Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани чужденци всяка година

Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани чужденци всяка година

© audiovisual.ec.europaНовото коалиционно правителство на Германия иска да привлича 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година, за да се справи както с демографския дисбаланс, така и с недостига на работна ръка в ключови сектори, което рискува да подкопае възстановяването от пандемията.


"Недостигът на квалифицирани работници вече е станал толкова сериозен, че драстично забавя икономиката ни", каза Кристиан Дуер, парламентарен лидер на Свободните демократи (FDP), пред бизнес списанието WirtschaftsWoche.


"Можем да поставим под контрол проблема със застаряващата работна сила само с модерна имиграционна политика... Трябва да достигнем границата от 400 000 квалифицирани работници от чужбина възможно най-бързо", добавя Дуер.
Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либертарианската FDP на Дуер и Зелените се договориха в коалиционното си споразумение за мерки като точкова система за специалисти от страни извън Европейския съюз и вдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, за да направят работата в Германия по-привлекателна.


Пробизнес ориентираният Германски икономически институт изчислява, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече работници, които се пенсионират, отколкото по-младите, които влизат на пазара на труда.


Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона миналата година въпреки пандемията.


След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна миграция намаляващата работна сила също представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко работещи са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-голяма продължителност на живота.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK