Зара Ръдърфорд приключи историческия си полет, но не би го повторила

Зара Ръдърфорд приключи историческия си полет, но не би го повторила


Зара Ръдърфорд - 19-годишното момиче от белгийско-британски произход, приключи околосветската обиколка с лек самолет, като стана най-младата жена, поставила такъв рекорд.


Днес тя се приземи в Кортрейк, след като измина последната отсечка от малкото летище Егелсбах край Франкфурт. Когато постижението ѝ за самотна обиколка на планетата бъде признато официално, тя ще е понижила възрастта на рекордьорката с повече от 11 години. Досегашният рекорд бе поставен през 2017 г.


Множество перипетии - не само технически и промени във времето, но и трудности с визите и забрана да прелита над Китай - удължиха пътуването. То бе планирано да приключи точно преди Коледа, но се проточи с един месец.
Междувременно тя бе за кратко и в София, където е основният ѝ спонсор - българска ИТ компания.


"Не бих го сторила още веднъж, каза тя в сряда, запитана от журналистите. Имаше страхотни моменти, но и такива, в които наистина се опасявах за живота си."


Предпоследната отсечка до Егелсбах също не беше лесна - силни насрещни ветрове, турбуленция и дъжд промениха плановете ѝ в движение и вместо 90 минути полетът продължи 135.


През септември Зара Ръдърфорд се кани да учи инженерна дисциплина в университет, като очаква резултатите от кандидатстването, за да прецени дали това да е в САЩ или във Великобритания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK