САЩ още проучват последиците от изключване на Русия от SWIFT системата

Сенатор Джийн Шахин

© Reuters

Сенатор Джийн ШахинСъединените щати анализират какви щети може да нанесе Русия на западните съюзници - като спиране на износа на петрол и газ, ако администрацията на президента Джо Байдън отреже Москва от финансовата система SWIFT, ако тя отново нахлуе в Украйна, каза американски сенатор в четвъртък.


Русия е събрала около 100 000 войници покрай границата си с Украйна, което според Киев може да бъде подготовка за военна офанзива. Русия нахлу и анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г.


"Мисля, че администрацията все още прави анализ на това какви биха били страничните щети от изхвърлянето на Русия от системата SWIFT както за въздействието й върху Съединените щати, така и върху нашите европейски съюзници", заяви сенатор Джийн Шахин. Тя говори пред репортери като един от ръководителите на двупартийна делегация от сенатори в Украйна тази седмица. Делегацията се срещна с украински официални лица и след това информира президента Джо Байдън за пътуването.
На въпрос за коментарите на Шахин относно SWIFT говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом (NSC) каза: "Оценяването на потенциалните последствия и проучването на начини за намаляването им е принцип за добро управление и стандартна практика."


Нито една опция не е изключена, тъй като Вашингтон търси начини за нанасяне на сериозни щети на руската икономика, ако армията нахлуе в Украйна, казаха представители на САЩ.


Изключването на Русия от SWIFT, която позволява на банките да комуникират помежду си при глобални транзакции, е една от най-тежките мерки, които Съединените щати биха могли да предприемат срещу Русия. SWIFT е съкращение от Общност за световни междубанкови финансови телекомуникации.


Но Русия може да предприеме контрамерки като намаляване износа на петрол и газ, излагане на риск западните инвестиции в Русия или използване на вътрешни алтернативи на SWIFT, които могат да станат по-ефективни с течение на времето.


А санкционирането на достъпа на Русия до SWIFT е "прекалено опасен ход" за някои европейски страни, особено по време на енергийната криза, каза Адам М. Смит, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ.


Някои страни биха искали базираната в Белгия организация да служи като помощно средство, освободено от политическо влияние. Служители на германското правителство казаха пред вестник Handelsblatt тази седмица, че западните правителства вече не обмислят да намалят достъпа на Русия до SWIFT. Говорител на NSC отхвърли твърденията в публикацията.


Американските сенатори работят върху законодателство за подпомагане на Украйна, след като законопроект на сенатор Тед Круз, републиканец, се провали миналата седмица. Законопроект, воден от Робърт Менендес, демократ, не споменава SWIFT по име, но е насочен към играчи, които улесняват достъпа до такива системи. Няколко републиканци заявиха, че искат да бъдат включени и санкции за достъпа на Русия до SWIFT.


Шахин каза, че Вашингтон трябва "да разгледа всички потенциални последици от каквито и действия да предприемем". "Енергетиката е една от сферите и мисля, че е много важно обмислянето как можем да помогнем за укрепването на всички страни, на които енергията, петролът и газът може да бъдат спрени поради действията на Русия", каза Шахин.


Висшият "енергиен дипломат" на Байдън, Амос Хохщайн, проведе дискусии със световните енергийни компании относно плановете за извънредни ситуации за доставка на природен газ за Европа, ако конфликт между Русия и Украйна наруши руските доставки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK