САЩ разрешиха на балтийските страни да въоръжат Украйна с модерни ракети

САЩ разрешиха на балтийските страни да въоръжат Украйна с модерни ракети

© U.S. Army Missile CommandДържавният департамент на САЩ разреши на Литва, Латвия и Естония да изпращат американски ракети и други оръжия в Украйна, казаха три източника на "Ройтерс", запознати с решението, тъй като президентът Джо Байдън прогнозира, че Русия ще атакува Украйна.


Съгласно разпоредбите за контрол на износа страните трябва да получат одобрение от Държавния департамент, преди да прехвърлят на трети страни оръжия, които са получили от Съединените щати.


Споразуменията за трансфер на трети страни ще позволят на Естония да прехвърли противотанкови ракети Javelin на Украйна, докато на Литва ще бъде разрешено да изпраща ракети Stinger, каза един от източниците.
Ракетите на системата Javelin са с инфрачервено насочване, т.е. операторът може да се прикрие веднага след изстрела, а не да продължава насочването, докато тя лети. Освен това финалната траектория може така да се промени, че да атакува танк или военно съоръжение отгоре, където те са по-малко защитени. Stinger са способни да създадат сериозни проблеми особено на противникови хеликоптери и ниско летящи самолети, дори на руските. С тях Украйна няма да спре масирана военна операция, но може да я направи достатъчно кървава и смъртоносна за атакуващия.


Говорител на Държавния департамент потвърди, че правителството на САЩ е одобрило трансфери на трети страни, позволяващи на Естония, Латвия, Литва и Великобритания да предоставят произведено в САЩ оборудване от техните запаси на Украйна, но не даде подробности за това кои оръжия ще бъдат изпратени.


"Съединените щати и техните съюзници и партньори застават заедно, за да ускорят помощта за сигурността на Украйна. Ние сме в тесен контакт с нашите украински партньори и нашите съюзници от НАТО и творчески използваме всички налични инструменти за сътрудничество в областта на сигурността, за да помогнем на Украйна да укрепи отбраната си пред нарастващата руска агресия", каза говорителят.Новини за одобрените трансфери на оръжие се появиха късно в сряда, след като Байдън каза на пресконференция, че Русия ще плати скъпо, ако нахлуе в Украйна.


Руските официални лица многократно отричат да планират нахлуване в Украйна, но Кремъл е събрал около 100 000 войници близо до границите на Украйна, струпване, което Западът казва, че е подготовка за война, за да попречи на Украйна да се присъедини когато и да е към НАТО.


Ситуацията предизвика сериозни опасения в Литва, Латвия и Естония и други съюзници на НАТО, както и сред американските законодатели. Двупартийна група от американски сенатори тази седмица обеща солидарност и оръжие при посещение в Киев.


Един от източниците каза, че одобренията отразяват нарастващото чувство за спешност относно кризата след известно първоначално протакане от Държавния департамент.


Говорителят на Държавния департамент каза, че администрацията на Байдън през декември е одобрила 200 милиона долара допълнителна помощ за отбранителна сигурност на Украйна. Служители на САЩ също така определиха допълнително оборудване, което може да бъде доставено от излишните военни запаси на САЩ.


"Както президентът Байдън каза на президента Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, ние ще предоставим допълнително отбранително оборудване на украинците", каза говорителят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK