението - без да причинява пропорционално нарастване на хоспитализациите и смъртните случаи - дори накара министър-председателя на Испания да предложи лечението му да се възприема подобно на ендемично заболяване с грип.


Докато малцина използват тази конкретна дума, политиците, чийто приоритет сега е да отучат икономиките от пръскането на евтини пари, подхранващи инфлацията, започнаха да описват коронавируса като нещо, с което бизнесът и домакинствата трябва да се научат да живеят.


В Омикрон глобалната икономика съзря шанс да премине отвъд COVID-19

© Reuters


"Това, което виждаме, е икономика, която функционира точно през такива вълни на COVID", каза миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. "Ако експертите са прави и Омикрон ще премине много бързо и ще достигне своя връх може би в рамките на един месец и ще падне след това, мисля, че е вероятно да видите по-ниско наемане на служители и може би пауза в растежа, но тя би трябвало да е кратка".


Такъв сценарий би улеснил пълния завой на Фед към нормализиране на политиката тази година с цели три увеличения на лихвите. Други централни банки също искат да отменят стимулите споделят това мнение.


"Той (Омикрон вариантът) се оказва много заразен, но по-малко смъртоносен, така че икономиките ще живеят с него", каза служител от Европейската централна банка пред "Ройтерс", добавяйки, че базовият сценарий на банката предполага "продължаване на работата по разрешаване на здравната криза през 2022 г.".


По подобен начин Банката на Япония, като представя Омикрон като риск, се придържа към мнението си, че местната икономика ще преследва възстановяване, движено от стабилния износ и масивните държавни разходи.


Ако тази оптимистична перспектива се материализира, правителствата също ще могат да започнат да спират спешната фискална подкрепа, която според Международния валутен фонд доведе до най-големия едногодишен скок на глобалния дълг след Втората световна война.


През октомври фондът прогнозира глобален икономически растеж от 4.9% тази година, като подчертава, че има несигурност в прогнозата, породена от коронавируса. МВФ отложи публикуването на най-новата си прогноза за 25 януари, за да вземе предвид последните разработки по Омикрон.


Розовата икономическа картина се основава и на кампаниите за ваксинация на достатъчно високи нива, за да ограничат сериозните заболявания.


В Омикрон глобалната икономика съзря шанс да премине отвъд COVID-19

© Reuters


Това означава увеличаване на достъпа до инжекции в развиващия се свят, тъй като по-богатите страни се фокусират върху бустерите. Широко разпространени са доказателствата, включително твърди данни от Италия и Германия, че те предлагат значителна защита срещу риска от хоспитализация, интензивно лечение и смърт.


Холандските хоспитализации с COVID-19 например, докато са извън пиковете на пандемията за всички времена с около 2000 настанени, остават над 900. Това се отразява на отсъствията от работното място и спешните грижи за други състояния и правителството се надява бързо да увеличи степента на обхват на бустерните инжекции на около 50% от възрастните, сравнително нисък показател по стандартите на еврозоната.


Друг неприятен фактор за всяко ранно връщане към нормалното може да се окаже решимостта на Китай да преследва строга "нулев COVID" стратегия, която вероятно ще доведе до спиране, засягащо веригите за доставки и следователно неговите търговски партньори.


И докато може да е основателна вярата, че глобалното възстановяване може да съжителства с Омикрон, тя все пак може да се сблъска с твърдите факти на епидемиологията.


Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в Университета на Уоруик, казва, че проучванията в САЩ и Япония показват, че повече от 30% от случаите остават силно заразни след пет дни, което предполага, че действията за облекчаване на правилата за карантина могат да имат обратен ефект.


"Това е политическо решение... базирано на необходимостта хората да се върнат на работа", каза той. "...Връщането на хора след пет дни рискува силно заразните да се върнат на работа или училище." Той и други експерти казаха, че тези рискове могат да бъдат смекчени чрез стриктно прилагане на тестове, носенето на маски и ограничаването на контактите - сложно здравно послание за властите, за които се смята, че облекчават някои правила.


"Имам силно усещане, че ще излезем от всичко това", каза Йънг. "Но мисля, че това може да се окаже интересен и опасен период, ако хората се държат твърде самодоволно от това."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK