Молдова отново влиза в извънредно положение заради вноса от "Газпром"

Молдова отново влиза в извънредно положение заради вноса от "Газпром"

© ReutersПравителството на Молдова ще поиска днес от парламента да въведе извънредно положение в енергетиката заради газовите доставки от "Газпром", след като в сряда одобри съответния проектозакон. Причината е, че по договор с руснаците от 1 ноември до 20 януари трябва да се платят 63 млн. долара (половината сума за януари), а са налични само 38 милиона долара.


Руската компания отхвърли вчера предложението за разсрочване на плащанията за януари и предупреди, че в противен случай ще спре вноса. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, настоя, че спорът е чисто търговски, а не политически.


По-късно премиерът Наталия Гаврилица съобщи, че пари са намерени за авансовото плащане навреме. Според нея се отменя плащането на ДДС от "Молдовагаз" и на компанията се превеждат средства от бюджета, които са били предназначени за компенсиране на най-застрашената от високите сметки част от населението.
Въпреки това искането за извънредно положение остава, тъй като така парламентът ще позволи по-активно управление, включително лимити за потребление, пренасочване на газови доставки от индустрията към домакинствата и на бюджетни средства - към плащания за газ, координиране работата на медиите за информиране на молдованите за кризата.


На управляващите се дава и право да въведе специални правила за използване на телекомуникациите, да се въведат специални инструменти за оперативно събиране на плащанията за газ от населението и използване на специален режим за бързи покупки на горивото.


Такъв режим имаше пред октомври за 30 дни, а сега възникна след отказа на "Газпром" да приеме отлагане с 10 - 20 дни на вноската на Кишинев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK