Трета година "Часовникът на Страшния съд" остава критично близо до тотална катастрофа

Трета година "Часовникът на Страшния съд" остава критично близо до тотална катастрофа


Трета поредна година "Часовникът на Страшния съд" остава фиксиран на 100 секунди преди полунощ - най-тревожната ситуация за оцеляването на човечеството в цялата 75-годишна история на този индекс за глобалните рискове.


Днес учените, които стоят зад изработването му, включиха дезинформацията, глобалните заплахи за сигурността, липсата на адекватни климатични политики, дълбоките промени от технологиите и недостатъчния отговор на заразата от COVID-19 като "смес от заплахи".


Миналата година имаше някакви искрици на надежда, че може да се обърне плъзгането към глобална катастрофа. Но през последните 12 месеца факторите като заплахата от ядрени оръжия, климатичната промяна, технологичните предизвикателства и COVID-19 всъщност се влошиха "зарази тежк оувредената информационна екосфера, която подкопава рационалното взимане на решения", казват авторите.
На 75-та годишнината от изданието на Бюлетина на ядрените учени се отправя призив към хората под знака #TurnBackTheClock (да върнем стрелките назад) да използват социалните мрежи, за да споделят истории за действията, които са г ивдъхновили и за идеи как можем заедно да спасим света.


Сред членовете на Бюлетина и подкрепящите го спонсори са 11 нобелови лауреати. Всички учени от екипа заявяват, че "решенията, вземани през изминалите 12 месеца, по никакъв начин не показват стабилизиране на международната сигурност, напротив, и часовникът остава максимално близко в цялата си история до унищожителен за цивилизацията апокалипсис, защото светът остава заседнал в изключително опасен момент".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK