Белият дом към производителите на чипове - подгответе се веднага да изолирате Русия

Белият дом към производителите на чипове - подгответе се веднага да изолирате Русия

© EC - Audiovisual ServiceБелият дом е заявил на американската индустрия за чипове да бъде подготвена за нови ограничения върху износа за Русия - включително потенциално блокиране на достъпа на страната до глобални електронни доставки, ако Москва атакува Украйна, твърдят източници на "Ройтерс"


Предупреждението последва запитвания от индустрията след публикации на "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс" за потенциални ограничения.


В телефонен разговор в петък служителите на Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Питър Харел и Тарун Чхабра са казали на ръководителите от Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA е лобистка организация на производителите на чипове) да бъдат готови за безпрецедентни действия срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.
"NSC предаде пределно ясно и категорично сериозността на кризата, с която в момента се борят в Украйна, отбелязвайки, че това е извънредна ситуация и потенциално най-лошото трансгранично нахлуване след Втората световна война", пише директорът на SIA до членовете според имейл, видян от "Ройтерс". "NSC посочи, че администрацията активно обмисля всякакви варианти."


Според имейла SIA е потърсила яснота относно вероятността от редица мерки, включително финансови санкции. Това би означавало разширяване на ограниченията за износ към Русия като тези за Иран и Северна Корея и прилагане спрямо руснаците на правило от 2020 г., приложено да блокира доставките на чуждестранни стоки за китайската Huawei. Това е режим, който значително разширява правомощията на правителството.


Участник в разговора на SIA с членовете й казва, че подготовката може да включва проверка на служителите в Москва, за да се гарантира, че имат добра ИТ защита, както и подготовка за спиране на износа за Русия в с кратко предизвестие.


Разширяването на обхвата на така нареченото правило за директен чуждестранен продукт към Русия по начин, който отразява хода от ерата на Тръмп срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, може да позволи на администрацията на Байдън да спре доставките на чипове, компютри, потребителска електроника, телекомуникационно оборудване и други артикули, произведени навсякъде по света, ако за целта е използвана американска технология.


"Бяхме много ясни, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати разглеждат редица възможности - със съюзници и партньори - за да нанесат сериозни щети на руската икономика", каза говорителката на Белия дом, като същевременно отказа да потвърди телефонния разговор.


"Всички подробности в това отношение, които си пробиват път до обществеността, само демонстрират обширните детайли и сериозността, с които обсъждаме и сме готови да наложим значителни мерки в координация с нашите съюзници и партньори."


SIA проведе конферентен разговор с десетки членове във вторник, за да разясни подробно разговора с NSC, казаха източниците.


"Можем да се окажем в неизследвани води с такава потенциално широка мярка за контрол на износа. Все още се опитваме да преценим какъв би бил ефектът върху глобалните вериги за доставки", каза в изявление служителят по въпросите на правителството на SIA Джими Гудрич.


Това не е единствената индустриална група, която поддържа връзка с Белия дом. SEMI, глобалната индустриална асоциация, представляваща веригата за доставки и дизайн на електроника, също повдигна темата по време на разговор с представители на NSC във вторник, заявявайки, че е загрижена за потенциалното въздействие върху технологиите на САЩ, според човек, запознат с въпроса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK