Ердоган сменя името на Турция, но може да има проблем

Ердоган сменя името на Турция, но може да има проблем

© ReutersТюркие вместо Турция - тази промяна се предвижда да бъде изпратена официално на Организацията на обединените нации от Анкара в близките седмици.


Тази седмица турски представители, запазили анонимност, казаха за англоезичното издание Middle East Eye, че правителството ще подаде искането скоро.


Това е краткото име на Република Турция (Türkiye Cumhuriyeti), което се изписва на турски като Türkiye. Идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е то да е същото на английски.
Според събеседниците на сайта Турция допуска възможността за проблем заради буквата Ü, която фигурира в турското име, но не е сигурно дали ще може да се използва от ООН, тъй като не е стандартна в латинската азбука.


Един от източниците обяснява, че може да се намери решение (макар темата да не е обсъждана с ООН), а наблюдатели виждат като възможен компромис използването просто на U (така е много вероятно невладеещите турски да четат името като "Туркие", а не "Тюркие").


Всъщност англоезичната версия на Анадолската агенция експериментира с този вариант от седмици (пример във вградения туит).


Телевизия ТРТ дори опитва да обясни промяната с примери от речник, където turkey означава "глупав човек". Сред поддръжниците на идеята има коментари, че Турция често била сравнявана с пуйка при ксенофобски и ислямофобски атаки, тъй като на английски двете думи се пишат и звучат еднакво.


Има аргументи и против тази стъпка - например факта, че Турция е разпознаваема по света с досегашното си име и че множество държави далеч не носят на английски името, което се ползва на официалния им език (Армения е Хаястан, Грузия е Сакартвело, Германия е Дойчланд, а Йордания - Ал Урдун).


Може да се чуе и мнението, че това е поредният начин на Ердоган да отклони вниманието от икономическите проблеми, които поставят преизбирането му (вотът ще е най-късно през юни 2023 г.) под въпрос.


И други близки до властта медии вече подхванаха кампанията. Hello Turkiye бе анонсирана от турската дирекция по комуникациите на президента. Според оглавяващия я Фахреттин Алтун целта е д се укрепи турският бранд на глобалната сцена.


"Не Turkey, а Türkiye. За Турция - #helloTürkiye," пише Алтун с аргумента, че така Анкара подсилва идентичността си и комуникацията си във всяка сфера.


Според Ердоган смяната англоезичното име е подходяща, защото Türkiye най-добре представя и изразява "културата, цивилизацията и ценностите на турския народ". Той съветва компаниите да използват "made in Türkiye", когато изнасят стоки. Всъщност идеята се споменава бизнес средите от поне 20 години.


Кои страни промениха името си в последните години, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK