Разтопил се огромен айсберг е налял 1 трлн. тона вода в океана

Разтопил се огромен айсберг е налял 1 трлн. тона вода в океана

© Youtube.comАйсберг, откъснал се от Антарктида през 2017 г. и за кратко приеман за най-големия в света, е изливал по 1.5 млрд. тона вода в океана всеки ден.


Това пише Би Би Си, разказвайки за нови данни, според които с изчезването му в началото на 2021 г. са се разтопили общо 1 трлн. тона вода за няколко години.


За сравнение - дневният обем от 1.5 млрд. тона сладка вода е 150 пъти, колкото използваната от британските граждани всеки ден.
Простиралият се на площ от 6000 км айсберг в момента е изучаван от изследователи в опит да разберат как се е отразил процесът на околната среда. Би Би Си разказва за работата на екип от университета в Лийдс, прегледал всички сателитни данни, за да разбере промените в айсберга по време на преминаването му от Южния (около Антарктида) до южните части на Атлантическия океан (например британската отвъдморска територия Южна Джорджия, източно от Латинска Америка).По това време, към края на 2020 г. и началото на 2021, имаше и притеснения, че айсбергът може да заседне в района и да блокира маршрутите на милиони пингвини, китове и тюлени, но това не стана, тъй като айсбергът все по-трудно се задържаше на повърхността в хода на топенето си в по-мекия климат около Южна Джорджия.


До април 2021 г. А68, изглежда, се е разцепил на безбройни малки фрагменти, които не могат да се проследят. Ефектът му върху екосистемите обаче ще е много по-дълготраен от него, пише Би Би Си.


Подобни огромни айсберги с плоска повърхност се смятат за много силен фактор в екосистемите, където и да се намират. Сладката им вода променя теченията в региона, а желязото и други минерали, които са се събрали в тях, ще бъдат освободени в океана. Данните сочат, че флората и фитопланктонът по пътя на А68 се променят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK